Overlast door kattenverjager (piepapparaat)
Beste mensen,
Sinds een jaar zijn wij verhuisd. Wij hebben 2 katten die buiten komen maar hun behoefte netjes in onze eigen tuin doen (kattebak).
Onze buren hebben ook katten (3of4). Zij hebben een buitenruimte gemaakt voor hun katten. Sinds wij hier wonen piest een van hun katten bij hun binnen. Dit komt omdat onze kat bij hun in de tuin komt en zij niet kunnen uitvechten wie de baas is in de tuin. Hun kat kan immers niet uit het hok en piest dus bij hun binnen.
Heel vervelend voor hun, begrijp ik.
Nu hebben zij een piepapparaat neergezet en niet allen de katten maar ook ik en mijn kinderen en mijn andere buren hebben hier last van.
Sterker nog, ik heb hierdoor schade gekregen aan mijn oren want ik hoor nu continu en overal gepiep terwijl dat voorheen niet zo was.
Ik hou nu s'nachs mijn katten binnen maar ik kan niet meer ontspannen in mijn eigen huis, ik kan geen ramen meer open zetten en ik kan niet meer in mijn tuin zitten.
Mogen zij dit doen?
Het is toch hun kat die in hun huist piest. Ze kunnen toch bv prikkeldraad langs de schutting plaaten en het laten begroeien met klimop?
Of schrikdraag op een lage spanning?
Is er iemand die weet of dit mag. Kan ik een klacht indienen bij de politie? Doen ze hier dan iets mee? Mijn buurman is zelf politie agent.
Iemand help me asljeblieft want ik word helemaal gek hiervan. Het is alsof er een naald in mijn hoofd gestoken wordt elke keer als die piep afgaat. Soms gaat ie zelfs heel hard af de hele dag door en dan is er niemand thuis bij de buren om het uit te zetten of er iets aan te doen en dan ga ik maar m'n huis uit om het niet te horen.
Help alsjeblieft.
Vriendelijke groeten van een zeer desperaat persoon
B. Bakker
Burgerlijk Wetboek nr. 5
Artikel 37
De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van RUMOER, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.
Dit is geen strafzaak, dus een klacht bij de politie indienen heeft weinig zin. Dit is een civiele zaak.
Je kunt beginnen met een aangetekende brief met ontvangstbewijs aan de buurman te schrijven, liefst met mede-ondertekening van meerdere buren, waarin je stelt dat hij de wet (citeer het wetsartikel met plaatsvermelding) overtreedt en dat je van de buren eist, dat ze dit omgaand be-eidnigen. Zo niet, dat je je dan beraadt om verdere stappen te ondernemen, zoals dagvaarding om de rechter te verzoeken deze overlast te verbieden met een onmiddellijk opeisbare dwangsom per overtreding.
Maar eerst: ga nog een keer RUSTIG praten met de buren om het onderling op te lossen, want je mag van een politie-agent toch verwachten dat hij zich aan de wet houdt.
Beste Vladja,
Hartelijk dank voor je duidelijke reactie. Ik ben blij dat dit wettelijk dus niet mag. Rustig praten gaat helaas niet met deze mensen omdat ze tegenstrijdige dingen zeggen. De ene keer ligt het aan hun kat, de andere keer aan de mijne. De ene keer heeft hun kat dit probleem al eerder gehad, de andere keer wordt dit ontkent.
Ik ga nu eerst voorstellen om prikkeldraad om mijn tuin te spannen en als ze dan het apparaat niet weghalen neem ik bovenstaande stappen.
Nogmaals bedankt!
En als er anderen zijn met andere suggesties is dat ook welkom.
Vriendelijke groeten,
B. Bakker
Prikkeldraad om je tuin? Zodat katten (en eventueel personen) zich danig kunnen bezeren? Als je wil weten wat prikkeldraad voor schade kan aanrichten, kijk dan nog eens terug naar Johnny Hoogerland in de Tour de France en hoe hij uit het prikkeldraad kwam. En die bleef rustig en werkte mee aan zijn "bevrijding", terwijl een kat heel anders reageert.
Ik neem het in overweging. Bedankt
Volgens mij is de oplossing nog al duidelijk. Je loopt nu een beetje zielig te doen dat je last hebt van het apparaat, maar is het wel eens bij je opgekomen dat je buurman misschien wel gek wordt van JOUW!!! katten? Wat doen die katten van jouw in zijn tuin? Zorg er gewoon voor dat die katten van jou niet in zijn tuin komen, dan heeft de buurman niet een piep apparaat nodig, en heb jij geen last van gepiep.
En kom nu niet aanzetten met het feit dat katten nu eenmaal overal rondstruinen (een veelgespeelde troef van kattenhouders). Katten zijn HUISdieren. Houdt ze dus ook thuis, en niet in iemand anders zijn leefomgeving.
Je buurman weet tenminste hoe het hoort. Die heeft in zijn eigen tuin een buitenomgeving voor zijn katten gemaakt, zodat ze buiten kunnen komen, maar niemand tot last zijn.
Zorg er dus gewoon voor dat je katten niet in zijn tuin komen en het probleem lost zich vanzelf op.
@killerbee. Ja begrijp de frustraties heus wel allemaal echter piept het apparaat ook als er een blaadje langs waait en dat vindt ik ook te ver gaan. De rede dat hun kat in huis piest is omdat ie zijn eigen terrein niet kan verdedigen. Je kan wel zeggen dat katten HUISdieren zijn maar dat doet niets af aan hun natuur. Dus als het zo is moet maar niemand in Nederland katten houden want katten zijn nu eenmaal terrioriaal en vechten nu eenmaal met elkaar en pissen nu eenmaal om aan te geven wat hun terrein is. Of had ik anders maar niet daar moeten komen wonen. Misschien als zij geen last willen hebben van anderen kunnen ze maar beter boven op een berg gaan wonen.
Sorry maar ik wil alle begrip hebben maar het moet wel van twee kanten komen!!!!
Zie, dat bedoel ik dus. Je gaat er nog steeds van uit dat de buurman het overlast veroorzaakt. Je bent nog steeds van mening dat JOUW katten er niets aan kunnen doen dat ze bij de buren lopen, maar dat is dus de misvatting. De katten van de buren komen toch ook niet in jouw tuin? En om dan maar te roepen dat niemand katten kan/mag houden? Een zwaktebod noem ik dat.
Het komt op mij over of heeft je buurman er alles aan gedaan om er voor te zorgen dat zijn katten geen overlast veroorzaken (hij heeft een buitenverblijf voor ze gemaakt).
Maak anders zelf ook een buitenverblijf voor je katten. Komen ze niet meer in je buurman's tuin, en hoeft hij dat apparaat niet meer te gebruiken. Zijn alle partijen weer tevreden.
@killerbee: Ik wil hier helemaal geen touwtrek gedoe van maken. Nogmaals, ik snap best dat katten voor overlast kunnen zorgen maar ik wil niet voor 1kat mijn halve tuin inleveren. Dat zij 5 katten er op nahouden en daar een buitenhok voor maken is nog altijd hun keuze. Bovendien ben ik niet de enige met een kat en er lopen er wel meer rond. Daarbij komt nog dat mijn kat zijn behoefte netjes in de kattebak in onze eigen tuin doet en alleen door hun tuin loopt om weer ergens anders te komen. Voor het zelfde geld loopt er een kat via de voorkant langs hun huis en dan wordt er ook gepiesd. En dat is dan mijn schuld? Nee, het gaat mij erom dat we er samen uitkomen en niet dat ik maar lekker de pot op kan want dat is wat er nu gezegd wordt en daar ben ik het niet mee eens. Ik hou nu mijn kat 'snachs binnen omdat hij meestal in de avonduren gaat struinen. Omdat zij een pieskat hebben beperk ik de vrijheid van mijn kat. Dus lever ik niets in?? Kom nou. Samenleven komt van twee kanten!!!!!!!!!Als mensen niet bereid zijn om een beetje te geven en te nemen wordt het wel erg K... hier. Neem aan dat je dat wel snapt. In plaats van alleen maar gefrustreerd allerlei aannames en verwijten te maken kan je ook meedenken want er zijn zo heb ik ondertussen gelezen veel mensen met dit probleem.
Houd de katten nu toch eens binnen de grensen van je eigen perceel dan is het probleem opgelost. Als die agent het piepapparaat dan niet meer nodig heeft wil ik gaarne van hem overnemen. Het lijkt mij een goed idee om de overlast in geluid om te zetten dan weet de de andere partij hoeveel overlast hij veroorzaakt want dat is vaak niet duidelijk.
misschien moet de buurman de katten eens lekker vrij laten ipv gevangen houden
katten zijn buiten dieren ze worden jaloers op katten die wel los lopen en worden onhandelbaar
das ik denk dat jullie beide eens rustig om de tafel moeten je kunt zo'n piep apparaat instellen zo dat je er geen last van hebt (hebben wij ook voor elkaar gekregen bij mensen uit de buurt katten blijven toch weg en je hebt geen last van gepiep)
misschien hebben hun eigen katten wel last van dat gepiep als jij er al last van hebt
Toch een 'oud verhaal'. Mijn kat piest niet in iemand anders zijn tuin... Hoe controleer je dat? Kan me voorstellen dat het irritatie oplevert als je moeite doet om je eigen katten binnen je terrein te houden en dat je dan toch nog visite krijgt van andermans huisdieren. Je zegt zelf geen stuk tuin in te willen leveren voor 1 kat. Maar het is wel JOUW kat.. Het is dus ook jouw verantwoordelijkheid dat niemand last heeft van jouw HUISdier.. Hou deze dan ook thuis! Met de buurman moet je gewoon eens om de tafel gaan zitten. Als jij toont dat je moeite wilt doen om jou kat binnen je erf te houden, komt hij je vast wel tegemoet met het afstellen van het piepapparaat.
Toch een 'oud verhaal'. Mijn kat piest niet in iemand anders zijn tuin... Hoe controleer je dat? Kan me voorstellen dat het irritatie oplevert als je moeite doet om je eigen katten binnen je terrein te houden en dat je dan toch nog visite krijgt van andermans huisdieren. Je zegt zelf geen stuk tuin in te willen leveren voor 1 kat. Maar het is wel JOUW kat.. Het is dus ook jouw verantwoordelijkheid dat niemand last heeft van jouw HUISdier.. Hou deze dan ook thuis! Met de buurman moet je gewoon eens om de tafel gaan zitten. Als jij toont dat je moeite wilt doen om jou kat binnen je erf te houden, komt hij je vast wel tegemoet met het afstellen van het piepapparaat.
ik vind dat meneer bakker gelijk waarom moet die buurman nou een piepapraraad trouwens hij heeft ook katten en die pissen in zijn huis dus nu moeten alle katten wijken of zo nou ik had ook naar die buurmangestapt en gezegd uitzetten dat aparaad want ik had ook buren gehad en die hadden ook ding hangen ik ben daar heen gegaan ik willen dat ding uitzetten eerst niet maar later kwamen zoveel buren naar die mensen toe en die zeiden als julie hem niet uitzetten dan bellen de poltie echt iritant en toen was over hoor en ik zou een schade claim neerleggen wengens schade aan het oor
gr guido
@d: B. Bakker Ik heb ook last gekregen van mijn oren. Heb een dure behandeling ondergaan in Duitsland zie www.oorsuizen.net Nadat ik dat geluid heb gehoord blijft het in mijn "geheugen" vast klemmen. Zeer irritant! Ik ben daardoor zelfs in de ziektewet beland doordat het geluid maar altoos blijft door zingen. In de tweede kamer wilden ze vragen of deze katten verjager wel mocht. Daar zou dan verder onderzoek op moeten komen. Hoe is het afgelopen?
ZWOLLE - Als een mosquito tegen katten verboden wordt, met als argument geluidhinder bij omwonenden, mag een mosquito tegen hangjongeren dan wel? Die vraag stelt Rinus van der Gronde uit Zwolle-Zuid, wiens kattenverjaagapparaat op een gemeentelijk veto stuitte. "Belachelijk." Rinus en Lidy van der Gronde, 61 en 58 jaar oud, wonen in een buurtje met veel kattenliefhebbers.
Hun katten willen ook wel eens door de tuin van de Van der Grondes kuieren, en die zijn daar niet blij mee.
Hij: "Ze poepen en piesen de hele boel onder. Ik laat onze kleinkinderen al niet meer in de tuin spelen."
Zij: "Mensen vinden een kattenbak stinken of willen hem niet schoonmaken. Dus laten ze hun kat buiten hun ontlasting doen - in de tuin van de buren, hè."
Hij: "Ik heb geen hekel aan katten, ik heb een hekel aan mensen die hun katten niet in toom houden. Wie zijn kat in de tuin van de buren laat schijten is een mensenhater."
Zij: "Iemand zei tegen me dat ze haar kat buiten liet omdat-ie thuis de boel vernielde. Maar onze tuin mogen ze dus wel vernielen?"
Hij: "Een kat is hier net zo heilig als een koe in India. Vieze ziekteverwekkers, dát zijn het."
De naaste buren hebben twee katten, die enkel aangelijnd in de tuin komen. Zo hoort het, zegt Rinus van der Gronde. "Verderop hadden we buren van wie de katten altijd buiten waren. Als ik ze weer eens in onze tuin had zien schijten gooide ik de drollen met een schepje over de heg. Het liefst op de tafel, als ze zaten te eten." Die buren zijn verhuisd, maar de kattenoverlast is niet verdwenen. Verre van, zegt Van den Gronde. "Ze komen nu van alle kanten. We weten niet meer van wie ze zijn. Als ik dat wist deed ik de drollen in een zakje en gooide ik ze bij die mensen voor de deur."
Op de vraag of ze al gaas hebben aangebracht rondom hun achtertuin, om het de katten niet te makkelijk te maken, schuift Lidy van de Gronde naar het puntje van haar stoel. "Merkt u wat u zegt? Omdat iemand anders zijn kat niet in toom houdt, moet ík maatregelen treffen?" Dat is de wereld op zijn kop, vindt ze. "Wij lieten onze kinderen niet de tuin van de buren spelen. Zo moeten zij hun katten niet naar ons laten gaan."
Tweeënhalf jaar geleden dachten de Van der Grondes de oplossing te hebben gevonden. Iemand wees ze op de Ultrasonic Animal Chaser, die geluiden voortbrengt waar katten niet tegen kunnen. Ze hingen er twee op, eentje voor en eentje achter het huis. Binnen een paar weken had het resultaat, zegt Rinus van de Gronde. "De katten kwamen nog wel in onze tuin, maar waren ook meteen weer weg. We waren eindelijk van dat geplas en gepoep verlost. En we hadden weer een vogelnestje in de tuin, pal boven de mosquito."
Aan die idylle kwam een eind met de komst van een nieuwe buurman. "Hij stelde zich voor en vroeg wat dat apparaatje was. Ik heb er last van als ik er langs loop, zei hij. Dan doe je toch oordopjes in, zei ik." De straatgenoot was dat niet van plan. Door het gepiep kon hij niet met open raam slapen; de kattenmosquito moest weg, drong hij aan. "Mooi niet, zei ik. En nou opgesodemieterd, zei ik, want ik word hier spuugzat van. En ja hoor: drie dagen later had ik een ambtenaar op de stoep." Die weer drie dagen later een brief afscheidde. "Daarin stond dat de mosquito weg moest omdat die geluidsoverlast veroorzaakte. Belachelijk!" Zelf kan hij de hoge toon niet eens horen, zegt Van de Gronde. "Die ambtenaar was een stuk jonger, hij hoorde wel iets, maar alleen als hij er pal onder stond." Ook hangjongeren hoorden het geluidje amper, zegt Lidy van de Gronde. "Acht van die jongens kwamen vragen wat dat nou was, dat apparaatje. Twee konden de toon horen, zes niet. Dat rode lampje was van een camera, zei ik. Onzin natuurlijk, maar voor de zekerheid zijn ze toch maar ergens anders gaan staan."
In plaats van dat ze daarvoor een complimentje krijgen van de gemeente, beveelt die dat de mosquito's verwijderd moeten worden, briest Rinus van der Gronde. "Ik heb nog nooit een ambtenaar zo snel zien werken. Hebben ze niets beters te doen? Van de scooters die hier langs razen worden we helemaal gek, je hoort je eigen tv niet meer, maar de heren hebben natuurlijk geen zin om een paar dagen te posten. Een burger pesten die geen katten in zijn tuin wil, dat is veel makkelijker." Hij zet nog een tandje bij: "De politiek drukt ons hier alles door de strot, ze pakken de burger aan alle kanten. Het wordt steeds crimineler, de burger wordt gemangeld."
Hoe dan ook: wat nu? "Ja, wat nu. Ik heb die dingen maar weggehaald, want ik ga geen dwangsom van 150 euro per dag betalen. Een rechtszaak heeft geen zin, van de leugen kun je toch niet winnen. Ik heb weer een taak van de Rova erbij: strontopruimer." Hij vraagt zich af hoe dat straks met de mosquito in de Vermeerstraat moet. "De buren zullen daar niet klagen, die zijn blij als de hangjongeren verdwijnen. Maar als ik er langs loop, kan ik er last van hebben, hè. En dan ga ik een klacht indienen."
Ze zijn echt geen moeilijke mensen, benadrukt Lidy van de Gronde. "Een vroegere buurman komt elk jaar nog bij ons op bezoek. Ik wil met niemand ruzie, maar ik wil ook geen overlast van mijn buren."
Op website: http://www.destentor.nl/regio/zwolle/mosquito-tegen-katten-mag-niet-gelu...
Uitzending Radio 1 met Felix Meurders:
http://www.radio1.nl/items/81308-ziek-van-kattenverjager
Anne1: Ik maak niets onveilig en dat is dan ook niet waar. Ik heb niet overal last van en dat klopt dan ook niet. De media trappen er niet in, omdat ik ook wetenschappelijke stukken heb.
Artikel in de Volkskrant:
Veroorzaken piepende kattenverjagers gehoorklachten?
De kattenmosquito, een luid piepend apparaatje, jaagt ongewenste gasten zoals poepende katten de tuin uit. Onbedoeld blijken kinderen en sommige volwassenen de pieptoon ook te horen. Leidt dat tot gezondheidsproblemen?
Het principe achter de kattenmosquito is hetzelfde als dat van een hondenfluitje: mensen horen het ultrasone geluid niet. maar voor andere beesten is het luid en duidelijk. De pieptoon van de kattenverjager kan echter zo laag afgesteld worden dat ook volwassenen hem horen.
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit krijgt jaarlijks klachten van bezorgde mensen. Een van hen nam contact op met de Volkskrant: hij heeft last van oorsuizen - officieel tinnitus - en vreest dat hij door de kattenmosquito van zijn buurvrouw gehoorschade heeft opgelopen.
Dat zou kunnen, zegt Jan de Laat, klinisch-fysicus en audioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 'Als je bijvoorbeeld elke dag opnieuw 80 decibel aanhoort, kan er gehoorschade ontstaan.' Hij heeft het dan over decibel A: 'Dat is gecorrigeerd voor het menselijk gehoor.
Hoe luid is dat, 80 dB(A)? Een keukenblender, maaimachine of een haardroger. Of de pieptoon van de kattenverjager ook in dat rijtje past is onduidelijk. We testen het apparaat daarom in het geluidslab van het LUMC. De Laat plaatst de meetapparatuur op een meter afstand. Met een scherpe piep begint de mosquito te loeien, waarna de toonhoogte klimt. De audioloog leest de geluidsmeter af: 'Tussen de 70 en 80 dB(A).'
Dat duidt niet per se op schade. 'Deze waarden gelden enkel op een meter afstand. Hoe verder, hoe meer het geluid afzwakt, juist bij hoge tonen', zegt De Laat. Hij raadpleegt een collega, die aan het rekenen slaat. Uit die analyse blijkt dat op tien meter afstand van de geluidssterkte nog maar 60 dB(A) overblijft, en op twintig meter afstand slechts 54 dB(A). 'Dat is best hard', zegt de collega. Maar gehoorverlies krijg je er niet van, dat weten ze beiden zeker.
Het sluit volgens De Laat niet uit dat het ding geen tinnitus veroorzaakt. 'Een luid en irritant geluid dat zich herhaalt, kan bij overgevoelige mensen al voldoende zijn om een blijvende piep in de oren te veroorzaken', zegt hij.
Rilana Cima, tinnitusonderzoeker aan de universiteit van Maastricht, twijfelt of niet-schadelijke hinder van de kattenmosquito direct leidt tot oorsuizen. Wel denkt ze dat mensen die al lijden aan tinnitus er meer last van krijgen zodra ze gaan opletten welke geluiden ze in de omgeving horen.
Geluidshinder van een kattenmosquito kan via psychologische mechanismen tinnitusklachten verergeren als een soort neerwaartse spiraal, legt Cima uit. 'Zodra iemand een geluid hoort en daar een sterke negatieve betekenis aan geeft door reacties als angst of irritatie, wordt de associatie tussen die twee alsmaar sterker wanneer het geluid zich herhaalt.'
Van collega's hoort Cima dat tinnituspatiënten inderdaad extra last ervaren door de kattenmosquito. Ook De Laat verwacht nieuwe patiënten: 'Ik denk dat ik maar zo'n apparaat ga bestellen. Vaak willen patiënten van mij weten hoe zo'n ding werkt.'
Bellenbellen....wat is de bedoeling van je verhaal?
Verder heb ik sterk het vermoeden dat Anne1 gelijk heeft. De verhalen komen op verschillende forums voor woord voor woord.
Als je een vraag hebt dan graag straight-to-the-point a.u.b. met voldoende informatie, maar geen overdaad.
Castle,
U vraagt zich af wat de bedoeling is van mijn verhaal. De topic starter geeft aan dat hij last heeft van oorsuizen. Ik heb e.e.a. uitgezocht en hier naar vraag naar gedaan. Het artikel van de Volkskrant geeft antwoorden op de vragen. U geeft aan dat er onvoldoende informatie geef? Het is maar net wat u overdaad vind en dat is uw persoonlijke mening. Onze dochter van 2 heeft haar oren tot bloedens toe open gekrabd nadat zij het geluid van de kattenverjager hoorde. Ik probeer hier mensen voor de waarschuwen. Andere fora hebben hier niets mee nodig. Verder wordt gesteld dat er onder andere namen wordt opgevoerd, via een forum mag je zelf een username bedenken. Er zijn ook kattenverjagers die ONHOORBAAR zijn voor de mens en echt ultrasoon geluiden uitzenden, hetgeen waar ik over heb zit in het menselijk gehoor. Er zijn kattenverjagers die zitten op 17KHz toonhoogte. Die tonen worden ook ingezet om hangjongeren mee weg te jagen. Het verhaal van B. Bakker is iemand die hetzelfde ervaren heeft als mij. Er is nog maar WEINIG onderzoek gedaan naar hoogfrequente geluiden op de mens. Vroeger wist men van asbest ook niet dat dit schadelijk was.
Ik heb niet gezegd dat u onvoldoende informatie plaatst dus goed lezen a.u.b.! De vraagsteller heeft vragen waarop u geen antwoord geeft. De bedoeling is als je reageert dat je helpt. Wat kan de vraagsteller met de door u gegeven informatie? U wilt waarschuwen?,maar de vraagsteller is zich al bewust van het probleem en andere die dat lezen komen het automatisch te weten. Het lezen van uw verhaal voegt daar alleen iets toe als je dieper op het probleem wilt induiken, maar geeft geen antwoord op de juridische vragen (dat is waar deze site voor bedoeld is).
Probeer al dan niet met uw verhaal antwoord te geven op zijn vragen:
De topic starter geeft nog iets belangrijks aan en dat is:
Nu hebben zij een piepapparaat neergezet en niet allen de katten maar ook ik en mijn kinderen en mijn andere buren hebben hier last van.
Sterker nog, ik heb hierdoor schade gekregen aan mijn oren want ik hoor nu continu en overal gepiep terwijl dat voorheen niet zo was.
Bovenstaande lijkt mij zeer ernstige zaak namelijk gehoorschade. Dat is los van alles het ergste probleem omdat diegene nu overal het gepiep hoort.
Daarop heb ik vervolgens wetenschappelijke artikelen toegevoegd hoe dat nu zit. De kinderen hebben hier ook last van. U gaat totaal aan het feit voorbij van deze ernst van deze situatie, dat hij er bewust van is dat staat er in. Dit kan dus verklaart worden aan de hand van het wetenschappelijk schrijven in de Volkskrant welke ik gevraagd heb. Bij uw bericht noopt het er naar dat u het katten probleem belangrijker vind dat de letselschade.
Wederom bespeur ik leesproblemen bij u waardoor u verkeerde conclusies trekt. Waar ga ik voorbij aan de ernst van de situatie? Dit forum is niet bedoeld om zaken weer te geven die medisch gerelateerd zijn, tenzij ze een juridische zaak ondersteunen. Ik vind het erg dat de vraagsteller vreselijke last heeft van het gepiep, maar zijn vragen zijn met betrekking tot een juridische kant. Jammer dat ik dit op verschillende manieren aan u moet weer geven want u bent er op gebrand om het wetenschappelijk artikel dat niets aan zijn vragen beantwoord door te drukken. Dit is geen medisch forum, maar een juridisch.
Wat heeft de vraagsteller aan uw artikel? Welke vragen die de VRAAGSTELLER heeft beantwoord u hiermee?
Bellenbellen,
Dat je gehoorschade kunt krijgen van zo'n piepapparaat dat wil ik best geloven. Je kunt er van allerlei onderzoeken bij halen, maar dat piepapparaat hangt daar en blijft daar hangen.
Wat voor stappen moet iemand nemen om het apparaat weg te krijgen. Hoe heeft u dat opgelost?
Gelukkig is in onze zaak het opgelost door uitspraak van een rechter. Zoals u in het artikel van de Volkskrant kunt lezen, is de geluidswaarde nogal sterk zoals u heeft kunnen lezen. Het juridische aspect: APV geluidshinder, de meeste gemeentes hebben dat in zich opgenomen. Verder BW 5:37 is in het geding. Zie ook: www.destentor.nl/regio/zwolle/mosquito-tegen-katten-mag-niet-geluidsover... Uiteraard is een gesprek met uw buren het beste. Buurtbemiddeling. Kom je daar niet verder mee dan kun je gemeente waar je woont verzoek doen tot handhaving. Indien deze procedure te lang duurt en de gezondheidsklachten nemen toe dan dien je een aangetekende brief aan je buren te schrijven. Daarin stel je hun verantwoordelijk voor de gehoorschade en termijn dat de kattenverjager weg moet. Door de rechter wordt een belangen afweging gemaakt: Zij geen katten in de tuin en jouw gezondheid, dit hoeft dan nog niet een wetenschappelijk bewezen te zijn voor de lange termijn gevolgen. Het is wettelijk niet verboden om katten los te laten lopen, maar ik vind dat je wel rekening met elkaar moet houden ondanks het feit dat de wet daar niet in is voorzien.
U bent dus uiteindelijk bij de rechter terecht gekomen. Die heeft de belangen: de gezondheid van de omwonenden en de overlast van katten in de tuin, tegen elkaar afgewogen.
U heeft dit gewonnen en het piepapparaat is verwijderd.
Is die uitspraak gepubliceerd? Dan kunnen mensen die last van zo'n apparaat hebben, daar naar verwijzen.
Of weet u de datum van de uitspraak en bij welke rechter in welke plaats, dan is het misschien nog op www.rechtspraak.nl te vinden.
Het komt dus eindelijk neer op wat Vladja al zei (op 14 augustus 2011): Burgerlijk Wetboek nr. 5 Artikel 37 De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van RUMOER, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun. Dit is geen strafzaak, dus een klacht bij de politie indienen heeft weinig zin. Dit is een civiele zaak.
U stelt dat het een civiele zaak is. Misschien is dat zo. Ik heb met diverse juristen gesproken. Een jurist durft zelfs te stellen dat dit valt onder mishandeling gezien het feit van de mogelijke gehoorschade. Zoals onze dochter die haar oren open krabt tot bloedens toe en met haar handjes in de oren in de tuin loopt. Aangifte tegen de politie kun je dus ook doen. Dat het geen zin heeft is misschien wel zo. En ja, een advocaat vertelde me ook: Je moet niet bij de politie zijn die doen hier niks aan. De kattenverjager in de advertentie geeft 140 decibel af. Om dit te bewijzen heb ik deze reclame uiting in gescand: http://www.mijnbestand.nl/Bestand-WCRQOZ8N3SVL.pdf < Daarin staat dus 140dB. Dat is LOEIHARD. Wanneer ik 140 decibel Mozart of geestelijke liederen ga draaien dan loop ik de kans dat die apparatuur in beslag word genomen. Maar een kattenverjager van 140 decibel kan kennelijk wel?
De reclame uiting is overigens op boven genoemde website misleidend omdat daarin staat dat het geluid niet hoorbaar is voor de mens zie verder: http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=64519
U wilt dan graag mogelijk ook de wetteksten: Product voldoet niet aan haar verwachting namelijk dat het niet hoorbaar is voor de mens....
Uit uw verhaal begrijp ik dat er meerdere juridische mogelijkheden kunnen zijn om een zo'n apparaat uit de tuin van de buren te krijgen.
Mijn vraag komt er hier op neer. Is het u gelukt om het apparaat uit de tuin van de buren te krijgen. En zo ja, bij welke rechter, op welke manier, met welke argumenten.
Als er een rechtszaak is geweest, kunt u dan laten weten waar de uitspraak te vinden is, zodat mensen die ook last hebben zo'n apparaat deze uitspraak kunnen lezen en de argumenten die u heeft aangevoerd kunnen gebruiken.
Zij hoeven dan niet meer het (juridische) wagenwiel uit te vinden en hebben meteen een uitspraak van een rechter in handen.
Dat wil nog niet zeggen dan een andere rechter hetzelfde gaat beslissen, maar dan heb je in ieder geval een start.
Bellenbellen,
De Rijdende rechter heeft uitspraak gedaan?
Wat Ria zegt klopt. Het is dan ook niet terug te vinden in rechtspraak.
Verder een student die hetzelfde verteld: Het geluid blijft na echoën in haar hoofd bij een Mosquito:
http://eelcoeikenaar.sp.nl/weblog/2008/05/24/zeer-pijnlijk-3/
Gemeente Het Bildt:
http://www.filedump.net/dumped/correspondentieenconstateringsrapportenka...
Hierbij de brief welke gemeente Zwolle destijds verzonden heeft:
Medewerkers van de afdeling Toezicht & Handhaving hebben op donderdag 14 oktober 2010 geconstateerd dat het geluidsapparaat aan de gevel van uw woning aan de Zernikelaan xxxx te Zwolle een zeer hoge toon voortbrengt. Deze toon is voor jonge mensen hoorbaar. Door de hoogte van de toon is dit een zeer hinderlijk geluid. Dit is in strijd met regelgeving. In deze brief leggen wij uit wat hierover geregeld is en wat wij van u verwachten.
Aanleiding:
Buurtbewoners hebben bij ons aangegeven dat zij geluidhinder ervaren van dit apparaat dat bij u aan de gevel hangt. Dit apparaat zou volgens de buurtbewoners zijn opgehangen om katten te verjagen.
Naar aanleiding van de klacht zijn twee medewerkers van het team Milieu-inspectie ter plaatse geweest en hebben geconstateerd dat aan de voorzijde alsmede aan de zijkant van uw woning een hoog hinderlijk geluid te horen is. De medewerkers constateerden dat dit geluid afkomstig is van het geluidsapparaat dat bij u aan de gevel hangt. De frequentie van dit geluid is dusdanig hoog dat veel mensen ouder dan 30 jaar dit niet meer horen. Voor de mensen die dit geluid wel horen is dit een zeer naar geluid.
Medewerkers van het team Milieu-inspectie hebben u bezocht op 18 oktober 2010.
Zij hebben met u gesproken over het geluidsapparaat. U vind dat u zelf mag bepalen dat u een dergelijk apparaat wil ophangen. De medewerkers hebben aangegeven dat u inderdaad zo’n apparaat mag plaatsen maar dat u er dan wel voor moet zorgen dat u hiermee geen hinder veroorzaakt. Dit is niet toegestaan op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
De medewerkers hebben u gewezen op het feit dat u de hinder veroorzaakt en op het feit dat dit een overtreding is. Zij hebben u gevraagd om het apparaat weg te halen, uit te schakelen of anders af te laten stellen.
U bleef echter van mening dat u geen overlast veroorzaakt voor de omwonenden en u vond dus dat u vrij was om dit apparaat te plaatsen en te gebruiken.
Overtreding:
Ingevolge artikel 4.1.5 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Zwolle, is het verboden buiten een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer toestellen of geluidsapparaten in werking te hebben of handelingen te verrichten op een zodanige wijze dat voor een omwonende of overigens voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt. Door onze medewerkers is vastgesteld dat uw geluidsapparaat hinder veroorzaakt. Er is daarom sprake van een overtreding van artikel 4.1.5 van de APV.
Beëindigen overtreding:
Aangezien vastgesteld is dat er wel sprake is van hinder zijn wij in het belang van rust van de omwonende van plan handhavend op te treden tegen deze overtreding. Hiermee willen wij bereiken dat u alsnog zelf maatregelen neemt om de hinder te beëindigen. U kunt dit bereiken door het geluidsapparaat binnen een week na dagtekening van deze brief, het apparaat weg te halen of uit te schakelen of door een deskundige zodanig in te laten stellen dat het geluid (buiten uw erf) niet meer waarneembaar is.
Na het verstrijken van deze termijn zal een medewerker van de afdeling Toezicht & Handhaving nagaan of u de overtreding van artikel 4.1.5 heeft beëindigd door een van bovenstaande maatregelen te treffen. Indien wij constateren dat de hoge toon nog steeds waarneembaar dan zijn wij van plan een last onder dwangsom op te leggen.
Wij denken hierbij aan een bedrag van € 150,-- per geconstateerde overtreding per dag, met een maximum van € 1500,--.
Zienswijze
Gezien dit voornemen stellen wij u in de gelegenheid uw zienswijze binnen de eerder gestelde termijn aan ons schriftelijk of mondeling kenbaar te maken. Uw schriftelijke zienswijze kunt u zenden aan: Gemeente Zwolle, eenheid Publiekszaken, afdeling Toezicht & Handhaving, Postbus 10007, 8000 GA ZWOLLE. Of u kunt een e-mail zenden naar xxxx@zwolle.nl. Voor het mondeling kenbaar maken van uw zienswijze kunt u telefonisch een afspraak maken met mevrouw van Sprang van de afdeling Toezicht & Handhaving. Zij is op werkdagen, m.u.v. woensdag, bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer (038) xxxxx.
Bellen bellen,
De APV van de gemeente Zwolle is intussen gewijzigd. Hetzelfde artikel staat er niet meer in.
Het is de vraag of de gemeente zich nu nu weer zal mengen in een dergelijke kwestie.Waarschijnlijk komt het erop neer zoals Vladja en Castle al schreven, dat je voor geluidsoverlast naar de rechter zult moeten op grond van artikel 37 boek 5 van het burgerlijk wetboek
http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Zwoll...
Hierbij document welke ik heb gekregen van de landelijke politie. In dit document kun je alle meldingen vinden welke de landelijke politie binnen heeft gekregen aangaande kattenverjagers en mosquito's
U kunt het downloaden via de volgende website:
http://issuu.com/benakman/docs/overlastmosquitomeldingpolitie
Uitspraak kattenverjager
http://www.eerstehulpbijrecht.nl/fragment/recht-regio/zijn-kattenverjage...
Kattenverjager is een kinderverjager. Het geeft 140 decibel aan geluid af waardoor je onmiddellijk gehoorbeschadiging hebt opgelopen!
Specificatie:
Ultrasoon honden en kattenverjager (200m²)
Ultrasonic Animalchaser - LS-937
Ultrasoon honden en kattenverjager
Kenmerken:
- Bereik van 200m².
- 16-23kHz - 140dB.
- Afmeting 135x70mm.
- Spatwaterdicht.
- Werkt ook tegen herten en knaagdieren.
- Dier- en milieuvriendelijk.
Geleverd inclusief netstroomadapter.
EAN-code: 4250019105036
Als ik adverteerders hiervan op de hoogte stel dan halen ze het volume (decibels) uit hun advertentie!
Bellenbellen:
Je geeft zèlf al de oplossing voor je probleem:
"De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de
Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) krijgen daarover klachten."
Lijkt me zinnig dat je daar met jouw expertise een duit in het zakje doet?
M.i. dáár de krachten bundelen en gericht actie voeren!
Er worden meer dingen uit de handel genomen die niet doen wat ze beloven
(zo ook met de "blus"dekens laatst, die zelf vlam vatten).
Hier op dit forum lijkt de animo om te reageren intussen wat minder geworden.
(Ik heb eerlijk gezegd ook niet alles gelezen hier, alleen diagonaal wat steekwoorden.)
Ik ben reuze nieuwsgierig of je bij de NVWA en NSG t.z.t. wèl gehoor ;-)
krijgt voor het probleem? En schadelijke apparaten wat sneller uit de handel kunnen worden genomen? Of dat duidelijker gebruiksaanwijzingen en waarschuwingen op de bijsluiter kunnen worden geplaatst over de risico's en aansprakelijkheid? Zoiets?
Ik ben het met je eens: ondeugdelijke kattenverjagers kunnen wel degelijk gehoorschade aanrichten op "jongere" menselijke gehoororganen!
Succes met je zaak!
En hou ons op de hoogte!
eline
Beste Eline,
Er is reeds een Meldpunt Schadelijk Geluid van start gegaan. Ik heb namelijk via Google een aantal trefwoorden aanstaan. De website is te vinden op http://www.pieptonen.nl
Daaruit valt op te maken: KNO artsen geven aan dat de geluiden van 140 decibel schadelijk zijn. Daarbij is hoogfrequent geluid dat kattenverjagers afgeven schadelijker dan normale geluiden. De fabrikanten van dergelijke producten zijn veelal geheim. Letselschade bij gehoorbeschadiging is lastig te bewijzen zowel niet of nauwelijks mogelijk.
Beste Bellenbellen,
Dankjewel voor je informatie!!
Als andere lezers nog eens op dit onderwerp googlen?
Komen ze sneller op jouw informatie, expertise én nieuwste linkje terecht!
Succes verder!
hartelijke groet,
eline
Nou kan een ding zeggen, een katten verjager gun je niemand, heb er nu mee te maken mij buurman heeft ervoor en achter een.
De piep toon is vreselijk, gaat op raarste moment af me oren piepen nog steeds, word er ziek ,misselijk mensen die het niet horen zijn doof.
Heb twee katten, ook twee kattenbakken, de buren daar naast heeft er ook een teller er al 9 bij hem op een hofje.
Maar het is toch niet bedoeling dat ik dan niet meer in mij tuin kan zitten? gezondheid klachten krijg, het raam niet meer kan open doen, vanwege de piep toon, of moet verhuizen omdat we niet met elkaar kunnen worden? Het gaat al jaren niet met mij en buurman, ga nog proberen om hier met hem over te praten, maar geef het weining kans, begrijp dat iemand ergens last van kan hebben, hopelijk kunnen we het op netten manier oplossen.
ook hier hebben 2 buren van die piep apparaten aan geschaft , 2 per buren , gek word je er van ,heb mn kat weg gedaan ,gunde dr een rustig leven , mn dochter loopt steeds met hoofdpijn en is twee keer flauw gevallen, ik zelf kamp met centrale slaapapneu en is sinds de piep geluiden verhoogd , ben er aan de deur geweest word uit gelachen, ze geloven niet dat wij die horen , buurbemiddeling bij gehaald ,maar ze werken daar niet aan mee en word na alle bewijzen niet geloofd ,ze willen ons er weg hebben omdat wij een gezin zijn ,en ze vinden dat er ouderen horen te wonen, wij horen er niet thuis, de woningbouw zegt dat ze niks kunnen doen ,ja wij verhuizen, elke keer moeten wij ons aan passen ,niet in de voortuin zitten ,geen muziek tijdens verjaardag,de tuin op hun manier,en de politie zegt ook niks te kunnen doen ondanks ik ze had laten zien van de rijdende rechter en uitspraak en de wets artikel . maar we worden gek van het gepiep , wat te kunnen doen ?