Recht van een hondeneigenaar

15 reacties

Beste rijdende rechter en collega's van het juridisch loket,

Graag zou ik wat meer info willen over het volgende:

Mijn ouders wonen nu 21 jaar in hun huidige woning, hebben een goede verstandhouding met de meeste buren (die er vaak al evenlang wonen). Zo'n 15 jaar geleden zijn zij begonnen om puur als hobby en hondenliefhebberij te gaan fokken. Als alles meezit wordt er 1 nestje per jaar geboren.

Mijn ouders betalen hondenbelasting voor een kennel, waarin is aangegeven door de gemeente (en iets van milieu) dat zij maximaal 6 honden mogen houden. Op dit moment hebben zij 4 honden, die allen in huis leven. Mijn ouders werken beiden niet meer en laten de honden eigenlijk nooit alleen.. als dat wel zo is dan zal dat voor een boodschap zijn en niet langer dan een uur zijn (tegenwoordig gaan zij vaak apart boodschappen doen). Mochten zij echt weg moeten voor een verjaardag dan worden de naaste buren op de hoogte gebracht, die hebben de mobiele nummers en een sleutel van ons huis. Mocht er overlast van blaffen zijn dan reageren zij zeker. Zij hebben meerdere malen als zij weg moesten navraag gedaan bij de buren en die hebben aangegeven dan niets te horen.

Wat betreft de pups die geboren worden, die blijven 8 weken bij de moeder en mogen dan met hun nieuwe eigenaren mee. Grotendeels van die 8 weken verblijven zij binnen in huis, maar afhankelijk van jaargetijde en weer worden zij weleens in de tuin gelaten. Dit ter socialisering, nieuwe omgeving ontdekken enzovoort. Zij verblijven dan absoluut niet de gehele dag buiten maar mogen dan zo nu en dan naar buiten. Met heel mooi weer kan er eventueel een rennetje opgezet worden zodat zij buiten kunnen spelen om het maar zo te zeggen. Let wel.. het gaat hier om pups van zo'n 6-8 weken oud.

Nu is 3 jaar geleden iemand van de gemeente langsgeweest, vanwege een klacht die zij ontvangen hadden wegens geluidsoverlast. U zult begrijpen dat zij hier compleet overdonderd door waren. Een brief van de gemeente gehad daarna en op gesprek geweest. Tijdens dat gesprek hun verhaal gedaan en antwoord gegeven op vele vragen, zij voelden zich net een crimineel. Veel stress erbij, bang dat honden teveel blaffen ..zelfs blafbanden aangeschaft om het blaffen te minderen. Met diverse buren gesproken, die gaven aan het niet als overlast te zien. Sommige buren gaven aan zelfs niets te horen. Er wonen dan ook aardig wat honden bij hun in de buurt, waarvan er meerdere behoorlijk kunnen blaffen. Sommige eigenaren zijn daar juist blij mee gezien er al meerdere malen bij hun of buren ingebroken is. Maar goed na gesprek bij de gemeente werden mijn ouders uitgenodigd om samen met de klagers om de tafel te gaan zitten.. prima want ze wilde dit graag verholpen hebben. Het laatste wat zij willen is overlast verzorgen. Op het laatste moment belt de gemeente dat het afgelast is, want de klagers willen niet bekend worden. Nou ja!! Tot op heden hebben zij dus ook geen idee om wie het gaat.. de klagers zijn nog nooit aan de deur geweest om te praten of aan te geven waar zij last van hebben. Daarna dus nooit meer iets van de gemeente of klagers gehoord.

Er zijn daarna weer 2 nestjes geboren,die zo nu en dan in de tuin hebben mogen spelen. Dat zal nooit langer dan een half uur zijn geweest per keer, daarna worden ze moe namelijk.
Maar nooit iets gehoord van klagers of gemeente.

Nu hebben mijn ouders weer een aantal pupjes (net 5 weken oud) liggen, die afgelopen week wel op 2 dagen hooguit een half uur (als ze dit gehaald hebben) in de tuin zijn geweest. Waarbij een aantal gepiept hebben (wat logisch is.. nieuwe omgeving dus eng). Staat er maandag ineens politie voor de deur met de mededeling dat zij een klacht hebben ontvangen over piepende pups die buiten in een kennel zaten!! Wat geheel niet waar is.. pups waren die maandag niet eens buiten geweest en ze zaten al helemaal niet in een kennel.

U zult begrijpen dat dit enorm veel stress en slapelozen nachten veroorzaakt bij mijn ouders, die proberen alles zo goed mogelijk te doen. Zowel voor de pups en diens socialisering als de buurt. Nog nooit is er iemand van de buren aan de deur geweest om aan te geven dat zij problemen hebben en zij kennen toch heel veel mensen in de buurt. De meeste mensen weten dat zij honden fokken, vragen vaak hoe het gaat, willen de pups zien enzovoort. Mijn ouders zullen ook nooit hondenpoep op een stoep o.i.d. laten liggen (zelfs als het van een ander is niet uit angst dat het hun verweten wordt).

Mijn vraag is eigenlijk wat hun recht is en wat zij eventueel voor stappen tegen klagers, gemeente enzovoort kunnen nemen. Zij willen graag in gesprek gaan met klagers om tot een voor beiden passende oplossing te komen.. maar blijkbaar willen de klagers dit niet.

Alvast bedankt voor uw advies in deze!

(Graag enkel reactie van juridisch loket en niet van mensen die hier hun eigen mening over hebben, daar wordt toch niet op gereageerd)

woensdag 13 juni 2012