40cm van onze nieuwbouwkavel ligt in de tuin van de buren, waar ligt de meetfout?

3 reacties

Wij hebben een kavel gekocht waar inmiddels de fundering van gestort is. We hebben 1 meter ruimte naast onze garage laten intekenen om om onze nieuwe woning heen te kunnen lopen. Nu blijkt er echter maar 60cm ruimte te zijn naast de garage tot de bestaande erfgrens (een opstaande rij tegels). Onvoldoende om er goed omheen te kunnen.

Als eerste willen we vermelden dat onze toekomstige buurman met ons meedenkt en we alles goed bespreekbaar kunnen maken maar wie recht heeft is onbekend! De buurman heeft deskundig de gegevens van de veldwerkkaart met meetapparatuur in meters ingemeten en komt dan op de huidige erfgrens van opstaande tegels en ook op de juiste grootte van zijn perceel. Echter bij gebruikmaking van de coordinaten van het kadaster die gekoppeld zijn aan de meetpunten in de veldwerkkaart, komt hij 9m2 tekort, ongeveer het stuk wat wij missen.

Ons bouwbedrijf heeft iemand met een apparaat ter plekke de coordinaten, behorende bij de veldwerkkaart, in laten meten en komt daarmee op een erfgrens, 106cm naast de garage. Als dit de erfgrens is dan moet de volledige taxushaag en buxushaag van de buren er uit.

Het huis van de buurman is in 2000 gebouwd en onze kavel is tot heden grasland geweest. We hebben geen bestaande meetpunten op de erfgrens kunnen vinden. (er horen er 2 te zijn). De veldwerkkaart is van 1999. Onze buurman heeft het huis in 2005 gekocht en is er vanuit gegaan dat de erfgrens van taxus en buxus bij zijn erf hoort.

We hebben de volgende vragen:
Is de buurman ter goeder trouw? Hij heeft bij de koop nagelaten om te checken of de taxus en buxus idd op zijn erf staan, al heeft de verkoper gezegd dat dit zo was. Ook is hij nog geen 10 jaar eigenaar van onze eventuele strook grond. Kan hij zich beroepen op verjaring?
Hoe kan het dat meetgegevens met meters op een andere plek van de (verdwenen) meetpunten uitkomen (de tegelrij) dan wanneer je gebruik maakt van apparatuur die met de coordinaten werkt (dan kom je op 106cm, net voorbij de stam van de heg). Wat is rechtsgeldig, de meting via meters, opgemaakt vanaf de veldwerkkaart (wat de buurman heeft gedaan)of een meting ter plaatse met een stok waarin je de X en Y coordinaat instelt en zo het (verdwenen) meetpunt bepaalt? (wat de bouwmaatschappij heeft gedaan). Wat houdt het kadaster zelf aan? Is de bouwmaatschappij aansprakelijk te stellen als wij mogelijk straks niet goed om ons huis heen kunnen lopen? Hadden zij wel van een eigen meting uit mogen gaan of hadden ze van een meting door het kadaster uit moeten gaan voordat ze onze woning intekenden? Zij zeggen de gegevens van de gemeente te hebben ontvangen en de kadastrale tekening gebruikt te hebben. (de gemeente trekt de handen er vanaf). In de koop/aanneemovereenkomst van de woonborg staat dat beide partijen (wij en de bouwer) geen aanspraak kunnen maken op vergoeding bij meer of minder vierkante meters grond maar wij hebben wel 4000 Euro meer voor onze kavel moeten betalen dan de buren naast ons onder de tweekapper en ook is onze hele woning erop aangepast dat we om onze woning heen kunnen lopen met fiets en motor. (toegang woning via voordeur in garage).

Wij denken dat de hagen op de erfgrens zijn gezet in 2000 want wij komen in het midden van de heg uit als we ongeveer een meter rekenen. De hagen zijn zeker 40cm opzij gegroeid aan onze zijde, het stuk wat wij tekort komen. De stam is op 35cm vanaf de tegelrij.

Bijzonder geval hè? Wij zijn heel benieuwd naar de reacties! Alvast bedankt!

zaterdag 10 maart 2012