Afvoer afzuigkap op onze muur?

0 reacties

Onze buren zijn bezig met een keukenverbouwing. Nu hebben zij, zonder overleg, op onze (?) muur het ventilatierooster geplaatst. (Ter informatie: we hebben geen ruzie maar ook geen warm contact. Het gat van de afvoer en het rooster zijn geplaatst op een moment dat wij niet thuis waren, allemaal nogal stiekem).
Zij zeggen dat ze rechtdoor naar buiten hebben geboord maar wij hebben ditzelfde een paar jaar geleden gedaan en kwamen anders uit, namelijk recht achter de egenpijp. Hun rooster zit nu ruim 10 cm naast de regenpijp aan 'onze' kant.
Onze percelen worden gescheiden door een stenen afwatering waar de regenpijp op uitkomt. Bij bestuderen van de bouwtekening zie ik dat de regenpijp op hun gevel zit en niet in het midden, zoals we dachten. Nu is het zo dat alle huizen in het blok handelen alsof de stenen afwatering de grens is. Alle buren hebben links van de afwatering geplant, wat dus eigenlijk bij iedereen verkeerd zou zijn. Deze situatie bestaat nu 13 jaar. De afvoer is geplaatst net boven onze lage beplanting en het is dus ook als het gaat om aanzicht in onze tuin. Ik weet dat je geen werken mag plaatsen onder andere boven de grond die eigendom is van een ander. Mijn enige redding zou dus zijn als we kunnen aantonen dat die grond door verkrijgende verjaring ons eigendom zou zijn.
Heeft iemand enig idee of we hier succesvol op een beroep op kunnen doen?

Wat ook bijzonder is, is dat zij het rooster 30 cm boven de grond hebben geplaats. Als zij dus aan het koken zijn, dan trekken de kookluchten bij ons naar binnen. Elk normaal denkend mens plaatst zo'n rooster boven het raam lijkt me. Ik kan helaas nergens vinden of hier vereisten voor zijn en het lijkt dat ik alleen een beroep zou kunnen doen op stankoverlast. Dat gaat me dan weer iets te ver maar heeft iemand een idee of dit op deze hoogte mag?

dinsdag 14 juni 2016