Beton rondom palen gestort wat deels op mijn grond is

14 reacties

Twee jaar geleden heb ik mijn huis gekocht. Hierbij stond op de erfgrens met mijn buren reeds een schutting (kunststof). Ik vermoed dat de buren de schutting volledig zelf hebben betaald daar hun tuin voorzien is van hetzelfde type en soort schutting en mijn tuin 2 verschillende type schutting staan. Tot zover geen probleem.

Nu is echter begin 2014 door een storm de schutting omgewaaid (mijn tuin in).
De buren hebben hierop de schutting delen mijn tuin uitgehaald en aangegeven e.e.a. 'binnenkort' te herstellen.
Na ongeveer 4 maanden zag ik ineens dat de buren bezig waren de schutting te herplaatsen.
Hierbij hadden zij voor elke paal beton gestort (een bak van ongeveer 40x40cm).
Hierin hebben zij ijzeren uithouders geplaatst (mee gegoten) waarin de kunststof palen (lengte 1,8 meter) geplaatst zijn.
De buren hebben dit zonder overleg uitgevoerd en hebben ook alles betaald.
Ik stond erbij en keek ernaar, ik had zelfs mijn hulp eventueel aangeboden maar dat hoefde niet.
De 1e paal aan de achterzijde staat precies op de erfgrens en is met beugels vastgeschroefd tegen mijn schuur en hun schuur.
De laatste paal (tegen het huis aan) staat op hun grond. De schutting staat dus scheef (deels mandelig en deels eigendom hun vermoed ik).

Op zich stond ik er toen niet echt bij stil, maar later zag ik dat de betonbakken deels in mijn tuin geplaatst zijn (20 cm mijn tuin in) en ook nog eens op een dusdanige hoogte geplaatst zijn dat (indien ik mijn tegels netjes wil leggen) de tegels rondom die bakken hoger moeten liggen. Oftewel ik zou mijn gehele tuin (10x6 meter) moeten verhogen (10 cm) om mijn tegels geheel op rij te krijgen. Of ik zou mijn tegels pas na 20 cm van de schutting kunnen plaatsen (en dus een rand van 20 cm moeten opvullen met iets anders). Tot zover heb ik nog geen problemen gehad.

Nu is met de afgelopen storm (december 2014) de schutting weer omgewaaid.
En nu heb ik zoiets van "Dit gebeurt 2 keer en daarna niet meer".
De buurman gaf aan dat ergens in het voorjaar de schutting weer gerepareerd zal worden, echter ik vind dat wat te lang duren.
Tevens vermoed ik dat de buurman hetzelfde gaat doen en dus weer die mini voetjes gaat gebruiken waardoor de schutting binnen een jaar weer om ligt.

Wat zijn mijn rechten en plichten met betrekking tot deze?
- Mag ik eisen dat de toentertijd geplaatste betonbakken verwijderd worden uit mijn tuin?
- Mag ik dat zelf doen als de buurman wacht met het verwijderen? Hoeveel tijd moet ik mijn buurman hiervoor geven?
- Let er bij bovenstaande vraag bij op dat hiervoor het resterende deel van de schutting (1 schuttingdeel met 2 palen) verwijderd zal moeten worden.
- Mag ik de beugels (waaraan de 1e paal tegen mijn schuur is bevestigd) loshalen en verwijderen?
- Mag ik eisen dat de betonbakken lager komen te liggen zodat ik mijn tegels normaal kan leggen?

Reden voor bovenstaande vragen is dat ik er geen vertrouwen in heb dat de schutting goed geplaatst gaat worden en ik mijn eigen schutting op mijn erf wil gaan plaatsen.
Deze schutting zal wel tegen de erfgrens aan komen te liggen. Echter (daar ik de schutting recht wil monteren) moeten die beugels bij de schuur weg en moeten de betonbakken ook weg. Deze beugels beginnen trouwens al scheef naar beneden te hangen (i.v.m. verzakking van de grond vermoed ik). Andere reden is dat ik zijn schutting erg lelijk vind en ik eigenlijk geen zin heb om te betalen voor iets wat ik niet mooi vind (de buurman heeft nog niet gevraagd of gezegd of ik bij wil betalen omdat het een erfafscheiding betreft).

Kan de buurman eisen dat ik meebetaal aan een schutting die ik niet mooi vind?
Of kan ik juist van de buurman eisen dat er een schutting uitgezocht dient te worden (die wij samen moeten betalen) die wij beiden mooi vinden?
En dan nog de hamvraag, kan mijn buurman eisen dat ik alsnog de helft betaal van de schutting die toentertijd door hem is aangeschaft? (die dus nu omver ligt)

zaterdag 27 december 2014