Bos in tuin buren

3 reacties

Ik weet dat er al veel vragen hier zijn gesteld over overlast door van bomen die in de tuin van buren staan, maar ik heb geen situatie gevonden die vergelijkbaar is met mijn geval.

Situatie:
In de voor- en achtertuin van onze achterburen staan verschillende bomen. De bewoners wonen er nu zo'n 15 jaar en hebben in die tijd alles laten groeien. Er is dan ook veel wildgroei. Ik schat dat er zo'n 6 a 7 bomen in de achtertuin staan (8 meter breed, 10 meter diep), waarvan er drie boven de huizen uitkomen. Geschatte hoogte: zo'n 15 meter. Het gaat onder meer om twee populieren, die voorlopig nog wel even doorgroeien. De tuin wordt door veel omwonenden een bos genoemd en dat is niet gek.

De tuin grenst niet direct aan onze tuin. Het is een hoekhuis van een rij die haaks op ons huis staat. Tussen de tuinen in is een steeg.

De bomen zorgen voor overlast. Naast veel afval, bladeren en troep (maar dat is zeker niet het ergste), is er ook geluidsoverlast. Als het waait, tikken de takken tegen de zijkant van de woning van de achterburen aan. Dit is vooral in de nacht vervelend, zeker nu het zomer wordt en het raam 's nachts steeds vaker open staat.

Daarnaast is het gewoon een doorn in het oog. Zo'n bos hoort niet in een woonwijk. Lastig punt is dat er met de buren niet valt te praten. Ze zijn onder geen beding van plan iets te veranderen en willen "alles lekker laten groeien." Zij huren het huis. Wat is hun recht dan? Want het zijn eigenlijk de bomen van de huiseigenaar? Zijn er wettelijke maximale hoogtes voor bomen in een tuin? En kan de huiseigenaar ergens toe worden verplicht, al is het maar snoeien. Kappen hoeft niet eens direct.

Dank vast!

zondag 24 juni 2012