Bouwen op door verjaring verkregen grond.

3 reacties

Enkele jaren geleden (4 jaar geleden) kochten wij ons huis over mijn mijn familie, welke
al ca. sinds 1950 in het bezit is van onze familie.
Nu willen wij graag 2 verdiepingen aan de achterzijde gaan uitbouwen.

Het huis van onze nieuwe buren heeft 3,5 jaar leeg gestaan, we hebben in overleg met de vorrige buren de erfafscheing vernieuwd en terug geplaats op de plaats van de oude erfafschijding.
Enkele maanden geleden is het huis verkocht. De nieuwe buren hadden nog een hele klus te klaren er was nogal wat achterstallig ondehoud aan de woning.
Nu heeft de buurman recent 2 ramen op de eerste verdieping gemaakt in de achter gevel, welke precies onze tuin in kijken. We hebben nu totaal geen privacy meer in onze achtertuin.
Mag dit zomaar?

Toen wij hem op de hoogte stelden dat wij dit niet op prijs stelden begon de buurman over een stuk grond wat volgens kadastrale tekeningen van hem was. Echter de erfafscheiding heeft al meer als 40 jaar op de huidige plek gestaan. Kan hij zich nu nog beroepen op deze grond? Naar ons weten is het nooit anders geweest en behoort de grond gewoon bij ons perceel. Het kadaster geeft aan dat het goed mogelijk is dat de wettelijke grens anders ligt als de kadastrale grens, dit kan ondermeer komen door verjaring.

Graag zouden wij onze buitenmuur (ca 5 meter hoog) langs zijn muur (ca 6 meter hoog) willen optrekken. Hij zal hier geen hinden van ondervinden aangezien onze muur maar de helft van de totale lengte van zijn muur bedekt. Zijn muur is totaal blind, hier bevinden zich geen ramen of iets anders in. Echter beweert de buurman dat ca. 70 cm vanaf deze muur van hem is, dit is nergens terug te vinden (de situatie is immers al meer als 40 jaar zo).

Wat zijn mijn mogelijkheden mbt de geplaatste ramen?
Kan ik mits in het bezit van de bouwvergunning gewoon beginnen met de bouw?

vrijdag 3 augustus 2012