buren beroepen zich op verjaring van schutting op onze grond, aannemer wil starten, hoeveel tijd hebben ze om aan te tonen?

0 reacties

Wij willen ons huis uitbouwen. De buren geven geen toestemming om een stukje van de gemeenschappeijke schutting weg te halen (zou worden vervangen door de muur van de uitbouw). Onze aannemer wees ons er echter op dat de schuttting duidelijk
op onze grond staat als je naar de kadastertekening kijkt en naar het bouwkundige midden (ongeveer 10/15 cm). Vervolgens beroepen de buren zich op verjaring. De schutting zou al 30 jaar onafgebroken staan op die plek en daarom is de grond van hen geworden en de plek waar de schutting nu staat, zou de nieuwe erfgrens geworden zijn.

Mijn vraag is nu wat een redelijke termijn is om hen te gunnen om dit aan te tonen? De verbouwing kan namelijk op korte termijn beginnen en elke vertraging kost geld en stress.

Tweede vraag, als zij het niet kunnen aantonen binnen die redelijke termijn of niets laten horen, kunnen wij dan de schutting laten terugzetten op de erfgrens zoals uit het kadaster blijkt (en de aanbouw daar direct tegen aanbouwen)? Of kunnen we de schutting verwijderen en de muur van de aanbouw direct op de erfgrens zetten (als nieuwe erfafscheiding)? Zij hebben aan de andere kant van de schutting ook iets gebouwd (wel op hun grond) waardoor de schutting grotendeels door niemand kan worden gezien straks noch kan worden onderhouden (de schutting komt deels tussen twee gebouwen in te staan).

Of moeten we eerst een gerechtelijke procedure afwachten? Ik neem aan dat zij die civiele procdure zullen moeten starten omdat zij zich beroepen op verjaring? Wat is het risico als we onze bouwplannen gewoon doorgang laten vinden gedurende een procedure? Moeten we dan een bedrag betalen als we zouden verliezen (en waar moeten we dan aan denken) of de verbouwing ongedaan maken? Het gaat dus om een strookje van minder dan 15 cm over de lengte van 3 meter.

Advies om er gezamenlijk uit proberen te komen, heeft geen zin want dat hebben we al geprobeerd.

zondag 25 maart 2012