Buur wil schutting tegen mandelige heg plaatsen.

2 reacties

Mijn buurvrouw en ik wonen in een twee-onder-een-kap huurwoning (zij +/- 17 jaar, ik 14 jaar) en op onze erfgrens staat in de achtertuin een ligusterheg die er al ruime tijd stond voordat wij er kwamen wonen.

Zij beklaagt zich al jaren over het onderhoud aan de heg en laat dat zoveel mogelijk aan kennissen over, meestal de zoon (amper 14 jaar nu) van vrienden die zij regelmatig opvangt. Gezien het belabberde resultaat zijn ze allen even onkundig en ongemotiveerd.
De heg is zo'n 2.20 hoog, aan mijn kant 75 cm breed en in de zomer mooi vol en groen. Aan haar kant is de heg echter veel breder en zit vol gaten doordat het nooit goed gesnoeid is: dan weer te lang niet, dan weer te gortig zodat er juist gaten in ontstonden. Ik krijg langzamerhand de indruk dat ze de heg opzettelijk zo heeft laat verpauperen en in haar hoofd het plan al langer genesteld zat om die 'n keer te vervangen voor een schutting.

Een paar maanden terug heb ik met haar toestemming achteraan in de heg een boom laten weghalen die er ooit spontaan middenin was gaan groeien. Deze was zo lelijk en scheef gegroeid dat kappen de beste optie was. De boom is alleen afgezaagd, de stronk staat er dus nog en er komen scheuten uit die het gat weer beginnen op te vullen. Ook groeit er langs de hele heg klimop onderlangs die nog geleid kunnen worden om de overige gaten aan haar kant te vullen.

Mijn buurvrouw is de heg echter helemaal zat en wil deze vervangen voor een schutting die ze door de verhuurder wil laten plaatsen tegen huurverhoging. Aan de andere grensafscheidingen heeft ze dat in voorgaande jaren ook al gedaan, nu lijkt 'onze' kant aan de beurt. Omdat ik zelf wel heel blij ben met de groene heg en geen saaie schutting wil, bood ze uiteindelijk aan de kosten voor de schutting geheel voor haar rekening te nemen, maar zelfs dan behoud ik liever nog steeds de heg. Aan mijn kant is hij nog mooi en wil niet voor haar opzettelijke verloedering vd heg boeten. Een extra reden voor mij om de heg te behouden is, dat de heg nu nog nét/bijna de inkijk v.d. 2e verdieping tegenhoudt van het 3-hoge appartementen-complex dat de verhuurder 'n paar jaar geleden ter hoogte van onze tuinen heeft gebouwd. Zelf doet zij niets aan het onderhoud en laat 't aan onkundigen over en is ze nooit tevreden. Ze staat luid commando's uit te delen en meent met eindeloos herhalen en flinke stemverheffing haar zin te kunnen doordrijven. Ik ben al vaak s'zomers noodgedwongen naar binnen gevlucht omdat rustig buitenzitten en genieten door het gekwaak van haar en haar bezoek wordt verpest. We hebben al die 14 jaren een goede verstandhouding gehad maar door de heg is haar humeur en goodwill nu ineens ver te zoeken en tart ze mijn geduld. Ik heb voor hetere vuren gestaan en blijf toch redelijk en open voor onderhandeling. Mijn aanbod het snoei-onderhoud voor haar op me te nemen (wat ik eerder ook al eens had gedaan) veegt ze nu ook van tafel. Ze is vastbesloten over een nieuwe schutting, ze wil deze tegen de heg aan laten zetten en is met de verhuurder gaan praten over de mogelijkheden.

De verhuurder heeft laten weten dat het in overleg met mij moet maar dat ze de heg tot op 10 cm vanaf de helft mag terugsnoeien en dat ze de grond verder wortelvrij moet maken om de betonplaten voor de schutting te kunnen plaatsen. Ze heeft intussen al een bevriende vutter gevraagd die de heg wel tot op 10 cm vanaf de grenslijn uit wil graven; die persoon had namelijk ook wel interesse om die over te nemen! Watblief? Ik heb haar gezegd dat ik het prima vindt dat ze de heg tot 10cm inkort, maar dat dat uitgraven onmogelijk en uitgesloten is omdat dan de gehele heg schade zal oplopen, dus ook aan mijn kant en daar hoef ik n.m.i. niet mee akkoord te gaan toch? Zij meent toch nog steeds dat op exact 10 cm afstand vanaf het midden van de heg de schutting kan komen te staan. Ik heb haar op het risico van schade gewezen maar daar reageert ze heel laconiek op dat dat haar probleem dan niet is.

Wat zijn nu onze beider rechten/plichten tav de heg?
Is er sprake van mandeligheid bij huurwoningen of gelden er dan andere regels en zoja welke?
Mag zij de heg tot op de helft met wortel en al uithalen?
Mag zij een schutting zo dicht op een gezamelijke erfafscheiding plaatsen, terwijl de kans ontstaat dat deze beschadigt, niet meer goed groeit of zelfs afsterft?
Heb ik evt. recht op schadevergoeding?
Zijn er minimale afstanden voor het plaatsen van schuttingen tegen een bestaande gezamelijke erfafscheiding?
Mag ik eisen dat een onafhankelijk specialist (hovenier?) komt kijken om vast te stellen wat er van de heg en evt wortels afkan zonder deze te beschadigen in zn groei? En wie moet hiervan dan de kosten betalen?

Ik heb alle overige topics over dit onderwerp al doorgespit maar blijf toch nog met deze specifieke vragen zitten. Hopelijk kunnen jullie me verder helpen. Alvast hartelijke dank! En excuses dat m'n verhaal zo lang geworden is!

Vriendelijke groet, Liguster

donderdag 2 mei 2013