Buurman hoogt grond op tegen schutting

0 reacties

Wij kochten ons huis in 2010, er stond op dat moment al een schutting van hardhouten (bangkirai) tuinschermen tussen het perceel van de achterbuurman en ons perceel in. Deze schutting is gezet in 2008 en staat niet helemaal op de erfgrens. Deze schutting is, hoewel wij er toen nog niet woonden of het perceel in bezit hadden, voor de helft door ons betaald, we hebben de woning namelijk gekocht van een familielid (broer) en wisten al dat we het huis zouden kopen binnen enkele jaren. Broer heeft de andere helft van de schutting betaald overigens. De schutting staat niet helemaal recht op de erfgrens, maar iets schuin en doorkruist de erfgrens.
Bij het zetten van de schutting was er nogal onduidelijkheid over de erfgrens, er stond een heg aan de kant van de buurman en een compleet vervallen schutting aan onze kant. De buurman beweerde dat zowel de heg als de schutting op zijn grond stonden, naar onze mening was dit niet zo, we kennen namelijk de geschiedenis van het huis wat al 3 generaties in de familie was op dat moment, en wisten dat onze grootvader toentertijd een schutting voor de heg had gezet en de heg in overleg met de buurman had laten staan (en dus eigenlijk 1,5 meter tuin had ingeleverd). Veldwerk opgevraagd en de heg + schutting stonden inderdaad op ons perceel. We hebben aan de hand van het veldwerk de grens uitgemeten, waarbij bleek dat de grens voor het oog wat vreemd aansloot op de schutting van onze zijburen (hun tuin bleek te lang, maar daar heb ik niets mee te maken). Onze grens zou zo'n 30 cm terugspringen van de lijn van de schutting van de buren, en dan in een iets schuine lijn naar een gebouwtje lopen wat aan de andere kant tegen ons erf staat. In overleg is toen onze schutting gezet in een rechte lijn met de schutting van de buren, waarbij deze dus de erfgrens doorkruist. Wij hebben dus een hele smalle driehoek van de buurman, de buurman heeft ook een smalle maar veel langere driehoek van ons. Wij hebben omgerekend 0.75 m2 van zijn grond (30 cm breed beginpunt, aflopend naar 0 over een lengte van 5 meter) , hij heeft 4 m2 van onze grond (50 cm breed beginpunt, aflopend naar 0 over een lengte van 16 meter).
Nu heeft de buurman dit altijd gebruikt als weidegrond, er liepen een pony en wat geiten op, nooit een probleem geweest. Inmiddels zijn de dieren allemaal overleden en heeft de buurman er een tuin van gemaakt. De buurman heeft nu langs de hele grens een dikke laag (ca. 20-30 cm diep) houtsnippers tegen de schutting gestort om daar de grond wat te verhogen. De houtsnippers zijn in een bekisting gestort zodat een lang smal (ca. 1.5 meter breed) terras ontstaat. Helaas gebruikt hij deels de schutting als bekisting en liggen de houtsnippers dus tegen de schutting aan.
Inmiddels is de schutting gaan rotten, met name over een stuk van ca. 6 meter wat op 'ons' stuk grond staat. Ik heb de buurman al verzocht dit weg te halen, maar dit wordt geweigerd, hij zegt dat hij aan zijn kant van de schutting mag doen wat hij wil, omdat de schutting mandelig is. Van de mandeligheid is overigens nooit iets op papier gezet, hoewel we de schutting wel altijd zo beschouwd hebben, en ik dit eerlijk gezegd ook zo wil houden. Maar op deze manier gaat de hele schutting er aan, en de schutting was nou niet bepaald goedkoop te noemen.... Bovendien heb ik de onderkant van de schutting hard nodig, er zit namelijk aan onze kant gaas tegenaan wat deels is ingegraven, dit om mijn katten in mijn tuin te houden.
Ik heb de buurman verteld dat de kosten voor vervanging of reparatie van de schutting ook voor zijn rekening zullen komen, waarop ik de opmerking 'nou succes daarmee... hij staat toch op jouw grond?' kreeg. Oftewel de schutting is van hem als het om het gebruik ervan gaat, maar van mij als het stuk gaat.
De reden dat ik de schutting als mandelig wil blijven beschouwen is overigens dat ik erg weinig zin heb om de schutting te verplaatsen, de palen zijn in beton gezet en met een kraan de grond in geduwd, dus verwijderen zal niet makkelijk en ook niet goedkoop zijn. Bovendien vormt de begroeiing op de schutting de hele achtergrond van mijn tuin.
Nu is mijn vraag, sta ik in mijn recht om de buurman te verzoeken de houtsnippers weg te halen als de schutting als mandelig wordt beschouwd? Of valt dit onder normaal gebruik? Het lijkt me niet dat mandelig inhoudt dat er maar alles mee gedaan mag worden en de schutting daardoor zodanig beschadigd wordt dat deze niet meer bruikbaar is? Of zijn er geen grenzen aan wat wel en niet mag?
En in het uiterste geval, als de buurman hier echt geen enkel gehoor aan gaat geven, kan ik dan gewoon zeggen dat het stuk schutting op 'mijn' driehoek grond van mij is en hij zich aan de erfgrens moet houden, ook al is de schutting in overleg op deze manier geplaatst? Nogmaals, er ligt niets officieel vast, dus wettelijk is het dan lijkt mij echt mijn grond? Probleem is dan dat de buurman dat waarschijnlijk ook met 'zijn' driehoek(je) grond zal doen. Nu interesseert het mij absoluut niet wie hoeveel grond van wie heeft, daar gaat het me ook echt niet om, maar als hij dat terug wil, moet ik dan de bestaande schutting verplaatsen, of mag ik dan een schuin stuk schutting neerzetten aan de binnenkant op de werkelijke erfgrens en van de nu bestaande schutting de palen laten staan die hij vervolgens zelf mag weghalen?

Een hoop vragen en lang verhaal, ik ben normaal helemaal niet van de burenconflicten en ben juist nogal makkelijk in dit soort dingen, maar deze buurman maakt wel érg veel gebruik van onze gemakkelijkheid.

dinsdag 16 juni 2015