Buurman wil niet gesprek aangaan over schutting en uitbouw

11 reacties

Ik heb onlangs een nieuwe woning gekocht en wil deze aan de achterzijde uitbouwen. Het betreft een voor de gemeente vergunningvrije verbouwing en de VVE bestaande uit de twee bovenwoningen en mijn benedenwoning heeft (schoorvoetend) toestemming gegeven. Het overleg met de zijburen is ook gestart. Aan de ene zijde wordt constructief meegedacht over de inrichting van de erfgrens en is besproken dat de muur van de uitbouw op de erfgrens mag komen te staan zodat zij in de toekomst eventueel gebruik van die muur kunnen maken. Heel fijn is dat verlopen.

Aan de andere zijde is de situatie 180 graden andersom. Bij de eerste kennismaking werd geopend met de woorden: Owh, dus u gaat uitbouwen. Daar ben ik het niet mee eens en ik ga bezwaar aantekenen. Uiteraard heeft hij bij een vergunningsvrije verbouwing die mogelijkheid niet om bezwaar bij de gemeente aan te tekenen. Het is immers geen besluit. Maar praktisch probleem is wel dat de schutting tussen de erven in de weg staat voor de verbouwing. Mijn voorstel aan de buurman is geweest om het deel van de schutting dat botst met de verbouwing te vervangen voor de netjes gevoegde muur en vervolgens de rest van de schutting op mijn kosten weer netjes aan te laten sluiten.

De buurman blijft bij nee en beticht mij ervan dat ik er niet over wil spreken. Hij stelt dat hij de schutting heeft betaald en dat hij daarom van hem is. Hij wil schutting behouden en ik moet dan maar een stuk naar binnen bouwen. Nu lijkt de schutting optisch gezien in ieder geval op mijn helft van de tussenmuur van onze woningen te staan en daarmee volgens mij op mijn grond. De buurman stelt dat dat niet zo is. Nu maken die paar centimeter over de hele grens mij niet uit. De tuin is groot genoeg en de schutting is in prima staat. Maar het maakt nu wel dat ik niet op een normale manier mijn uitbouw met toestemming kan realiseren.

Welke mogelijkheden heb ik? In hoeverre kan ik van hem eisen dat de schutting vervalt? Ben ik zo onredelijk met mijn verzoek? Ik hoor het graag. Het gesprek beginnen wordt helaas al niet toegelaten, dus zo komt er nooit een oplossing.

Bij voorbaat dank voor de reacties!

Groet,

Robbert

dinsdag 5 augustus 2014