Buurman zonder recht van overpad heeft vergunning voor achterdeur die direct op onze grond uitkomt

2 reacties

Hallo,

Interessante site zeg!

Ok, Wij als eigenaren van een stuk gron achter ons gebouw (VvE) hebben een achterbuurman.
Zijn grond en onze grond zijn gescheiden dmv een muur/schutting zónder doorgang.
Die buurman kan dus niet via onze grond achterom.
Nu wil hij zijn huis verbouwen en heeft op de tekening een deur gemaakt in de muur/schutting die onze erven scheiden. Deze deur draait open ons erf op.
Navraag bij het kadaster resulteert dat die buurman géén recht van overpad heeft.

Ik heb bezwaar aangetekend bij de gemeente, hoorzitting gehad e.d. maar nu begrijp ik dat civiele zaken (zoals recht van overpad) los staan van het besluit of aan het bestemmingsplan is voldaan. (volgens bestemmingsplan mag max 65% van het perceel bebouwd zijn maar buurman gaat nu 100% bouwen, gemeente heeft ingestemd en is niet gewijzigd ook na mijn bezwaren)

Ik heb nog ongeveer 10 dagen om in beroep te gaan bij de rechter over het besluit van de gemeente.

Voordat de buurman gaat verbouwen wil ik graag het volgende weten.
- Heeft het zin om in beroep te gaan tegen de gemeente bij de rechter of zal de rechter ook zeggen dat recht van overpad losstaat van het feit of aan het bestemmingsplan is voldaan?
- De gemeente heeft mijn bezwaar afgewezen maar veroorzaakt (indirect, door goedkeuring tekening mét achterdeur) een conflict. Kan ik schadevergoeding bij de gemeente eisen?
- Wat is nu het beste stappenplan? Wachten totdat bouw begint en dan kort geding? of kan ik nu al acties ondernemen om te voorkomen dat dit gebeurt?

Op zich zouden wij niet eens een probleem hebben met een deur maar deze deur komt precies uit op een parkeerplaats. Het is te smal om én een deur én een auto te hebben waardoor de buurman niet echt gebruik kan maken van die deur.

Hartelijk dank voor het meedenken!
gr
Ton

maandag 13 augustus 2012