Correctie erfgrens

6 reacties

Wij kochten en wonen in ons huis sinds oktober 1982. De tuingrenzen van onze achtertuin zijn nog steeds zoals we hem aantroffen, door ons geen wijzigingen gemaakt. Een buurvrouw die in ons rijtje van 4 geboren is en in haar ouderlijk huis woont kan beamen dat de tuingrenzen sinds zij zich kan heugen identiek zijn aan de huidige (dat moet zo'n 50 jaar zijn voor vandaag). De buren naast ons zijn hier zo'n 25 jaar geleden komen wonen, kunnen beamen dat de tuingrenzen van onze tuinen sinds hun komst identiek zijn aan die van 25 jaar geleden.
De huidige buren aan de andere zijde zijn zo'n 5-6 jaar geleden hier komen wonen. Zij hebben alles grondig aangepakt en hebben er een goed verzorgd huis van gemaakt. Zij hebben zelfs 4 jaar geleden een tuinafscheiding aangebracht conform de tuingrens zoals zij die vonden (zoals vanouds). Hun tuinafscheiding was zo'n 3 m hoog, maar alla ik heb er geen last van. In de voortuin hebben ze een taxushaag geplant op de tuinafscheiding, waar mee ik niet zo blij was.

Deze zomer heb ik een terras betegeld en een schuur gemaakt. Alles OK, ze vonden het ook mooi. De schuur is tegen hun garage aangebouwd zonder de garage te beschadigen. Terras en schuur zijn conform de huidige tuingrens aangelegd.
De buurman ging echter vanuit zijn dakkapel kijken hoe alles was aangelegd. Toen kwam hij tot de conclusie dat de garage niet op de tuingrens eindigde maar op zijn grondgebied stond. Dwz dat de tuingrens vanaf ons beider aangebouwde keukens (reiken tot 7 meter in de tuin) tot aan het einde van de tuin i.e. 7 m, 0 - +/- 25 cm verloopt. Ze hebben het kadaster uitgenodigd om een nieuwe meting te doen om een grondcorrectie te laten plaatsvinden.
Mijn vraag is dus, is hun eis op grond van artikel 3:105 in verbinding met 3:306 Burgerlijk Wetboek reeds verjaard?
Mij maken die lullige 25 cm niet uit, maar door nu met hun eis te komen zou ik mijn tuin en schuur moeten aanpassen die ik net voor 10.000 heb aangelegd/verbouwd. Als de eis dus niet verjaard is, kan ik dan de kosten voor de aanpassing van mijn tuin en schuur op hen verhalen?

maandag 6 oktober 2014