Is deze muur mandelig?

9 reacties

Het huis van mijn buurman staat te koop ivm overlijden; ik kreeg een beetje vaag telefoontje van de "kopende" makelaar.
De kopende makelalaar vertelde mij dat "door een recente wetswijziging de buitenmuur van onze uitbouw -welke op de grond van de buurman staat, NIET meer ons eigendom is".
En dat de potentiele koper als voorwaarde heeft gesteld dat men later een uitbouw aan mijn uitbouw mag bevestigen (inbalken/verankeren).
Op dat moment hem verteld dus schriftelijk af te handelen en ik geen uitspraken/toezeggingen doe. Want mijn gevoel zei dat ie jokte tav eigendom van de muur.
Ik heb hem verzocht zijn vragen/wensen schriftelijk te stellen en onderbouwen.
Want ik wil voorkomen dat er later problemen met de buren onstaan; als zij dachten iets gekocht te hebben wat dan niet zo blijkt te zijn.
Toen vertelde hij dat niet hij maar de "verkopende" makelaar dit moet doen; waarop ik hem vroeg waarom hij mij dan belt.....

Wat ik wil weten is of ik op basis van onderstaande feiten verplicht ben een inbalking/verankering toe te staan voor een eventuele uitbouw.

Ons huis is een rijtjeshuis, met buur links en rechts; wij hebben het huis eind jaren 90 gekocht; met een aanbouw aan de woonkamer.
De aanbouw is in 93 geplaatst; met bouwvergunning en intekening bij kadaster. De uitbouw van mijn buurman rechts staat op onze grond, onze uitbouw op de grond van de buur links.
Links heeft niet uitgebouwd.

Huizen zijn in de jaren 80 gebouwd:
De koopakte bevat een erfdiensbaarheid tav
Licht, uitzicht en overbouw
afvoer regenwater en drop
instandhouding kleurenschema
voetpad (de brandgang achter)
Drainage en kabels

Mijn -overleden- buurman heeft nooit bezwaar gemaakt tegen de uitbouw (die stond er al toen hij zijn woning kocht) en heeft nooit aanspraak gemaakt op erfdienstbaarheid inbalking of verankering.

Na inlezen op het web denk ik:
-de muur is en blijft ons eigendom waar niet zonder onze toestemming in gehakt of aangebouwd mag worden. dit 5:20 BW horizontale natrekking
-er is geen erfdienstbaarheid tav inbalking/verankering afgesproken en ik ben ook niet VERPLICHT deze toe te staan
-de muur is niet mandelig omdat het geen vrijstaande muur is
-de muur is ook niet mandeling omdat deze aan een tuin grenst en niet aan een bouw of werk

Aub geen reacties in de trant van "waarom wil je dit niet?" "waarom gun je een koper dit niet" ; mijn vraag is wat is mag toezeggen of wat ik moet toestaan.
Als ik inbalking "moet" toestaan, dan zal ik uiteraard vastleggen dat een evt aanbouw geen (gevolg)schade aan ons huis mag veroorzaken; maar dat is vooruitlopen op.

Als ik dit niet moet toestaan (en besluit dit ook niet te willen) dan wil ik dit ook duidelijk hebben naar de koper. Niet dat als ik terugkom van een vakantie er een uitbouw hangt en de rechter zegt "tja hij staat er nu; men was te goeder trouw".

Ik ken mijn eventuele nieuw buur nog niet en wil uiteraard een goede verstandhouding.
Duidelijkheid vooraf is in deze belangrijk.

Bedankt voor het lezen EN bij voorbaat voor jullie feitelijke reacties.

dinsdag 14 juli 2015