Doorgang via andermans eigendom

15 reacties

Wij hebben een jaar geleden een huis met aanhorende schuren gekocht. Een mooi vierkant stukje eigendom. Om toegang te hebben tot één van de drie schuren moet ik via het aangrenzende erf dat eigendom is van iemand anders. Op zijn eigendom komen de grote toegangspoorten van onze schuur uit. Als ik dus een wagen wil binnenzetten of buitenrijden in mijn schuur kan ik niet anders dan over zijn eigendom te rijden want dit is de enige verbinding tussen mijn schuur en de openbare weg.

Mijn buurman echter wil mij nu verbieden om op zijn eigendom te rijden omdat er op zijn eigendom geen erfdienstbaarheid rust. Dit is inderdaad zo, puur juridisch gezien hoeft hij mij niet door te laten maar ja... Mijn schuur staat wel vol met landbouwtuigen en wagens dus ik kan ze er niet meer uithalen. Toen wij de eigendom gekocht hebben wisten wij dat het naburige erf eigendom was van iemand anders en de makelaar had toen wel gezegd dat we beter toestemming konden vragen aan deze eigenaar alvorens steeds over dit stuk grond te rijden maar er werd ons nooit gezegd dat wij het risico liepen nooit meer in onze schuur te kunnen.

Nu hebben wij eigenlijk een enorm grote landbouwschuur waar wij niks mee zijn want we mogen er niet meer in... Enige wat we kunnen doen is de toegang van de schuur "verplaatsen" naar onze eigendom maar dat brengt echt hoge kosten met zich mee omdat dit echt een structurele verandering van de schuur is.

Kan er ergens een wet of regel zijn waarop ik mij hier kan beroepen? Kan ik eventueel de kosten voor het verleggen van de toegang verhalen op de buurman (of een deel ervan) of verhalen op de vorige eigenaar van onze eigendom??? Iedere hulp is welkom.

PS alle voorstellen om te werken in overleg met de buurman zijn al geprobeerd. Er valt absoluut niets af te spreken met hem.

maandag 15 februari 2016