Een prima schutting vervangen, zonder enig overleg

0 reacties

In april waren wij bezig in onze tuin. We hadden het terras groter gemaakt en ik had net de schutting rondom weer netjes geschilderd. Een dag later hing de buurman over de schutting heen, met de mededeling dat ze in juni de schutting compleet zouden gaan vervangen. We waren verbaasd en hebben aangegeven dat wij dit niet nodig vonden en dat we de schutting zelf eerst hadden nagelopen, voordat we gingen schilderen (hier waren we tenslotte nooit aan begonnen als we aan de staat twijfelden). Volgens onze buurman was de schutting aan zijn kant doorgerot, maar hij heeft dit nooit aan ons laten zien. Wel was zijn schutting, aan de andere kant omgewaaid en ik kan me voorstellen dat hij de schutting rondom gelijk wilde hebben. Maar dat is zijn keuze en ik zie niet in waarom we daarvoor een prima schutting zouden vervangen.
Omdat we er verder niks meer over hoorden, dachten we dat hij had ingezien dat het niet nodig was. Tot eind juli. Een dag voordat we op vakantie gingen, kwam hij melden dat er tijdens onze vakantie 'een mannetje' zou komen kijken en dat de schutting dan vervangen zou worden. Wij hebben gelijk aangegeven dat we dit niet wilden hebben, tijdens onze afwezigheid. We hebben drie katten, die via een kattenluik naar buiten kunnen en de tuin niet uit gaan. Als er tijdens onze vakantie aan de schutting gewerkt zou worden, zouden we de katten twee weken binnen moeten houden of de verantwoordelijkheid bij degene die de katten kwam verzorgen neerleggen. Beiden vonden we geen optie en bovendien wilden we niet dat er iemand door onze tuin zou lopen, terwijl we er niet zijn.
Terug van vakantie, stond de schutting nog, maar we kregen wel te horen dat hij een paar weken later vervangen zou worden. Tegelijkertijd kwam ook de vraag waarom we niet wilden meebetalen aan de schutting. "Euh, nou, omdat ons nooit wat gevraagd is, er geen overleg is gepleegd, we geen inzage hebben gekregen in wat ervoor in de plaats komt, omdat we balen dat we de schutting net weer netjes hadden geschilderd en bovenal omdat we vervanging echt niet nodig vinden".
Na wat vertraging (beetje jammer van mijn opgenomen vrije dag, maar goed), is afgelopen weekend de complete schutting afgebroken. De 'mannetjes' zijn een zaterdag bezig geweest en ik heb katten en honden binnen gehouden. Aan het eind van de dag stond een groot deel van de schutting, behalve één deel naar de straat toe en de afscheiding aan onze kant. Prima, dat zou vast de volgende dag wel afgemaakt worden. Dus we hebben de dieren nog een dag binnen gehouden en afgewacht. Maar de volgende dag kwam er niemand en de dag erna ook niet.
Inmiddels heb ik navraag gedaan (ook weer zo jammer, dat ik er om moet gaan vragen) en te horen gekregen dat het nog een paar dagen duurt en dan is de boel weer dicht. De schutting die geplaatst wordt, is niet helemaal mijn smaak, maar ik schilder hem wel weer.
Waar ik vooral van baal, is de manier waarop alles is gegaan en ik ben bang dat ze alsnog gaan proberen de een deel kosten op ons te verhalen. Hoe zit dat, als er geen overleg vooraf is of als vervanging puur gedaan wordt omdat de buren iets anders mooier vinden?
Ik snap dat een schutting gedeelde kosten met zich meebrengt, maar je kan toch niet zomaar voor een ander beslissen dat iets vervangen moet worden, zeker als de ander aangeeft dat dit echt nog niet nodig is? Stel je voor dat ik het mooi vind om mijn kozijnen elk jaar te doen en dat ik daarvoor bij de buren aanklop, omdat ze in de vve zitten? Ik vraag me dus af hoe sterk die regel is, dat gemeenschappelijk eigendom verplicht om mee te betalen aan de wensen van een ander....

maandag 8 september 2014