Erfgrens verjaring

1 reactie

Beste leden,

Ik ga proberen onze situatie voor te leggen.
We hebben ons huis rond 2006 gekocht met een stuk tuin omheind.(in een oud dorp)
Ik heb de tuin opgeknapt de achterzijde van de omheining heb ik een cm of 30 teruggehaald vanwege het afbrokkelen van grond.
Onze achterkant grensde aan de zijkant van een boerderij en flink stuk land van de buren.
Toen wij daar gingen wonen, woonde daar een oude vrouw die daar heel de leven al gewoond heeft. Vervolgens in 2011 hebben familieleden de grond gekocht en zijn ze een nieuw huis gaan bouwen.
De vrouw heeft nog een tijdje bij hun ingewoond maar is inmiddels overleden, dus nu woont de nicht van deze vrouw hier met haar gezin.
Nu hebben deze nieuwe bewoners deze week 2014 een landmeting laten doen en blijkt dat door de jaren heen onze tuin incl. een schuur 60 cm op hun kadastrale grens staat. (ons huis is ca 100 jaar oud en hun land is nog wel ouder)
Wat ik al eerder schreef we hebben het naar eer en geweten zo gekocht en heb zelfs de scheiding 30 cm naar binnen gehaald.
Wij weten eigenlijk zeker dat deze grens al meer dan 20 jaar zo is, ik denk zelfs langer maar er zijn in die tijd meerdere eigenaren geweest.(vorige heeft er ca 5 jaar gewoond en daarvoor weet ik niet)
De buren beginnen nu lastig te doen over deze grens.
We zijn niet van plan iets weg te halen vanwege hoge kosten en verbouwingen en hadden eigenlijk alles zo willen laten zoals het is ( we wisten van niets)maar de buren zijn er nu zo mee bezig dat we er zelfs aan denken om de grond te kunnen toe eigenen omdat het al zoveel jaar in bezit is bij deze de woning.Dit om in de toekomst alles duidelijk te hebben.
Nu weet ik niet wat er voor bewijs nodig is, is een verklaring van vorige bewoners voldoende?
De buren zullen er wel anders over denken, kunnen zij grond terug eisen?

Alvast bedankt

dinsdag 15 april 2014