Bekroond door redactie: 200.000 punten behaald in een periode van 2012-2016
EL
elineb
Aantal ontvangen sterren: 19
Bekijk details

erfgrensgeschil en schade

33 reacties

Of ik ergens na 1995 mee wilde doen aan een gemeenschappelijke schutting (2 koophuizen)?

Vervolgens is zonder nader overleg en zonder instemming door de buurvrouw een dikke houten schutting geplaatst op mijn erf (als vervanging van een scheefhangend vlechtscherm op mijn erf). Verbluft heb ik destijds betaald.... mijn huis was toen een "bouwput", ik durfde niet te zeggen tegen een nieuwe buuf: sloop die er maar uit, die staat scheef.
In 2004 heeft buuf haar daardoor ontstane steeg overkapt en ook zonder medeweten bleek mij recent een hemelwaterafvoer in die schutting geplaatst.

Na 2004 is mijn schuurtje (conform bouwbesluit bijv. 10 cm uit de erfgrens) van een pannendak voorzien, daarvoor een bitumen dak (waar de blauwe regen van de buurvrouw, pergola aan betonschutting, overheen groeide).
Toen kreeg ik last van de blauwe sering, die de dakpannen oplichtte en lekkage veroorzaakte.
Buuf had geen tijd, geen zin, geen materiaal, ziek, zwak, misselijk, whatever om te snoeien. Had ik maar geen pannendakje moeten nemen.... 7 jaar lang heb ik de sering van buuf gesnoeid, dat meldde ik keurig aan haar.

Vorig jaar gevraagd aan twee tuinlieden die bij haar in de tuin werkten, de blauwe sering goed te snoeien. Dikke stammen van 10 cm over erfgrens van betonschutting drukten tegen mijn schuurtje aan. Is niet gelukt, "mijn tuinschuur zou ik 50 cm uit de erfgrens moeten zetten", dan was het probleem over alsdus een "tuinman". Ik heb me daarover die dag beklaagd bij buurvrouw, het kwam niet over.

Intussen eind 2011 een zeiltje over pannendak gespannen, om te kijken of water alleen van boven kwam. Niet dus.
Mijn schuurtje staat in een soort badkuip door eenzijdige ophoging van grond door buuf, haar afwatering van de overkapping zit in de dikke schutting. De betonschutting drukt mijn tuin in richting schuur. De betonschutting is door allerlei betimmeringen van de buurvrouw een soort gatenkaas geworden. Ik krijg van twee kanten haar hemelwater onder mijn schuur, de tegels in mijn schuurtje worden steeds natter, zo ook de houten onderkant (rot).

Het erf is van mij, hoort al sinds 1843 bij mijn huis, invoering van het kadaster. Staat ook nog op een verbouwingstekening van 1995 (ook aan buurvrouw laten zien).

Buurvrouw over de aangerichte schade en de feitelijke erfgrenzen geïnformeerd, ook schriftelijk (feb/mrt 2012), zodat zij dat kon checken bij een bureau voor rechtshulp. Zij weigert elke vorm van overleg, ik zou liegen en fantaseren over erfgrenzen.
Intussen heb ik ons 7-3-12 aangemeld voor burenbemiddeling, maar dan moet buurvrouw wel "ja" zeggen voor 28-3-12, en dat verwacht ik niet.

Mijn geduld is nu helemaal op!
Ik wil eindelijk mijn houten poort en de houten schutting rechtzetten en schade door buurvrouw aangericht aan mijn schuur verhelpen. De houten schutting staat nu aan een kant 10 cm vanaf mijn schuurtje. Ik krijg meer werkruimte voor onderhoud op eigen terrein als de houten schutting verdwijnt.
Ik wil dat zij allerlei overhangende begroeiing zelf verwijdert inclusief de verrotte pergola aan de betonschutting. Zo ook de opgehoogde grond tegen de betonschutting, en zorgt voor afvoer van hemelwater op haar eigen terrein. En een eigen houten schutting (recycling) op haar eigen terrein zet. Ik wil geen gemeenschappelijk schutting meer.
Ik heb gezegd dat zij verantwoordelijk is voor aangerichte schade aan betonschutting.
Alles conform privaatrecht.

Ik heb geen zin in een juridisch gevecht en het maken van kosten.
Na 28 maart zet ik een rechte poort vóór de scheve schutting.
Vervolgens haal ik elke dag één plank weg van de gewraakte houten schutting.
Het probleem wordt dan steeds zichtbaarder ook voor overige buren.. een soort "werk in uitvoering" bij gebrek aan medewerking van de buurvrouw... zal haar dat aanzetten ook eens de handen uit de mouwen te steken? Wij hebben geen normale communicatie meer intussen, ik meld zaken schriftelijk.

Hebben jullie nog suggesties?
Mag ik wettelijk allerlei ongewenste bebouwing/begroeiing nu zelf verwijderen?

donderdag 22 maart 2012