Erfscheiding
Helaas staan er coniferen op de grond bij de buren binnen de 50 cm van de erfscheiding.De stammen zijn dik 20 cm.De takken hangen dik 2m over de erfscheiding richting onze kant.Stammen gaan na 70cm schuin de erfscheiding over.De buurman heeft heeft zich nooit aan zijn snoei plicht gehouden.Enkele van de coniferen zijn dood en hangen tegen andere aan.Helaas staan de bomen er 20 jaar ,en mijn buurmen beroept zich hier op,zonder zich wat aan te trekken van de overlast en het gevaar onze zijde.Het kontact met de buren loopt helaas via brieven.
Is hier in alle redelijkheid nog iets aan te doen?
Je mag na een vergeefse aanmaning over zijn snoeiplicht/verwijderen dode coniferen c.q. onderhoud zelf de snoeischaar ter hand nemen. Wat dit met verjaring te maken heeft, is mij een raadsel. In het geval van huurwoningen kan je de verhuurder inschakelen en bij koopwoningen kan je gaan procederen.
Ik dacht dat dit ook zo was,maar als ik op de erfscheiding ga snoeien gaan de bomen onherroepelijk dood,sterker nog er blijft maar 1m staan.Ik dacht dat ik hier geen recht toe had gezien de 20 jaar.Is dit wettelijk de juiste weg?
Voor de volledigheid: in geval van huur is de verhuurder eigenaar van de coniferen. Je mag na de aanmaning de coniferen snoeien echter geen millimeter meer dan tot de erfscheiding dus blijft er van de takken nog bijna 50 cm over. De verjaring geldt alleen voor verwijderen van de coniferen, die overigens op 50 cm van de erfscheiding mogen staan als de plaatselijke APV niet anders vermeldt. Je moet eens beter informeren of googelen, want ik ken geen coniferen, die door zodanig snoeien dood gaan.
Helaas schreef ik al dat zelfs de stammen over de scheiding hellen.Het is dus onmogelijk de takken te snoeien.Uiteraard zijn alle tips welkom.
Wat is daarvan de oorzaak? Er zijn coniferen van 10 meter hoog met een kaarsrechte stam. Nog vreemder is, dat dan de takken niet te snoeien zijn, zodat mogelijk de stam wat rechter komt te staan en anders de buurman vragen de groei te begeleiden. Misschien kan je ook even antwoorden of jullie huurders of niet zijn.
Cicero,wij zijn eigenaar van de grond.Het is zo gekomen in de loop der tijd.De wind heeft ze steeds verder schuin geblazen.Tegen de tijd dat het ons ging hinderen stonden ze er al 20 jaar en zijn ruim 7 m.Je hebt gelijk als je zegt dat ik de coniferen terug mag snoeien na diversen malen de buurman verzocht te hebben.Maar er staat ook dat ik ze niet mag verminken.Zelf denk ik dat het echt niet zo makelijk is,zelfs na googelen kom ik niet verder.Natuurlijk wil ik alles oplossen op een wettelijke manier.Het is natuurlijk moeilijk op afstand te oordelen. Ook is het zo dat de Heer Visser uitspraak heeft gedaan in diversen zaken,maar er kwam toch altijd de 20 jaar bij kijken.Snoeien is geen optie,want dan moet ik door de stammen heen.
Met een buurman, die niet meewerkt, zal je een bureau van rechtshulp/juridisch loket e.d. of een advocaat moeten bezoeken, als je verandering in de situatie wenst te brengen en dat kan alleen via een gerechtelijke procedure met het verzoek om de proces- en advocaatkosten van je buurman vergoed te willen hebben. De coniferen zijn dus min of meer gedrochten geworden en dat zal de rechter van je foto's wel willen zien.
Helaas denk ik dat het ook op die manier moet gaan gebeuren.Ik had de valse hoop dat er nog een andere manier was.Bedankt voor de snelle reactie,en mocht er iets veranderen schrijf ik dat weer op.