Ergrens blijkt overschreden na nieuwe oplevering

6 reacties

Beste lezers,

Even een opsomming van het verhaal voordat ik dieper inga op de materie;
Ikzelf en 2 van mijn buren, (wij hebben een 2 onder 1 kap woning, en daarnaast staat een vrijstaande woning) zijn sinds vorig jaar wonend in een nieuwbouw woning. Medio februari-april 2011 is dit alles opgeleverd.

Uiteraard op korte termijn met 3e en schutting laten plaatsen door een bedrijf.
Zij hebben toen de grenzen aangehouden die zijn bepaald door 2 bouwbedrijven; bouwbedrijf X(onze woningen opgeleverd) Y(de woningen aan onze achterzeide) deze zijn toen middels piketjes aangegeven als 'erfgrens'
Bij navraag tijdens de oplevering is dat wat er moest worden aangehouden voor de tuingrensen.

Intussen zijn de woningen van bouwbedrijf Y gereed en opgeleverd.
Een maand later volgde hierop een brief (2dagen voor de bouwvakantie). Dat onze 3 schuttingen niet correct zijn geplaatst en zich over de erfgrens bevinden. In een schuine hoek rechts vanuit mijn tuin 20cm tot het meetount van de vrijstaande buurman 0 cm. En dat alles binnen 4 weken verplaatst diende te worden. Uiteraard niemand meer aanspreekbaar gezien de vakantie, en alles is dicht...

Het betreft hier 2 tuinen aan onze achterzeide, een tuin loopt over de breedte van onze 3 tuinen. En de ander grenst voor een klein gedeelte aan mijn tuin.

Waar zijn we intussen?
Wij hebben met 3 buren het eea getracht te organiseren.
Wat ook bleek; de gemeente verkoopt de grond aan de bouwpartijen, en zij verdelen hierin de kavels.
Hierna komt het kadaster inmeten mits er geen geschil is.

Na eigen metingen met hulp van de gemeente zelf blijkt het om een stuk van 13,5cm te gaan waarna deze weer afloopt op de eigen grens van onze zeide( deze wijkt dus af van de gestelde meting van bouwbedrijf Y)
Dus we zitten nu in een situatie dat we een compromisvoorstel met de buren hebben geprobeerd te sluiten. Dit blijkt echter niet goed te werken. Het lukt niet om een akkoord te creeren.

De achterzeide wil het verplaatst hebben. En wij vinden dat we niet oncorrect gehandeld hebben bij het plaatsen.
Tevens zijn er al verschillende voorstellen geweest om gedeeltes te verplaatsen zodat de rest dan vervalt, maar bij deze blijkt er geen akkoord te worden gevonden.

Dat was het verhaal, nu mijn vragen:
We zitten nu in een situatie dat meneer claimt dat onze schuttingen op zijn grond staan en hij hier dus ook mee aan de gang mag. Nu heb ik inderdaad gelezen dat als iets op zijn ergrens staat het dan van hem wordt/is ongeacht de koper.
Wanneer is deze regel geldig? Gezien er hier nog geen officiele metingen zijn verricht door het kadaster; en er nog een onderling geschil is.

Wat kunnen wij doen om het/de bouwbedrijven aansprakelijk te stellen, wij zijn bereid om te verplaatsen.. Alleen vinden het niet acceptabel dat we voor deze kosten moeten opdragen. Tevens achter de hand het bedrijf wat de schuttingen geplaatst heeft. Kunnen zij hierin nog een rol betekenen?

Wat te doen.. Het lijkt te eindigen op een ordinaire burenruzie en daar schiet niemand iets mee op..

Ps: telefonisch is er al geprobeerd contact te leggen met bouwbedrijf X maar zij geven aan dat alles toen correct stond, en dat het aan ons is om het andersom aan te tonen... Dus in principe niet erg behulpzaam.

Alvast bedankt voor de mogelijk komende reacties.

woensdag 12 september 2012