Gezamenlijke hemelwaterafvoer (HWA) vervangen bij een twee-onder-een-kap woning

2 reacties

Beste forumleden,

Mijn vraag:
Moet ik meebetalen aan het vervangen van een HWA die in goede staat is?

Waarom deze ongewone vraag?
Ik woon in een twee-onder-een-kap woning. De gezamenlijke HWA loopt niet altijd even goed door. Dit komt niet doordat de HWA kapot of lek is, maar doordat de afvoer in de tuin waar de HWA-pijp op uitkomt niet goed doorspoelt. Deze afvoer zit bij klein regenbuitje al verstopt, het water loopt dus niet naar beneden, maar komt naar buiten via de 'verklikker' aan de bovenzijde van de HWA (dat water stroomt vervolgens als een waterval onze tuin in). Afgelopen weekend kregen wij een heftige regenbui over ons heen. De putten in de tuinen waren binnen enkele uren al volledig overlopen en 's nachts kon ook de verklikker het niet meer aan en liep ook de HWA op het dak over. Het water stroomde dus over de dakgoot zo langs de muren van onze slaapkamer en woonkamer naar binnen, zo ook bij onze buurvrouw (zo erg is het overigens nog nooit geweest).

In de afgelopen twee jaar hebben wij diverse keren de buurvrouw aangesproken over de HWA. Dit omdat de afvoerpijp uitkomt in haar tuin en wij hier dus niet veel aan kunnen doen.
We geven hierbij ook aan dat we het niet zien als haar schuld (riolering van de gemeente is slecht waardoor de hele straat met ontstoppingsproblemen kampt zodra het stevig regent). Maar je kunt hier wel wat aan doen: zo doen wij ieder half jaar (op eigen kosten) ons riool ontstoppen en doorspoelen zodat we zeker weten dat het niet aan ons ligt en het water toch wat makkelijker richting het gemeente-riool loopt (doe je dit niet dan gaat er toch vuil ophopen en dan loopt het gewoon minder goed door). Daarbij doen wij ook steeds melding bij de gemeente over dit probleem en bel ik bij iedere fikse regenbui de wijklijn om te vragen of ze de putten aan de voorzijde van onze woningen (daar komen onze afvoerbuizen op uit) willen schoonmaken. De buurvrouw heeft in de afgelopen twee jaar niks gedaan om de situatie rond de HWA te verbeteren. Niet ontstoppen, niet melden bij de gemeente, niet melden bij de wijklijn.

Nu het probleem:
Gister sprak mijn partner haar aan i.v.m. met het water dat naar binnen was gestroomd via de overgelopen dakgoot en vroeg haar iets aan de put te willen doen of in ieder geval een melding te maken bij de gemeente, immers twee meldingen zeggen meer dan één ;-). Ze reageerde erg afstandelijk en wilde hier niets aan doen. Maar ineens begon ze wel over de HWA op het dak en dat ze die volledig wil laten vervangen. Wij waren nogal perplex hierover: de HWA is immers nog goed, het probleem zit bij de afvoer in de tuin en de afgelopen twee jaar heeft ze het dus nooit over de HWA gehad en nu wil ze deze ineens volledig laten vervangen, uiteraard op gezamenlijke kosten. Waarom was de vraag?

De mogelijke aap uit de mouw:
Sinds begin dit jaar heeft zij problemen aan haar dak en na onderzoek is gebleken dat haar constructie rot is en dat zij haar dak op korte termijn moet vervangen (ons dak is twee jaar geleden geinspecteerd en in prima staat gebleken). Ze wil het gelijk groots aanpakken en wil daarom meteen een speciale constructie om de dakpannen op bepaalde wijze te laten leggen en ze wil een mooi groot dakraam laten plaatsen aan de tussenzijde van het dak, ook hiervoor is een speciale constructie nodig. Nu blijkt dat voor deze nieuwe constructies mogelijk de oude (goedwerkende) HWA in de weg ligt. En nu wil ze dus sinds gister ineens dat de HWA wordt vervangen omdat deze zogezegd slecht zou zijn en haar 'expert' (toevallig ook degene die haar dak gaat vervangen in september) zou van de week wel even komen kijken om dat officieel te bevestigen.

Mijn vraag:
Nu ben ik volgens de wet verplicht om mee te betalen aan het vervangen van de HWA als deze niet meer naar behoren werkt.
Maar hoe zit het als een HWA wel goed werkt en de buurvrouw deze toch gaat vervangen en de helft van de kosten op ons wilt verhalen?
En wat kunnen wij doen om ons 'in te dekken' bij een mogelijke juridische procedure?
En kunnen wij mogelijk dan haar weer aanspreken op het verzuimen van onderhoud (en het er dus ook op gooien dat hierdoor de HWA vervangen moeten worden)?

Note!
Ik heb geen zin in problemen met de buurvrouw, we kunnen het prima met elkaar vinden en als de HWA echt kapot zou zijn dan hoor je mij niet en dan betalen we gewoon mee. Het is ook geen probleem als de HWA tijdelijk even weg moet als het dak geplaatst wordt, maar veel geld betalen voor iets wat gewoon nog goed is vind ik zonde.

dinsdag 1 september 2015