Ingewikkelde zaak rond tuinhuis

6 reacties

Helaas dreigt er een conflict tussen onze buren en ons. Onze buren zijn niet het gemakkelijkst, ze willen echt alles via de regeltjes. Helaas heb ik een foutje gemaakt, denk ik, dus ik hoop dat dit hersteld kan worden.

Korte samenvatting:

Wij willen een tuinhuis plaatsen. We proberen alles volgens de regels te doen. Omdat we een hoekhuis hebben, viel een deel van het tuinhuis in het zij-erf. Dus vergunning aangevraagd. Twee mensen van de gemeente kwamen kijken. We hebben een vergunning gekregen voor een tuinhuisje van 3 bij 3. Op de kadastrale kaart bij de vergunning is dit precies ingetekend waar het tuinhuisje moest komen.

Om wat ruimte te houden, ben ik ongeveer 80 cm van de perceelgrens gaan zitten met de buren. Ik heb een mooi grindpad aangelegd achter het tuinhuisje, dus ik kan er omheen lopen op mijn eigen grond.

Niets mis mee tot nu toe lijkt me.

Echter, toen we in de tuinhuis-winkel kwamen en we met de verkoper praatte, kwam hij met een advies. Omdat ik naast het tuinhuisje een terras wilde maken, beviel hij mij een luifel aan. Deze kon tegen meerprijs aangeschaft worden en mijn vrouw en ik gingen akkoord. Wij hebben de vergissing gemaakt om te denken dat dit de bouwvergunning niet zou beïnvloeden.

De luifel loopt ook langs de erfgrens, maar wel verder onze tuin in. Een deel valt in de achtertuin, dus vergunningvrij, maar een deel van de luifel valt ook nog op het zijerf (echter wel richting het achtererf, dus geen verdere overschrijding oid)

Toen ik niets vermoedend het tuinhuis na 6 weken besteltijd ging bouwen in mijn achtertuin, flipte de buurman. Het was te groot naar zijn mening. Ik heb hem netjes uitgelegd dat ik hem geïnformeerd had over het tuinhuis en het terras (nogmaals: 80 cm van zijn erfgrens) en dat hij verder niet moeilijk deed. Maar nu hij het zag vond hij het veel te groot. Hij maakte er direct werk van: gemeente bellen, vergunning opvragen, handhavers bellen. Deze stonden vandaag aan de deur om alles op te meten. Helaas, door de luifel is het tuinhuis nu dus groter dan op de vergunning. Het tuinhuis is 3x3 en de luifel/overkapping is 5x3.

Ik heb nu de gemeente zelf ook gebeld, gezegd dat ik me niet gerealiseerd had dat een overkapping invloed had op de vergunning. Overmorgen ga ik met de nieuwe tekening van het tuinhuis naar de Gemeente.

Omdat ik al vrij ver was met het bouwen (alleen het dak zit er nog niet op) ben ik wel een beetje bang. Fundering is gestort (beton) en een aantal lagen gemetseld. Een dure grap zover.

Wat zijn nu mijn rechten? Moet de vergunning opnieuw aangevraagd worden (met kans op bezwaar van de buurman), kan de bestaande vergunning aangepast worden naar de nieuwe tekening, of ....

Als ik het tuinhuis overigens van mijn zijerf naar mijn achtererf plaats, dan is het probleem voor de buurman eigenlijk nog groter. Dan staat het tuinhuis voor zijn ramen en deur. Volgens mij wordt de zaak dan erger voor hem. Echter, hij is nu zo boos dat hij niet echt voor rede vatbaar is. Ik heb al vanalles geprobeerd om tot compromis te komen. Ik heb ook aangeboden een nieuwe en hogere schutting op onze erfgrens te zetten, zodat hij het tuinhuis niet ziet (let op: erfgrens is wel 25 meter, dus dat kost mij heel veel geld). Met de andere buren zijn we bv. een met klimop begroeide schutting van 3 meter overeengekomen, we zien niets meer van elkaar tot groot genoegen van ieder.

Tips over hoe dit probleem op te lossen hoor ik graag. Bedankt voor jullie input.

Erik.

woensdag 6 april 2016