Mag klimop van buren gesnoeid worden, ook al betekent dit dat de struik kapot gaat?

2 reacties

Samenvatting:
mag klimop van de buren, die over de perceelgrens hangt en die zowel aan mijn kant van de perceelgrens als de hunne wortel heeft geschoten, gesnoeid worden, ook al betekent dit de haag een groot gat zal vertonen.

Er staat al redelijk wat over klimop te lezen, maar mijn geval heb ik nog niet kunnen vinden. Hopelijk kan iemand advies geven.

Naast de perceelgrens tussen mijn huis (recent gekocht) en dat van mijn buren die er al 20 jaar wonen, staat er een klimop (Hedera). Deze is ruim 10 jaar geleden aangeplant door mijn buren. Gezien Hedera voortdurend nieuwe wortels schiet, valt het niet te bepalen of het oorspronkelijk op 50cm van de perceelgrens werd gepland.

Aanvankelijk was er nog een schutting op de perceelgrens waar de hele Hedera haag tegenaan ruste, maar die planken zijn vermolmd. Van de schutting schiet amper nog iets over. Daardoor is de haag als het ware beginnen doorzakken, vooral dan richting mijn perceel. De Hedera heeft nu wortel geschoten zowel op hun maar vooral op mijn perceel. Als ik nu de hedera op de perceelgrens zou afsnoeien, loodrecht boven de perceelgrens, zonder daarbij excessief te werk te willen gaan, zal de gehele haag instorten en een groot gat vertonen. Voor mij is dat geen probleem want ik zou toch liefst een schutting plaatsen.

Nu had ik hier volgende vragen bij:

1) kan ik eisen dat de schutting die er ooit stond, teruggeplaatst wordt.
2) mag ik de Hedera aan mijn kant van de perceelgrens snoeien, wetende dat haag dan helemaal zal instorten. (Ik weet dat ik eerst de buren moet vragen, of zij het willen doen, maar even ervan uitgaande dat ze niet bereid zijn het zelf te doen.)

Ik weet dat ik kan eisen dat alle Hedera verwijderd wordt, maar ik begrijp dat dit voor mijn buren een essentieel onderdeel van hun tuin is, dus zover wil ik het niet drijven.

donderdag 19 maart 2015