Mogen buren objecten aan schutting hangen die op onze grond staat?

2 reacties

Wij hebben een schutting geplaatst (nieuwbouw). Dit wilden we netjes in overleg met de buren gaan doen, maar het was een kort gesprek; ze wilden niets met een schutting te maken hebben en er geen geld in steken. Helemaal prima natuurlijk, dat is hun goed recht. Ik heb ze wel verteld dat wij de schutting dan voor de erfgrens zetten, en dat het dan niet de bedoeling is dat zij er dingen aan gaan ophangen. Dit vonden ze prima.

Inmiddels staat de schutting. Alles is netjes uitgemeten, en hij staat netjes vóór de erfgrens. Maar u voelt hem al aankomen: de buren beginnen er spullen aan op te hangen. Wij wonen in een huurhuis en hebben contact opgenomen met de organisatie die het verhuurt. Zij zeggen dat de buren volgens de wet recht hebben om spullen op te hangen omdat de schutting niet meer dan 50cm van de erfgrens staat. Het wetsartikel kunnen ze me echter niet geven.

Nu is mijn vraag: klopt dit? Ik heb hier wel het een en ander gelezen over conniveren, en een verboden erfgrens van 50 cm (zie: http://www.eerstehulpbijrecht.nl/vragen/buren/bomen-tuin/buurman-wil-haa...). Maar in dit geval gaat het om een schutting waar zij dingen aan ophangen. Zij timmeren dus feitelijk in een object die op ons erf staat, zij het binnen 50cm afstand van de erfgrens.

Update:
http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/21343-buren-met-schuttingen-bomen-en-...
Hier zie ik namelijk staan:
"In dit geval behoort de schutting volledig aan u toe, u moet dan ook zelf volledig de kosten van de schutting voldoen. Uw buren hebben geen recht om aan uw schutting te komen door er bijvoorbeeld spijkers in te slaan of planten aan op te hangen zonder uw toestemming, de schutting te verven of er zelfs maar iets tegen aan te plaatsen. Als uw buren zich niet kunnen vinden in uw keuze van erfafscheiding kunnen zij altijd op hun eigen stuk tuin een andere schutting plaatsen die hun meer zint."

Maar ik kan de deskundigheid van de huurorganisatie alsmede een dergelijke site moeilijk inschatten. Ik weet dus niet wat waarheid is. Hopelijk kunnen jullie me helpen.

woensdag 17 augustus 2011