Nieuwe erfgrens afspreken: hoe vastleggen?

3 reacties

Goedenavond beste lezers,

Ik heb een vraag over het opnieuw vasstellen van de erfgrens. Even wat geschiedenis:

Mijn buurvrouw en de vorige eigenaars van mijn huis hebben in een ver verleden gezamelijk een heg geplaatst. Deze loopt niet op de erfgrens, maar steekt een stuk naar binnen over de grond van de buurvrouw. Dit hebben ze afgesproken om de vorige eigenaars van mijn woning de ruimte te geven om de schuur heen te kunnen lopen.

Nu, jaren later, wonen wij daar. Het contact met de buurvrouw is heel goed, ik help haar in huis met onderhoud etc vanwege haar leeftijd. Helaas heeft de buurvrouw besloten te verhuizen: ze kan het als weduwe niet meer opbrengen in het grote huis en de grote tuin en al het onderhoud. Begrijpelijk. Echter, haar kinderen kan ik niets mee. Die leven in de veronderstelling dat het buitengebied een vrijbrief is voor al wat je wilt. Bijvoorbeeld de honden in mijn tuin laten lopen (en hun hondenzaken doen dus) of snoeiafval op de oprit gooien 'omdat we het al jaren daar gooiden' of dus hun auto in mijn tuin (op het gazon inderdaad) parkeren. Nu laat ik een boel gaan, maar een hond die mijn kippen afmaakt gaat te ver. Niet om de kosten, maar het principe. De vorige eigenaars vonden natuurwallen mooi: ik niet. Lijkt me dat de buurkinderen daar simpelweg vrede mee moeten hebben.

Binnen dit jaar wil de buurvrouw verhuizen. Voor het zover is wil ik de huidige situatie laten vastleggen zodat de erfgrens vastgesteld is als zijnde de (scheve) heg te volgen. Nu zit ik met een aantal vragen, voordat de kinderen van de buurvrouw in het huis komen:

- ik neem aan dat het huis aan haar zoon verkocht word. Kan hij een evt hervaststelling blokkeren?
- de heg staat al zeker 20 jaar, die is in de jaren 80 geplant: heb ik verjaringsrechten nu?
- liefst wil ik eea officieel vastleggen: kunnen we volstaan met het kadaster uitnodigen en hun verzoeken opnieuw in te meten en tekeningen aan te passen?
- of moeten we met de hypotheek van de buurvrouw om tafel? Ik neem aan dat buurvrouw niet simpelweg grond mag weggeven waar nog hypotheek op rust. Hoe verhoudt dit zich met evt verjaring?
- hoe pak ik dit vraagstuk aan? Contact is prima, ik voorzie van de buurvrouw geen problemen, maar haar kinderen......

Alvast bedankt

zaterdag 25 januari 2014