Perceel splitsing + vervelende bomen op grens?

0 reacties

Ik heb een huis gekocht. Dit betreft een ex huurhuis van een verzekeringsmaatschappij, en mijn achterburen hebben het huis ook gekocht. We zijn dus beide eigenaar. Voorheen was het 1 groot perceel van de verzekeringsmaatschappij waar alle huizen op stonden, maar er moet bij koop een zgn perceel splitsing plaatsvinden.

Nu is het geval dat in de tuin van mijn achterburen er 3 grote berkenbomen staan met de volgende eigenschappen:
- De bomen zijn niet door onze achterburen geplant;
- Ze staan er wel al langer dan 20 jaar;
- Ze staan alle 3 binnen 2 meter van de erfgrens;
- 2 van de 3 bomen staan zelfs tegen erfgrens/heg aan;
- 2 van de 3 bomen staan zo dicht tegen een heg aan (welke door huidige ex-huurder zelf op zijn eigen perceel geplant is) dat ze door de coniferen heg heen groeien;
- Onze tuin is op het zuiden en deze 2 bomen nemen de zon weg voor ongeveer 2/3 van de dag;

Hoe zit het in zo'n situatie? Beide zijn we 'nieuw' in de wijk, en je wilt de verstandhouding goed houden. Het (overkoepelende) perceel is bij hun al gesplitst maar bij ons nog niet.

Vragen waar ik mee zit:
- Moet ik bepaalde zaken proberen te regelen bij de splitsing van het perceel, bijv. vast laten leggen dat de heg ook (in zijn geheel) op onze grond staat? Heb je dan meer mogelijkheden?
- Stel de boom hangt over, en ik volg gewoon de normale procedure; bespreken, schriftelijk vragen en er komt geen reactie; mag ik hem dan in zijn geheel zelf rooien ook al staat de stam op de grond van de buren? Moeten de buren dan de door mij gemaakte kosten betalen?

Kortom, wat zijn je rechten bij de splitsing van een perceel inzake buren met een boom? Ik heb de website http://www.bomenrecht.nl/ bekeken, en ik heb daar o.a. de volgende zaken gevonden;

Verjaring, artikel 3:105 BW:
Soms gaat de 20 jaar pas lopen vanaf het moment dat de erfgrens ontstaat. De boom kan dan al veel langer op die plaats staan maar moet misschien toch weg.

En...

Mede-eigendom en mandeligheid, artikelen 5:60 tot en met 5:68 BW
Een boom die eerst van één eigenaar was kan over de erfgrens groeien en dan eigendom van beide buren worden: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2011:BP9997

Wie kan mijn vragen beantwoorden?

donderdag 20 augustus 2015