Schutting en tuinhuis als erfafscheiding, waarschijnlijk over de erfgrens.

6 reacties

Begin 2013 een casco 2 onder 1 kapwoning gekocht, waarvan het andere gedeelte al 3,5 jaar bewoond was. Op het moment van kopen stond er al een schutting en tuinhuis als afscheiding tussen de 2 achtertuinen. Nu 1,5 jaar verder zijn wij nagenoeg klaar met de achtertuin.

Nadat wij ons tuinpad langs de schutting hadden aangelegd, kwam er een berichtje via Facebook van onze buurvrouw dat het er mooi uitzag, maar dat de betonbandjes op hun grond stonden. Deze hadden we aan onze kant per abuis strak langs de palen gezet in het verlengde van de buitenmuur. We waren ons van geen kwaad bewust, maar zij beweerden dat ze dus op hun grond stonden en op deze manier in de toekomst geen dikkere palen konden neerzetten, aangezien hun bestrating ook aansluit op de schutting. Om stampij te voorkomen en omdat we dachten dat ze in hun recht stonden hebben we ingestemd ons pad aan te passen. Deze is dus een waaltjesdikte smaller geworden.

Het tuinhuisje heeft nog geen dakgoot, dus ik verzocht op mijn beurt de buurman niet op onze grond af te wateren en het dak te voorzien van een dakgoot. Dit kon geregeld worden zei hij. In een later bericht wisten ze nog niet wanneer dit gebeuren kon, want ze hadden meer te doen. Zo'n 4 weken later (gisteren) kreeg ik wederom een (Facebook prive) berichtje dat het stopcontact dat we met toestemming aan de achterzijde van hun tuinhuis (aan onze kant) hadden bevestigd, verwijderd moest worden. Ze houden immers niet van profiteurs, zoals ons gemeld werd. Heb aangegeven dat dit geen probleem was en ik deze weg zou halen. Op mijn beurt vroeg ik wederom wanneer de dakgoot komen zou, i.v.m. de herfst die voor de deur staat, ons pad dat af is en het feit dat we dan niets meer van elkaar te verlangen hadden en we ieders onze weg kunnen gaan, zonder elkaar tot last te zijn, want elkaars type zijn we duidelijk niet.

Een heel relaas met onsamenhangende argumenten en beschuldigingen kwam over mij heen, met "het dreigement" dat ze de schutting er misschien uit zullen halen (en waarschijnlijk iets anders neer zetten dat aan onze kant niet afgewerkt is) en wij dan geen kant op zouden kunnen en onze bestrating weer aan zouden moeten passen om zelf een schutting te kunnen zetten.

Mijn reactie was dat ze moeten doen wat ze niet laten kunnen. Daarmee was het "gesprek" ten einde. Ze hebben overigens gelijk dat onze bestrating in de huidige situatie inderdaad opnieuw aangepast moet worden en onze toekomstige eigen schutting langs de buitenmuur zal lopen, wat overigens niet kan, omdat de regenpijp van de woning op deze muur naar beneden komt.

Als gevolg hiervan ben ik eens in het taxatierapport van ons gedoken dat nodig was voor de hypotheek e.d. en heb ik er een bouwtekening met o.a. doorsnedes bij gepakt. In het taxatierapport zit een kaart van het kadaster met kavelverdeling. Op zowel deze kaart als op de bouwtekening is te zien dat de erfgrens (stippellijn op bouwtekening) door de spouw van onze 2 onder 1 kapwoning loopt en niet in het verlengde van de buitenmuur. De schutting en het tuinhuis staan in lijn met deze buitenmuur. Naar mijn mening zijn dus juist de buren degene die hier op de vingers getikt moeten worden!

Zijn deze kaart van het kadaster en de bouwtekening bewijs genoeg om onze buren hierop aan te spreken? Ook hebben we getekend voor de bestaande situatie, niet wetende dat de schutting en tuinhuis waarschijnlijk verkeerd staan. Wanneer is het beste moment hier onze buren op aan te spreken? We vinden het prima dat het voorlopig zo blijft, maar willen dit wel aankaarten als er weer gemierenneukt wordt of als ze daadwerkelijk de schutting er uit halen. Moeten we dit misschien nu direct al aankaarten? Onze relatie is momenteel niet best en een normaal gesprek zal dit niet gaan worden. Als we in ons recht staan, wat gezien de tekeningen naar onze mening zo is, dan zal ook het tuinhuis van de buren verplaatst/verwijderd moeten worden en de rest van de tuin, bestrating, bloembakken etc. op de schop moeten. Uiteraard niet ons probleem, maar wel een ingrijpende klus.

Het is nogal prijzig om het kadaster te laten komen, vandaar mijn vraag of beide documenten genoeg zijn. Heeft een bezoekje aan het juridisch loket nog zin?

Met vriendelijke groet,

FHB.

dinsdag 30 september 2014