Tuin van buren grenst aan mijn buitenmuur, met ramen

9 reacties

Ik heb geen conflict met de buren, maar zou toch willen weten hoe het nu eigenlijk zit:

We wonen (nu ongeveer 7 jaar) in een nieuwbouwwoning. We wonen in een hoekhuis, met naast ons een appartementencomplex. Dat appartementencomplex heeft een grote gezamelijke tuin, wat, volgens de kadastrale gegevens, ook naast mijn huis ligt. De bewoners van het appartement op de begane grond hebben (zelfs nog voordat ons huis werd opgeleverd) een schutting geplaatst vanaf hun appartement tot aan onze zijmuur, en daarmee dat stuk geclaimd als hun tuin. Op zich is het niet zo'n probleem, behalve dat het lastig is om aan de zijkant van ons huis te komen. Maar, een aantal van onze ramen zitten in die muur, en daarmee gedeeltelijk boven hun tuin. Nu kwm ik bij het juridisch loket de volgende tekst tegen:

"U mag geen opening of raam maken in de muur of schutting. Volgens de wet mogen er geen ramen, balkons of muuropeningen binnen 2 meter van de erfgrens zijn die uitkijken op de grond van uw buren."

En dat is dus het probleem. De muur is een erfafscheiding geworden, met ramen erin. Als de buren nu lastig gaan doen, of ze verkopen het appartement, en de nieuwe bewoners gaan moeilijk doen, kunnen ze dan van ons gaan eisen dat we die ramen dicht moeten maken? Ze zijn er niet achteraf ingezet, ze horen gewoon bij de architectuur van het hele nieuwbouwproject...

zondag 1 december 2013