Verhuisd, conflict met buren over plaatsen schutting.

7 reacties

Goedenavond dames en heren Hulp bij recht,

Wij zijn momenteel verwikkeld in een conflict over een schutting/erfgrens met de buren op ons nieuwe woonadres en willen dit graag oplossen.

De situatie is als volgt;

We zijn verhuisd naar een middenwoning met een uitbouw aan de achterkant (10 jaar geleden aangebouwd door de vorige bewoners) waarbij de achtertuinen gescheiden worden door een haag en een enkele boom die overigens op onze grond staat.
Wij willen de haag en boom verwijderen en vervangen door een schutting, hier hebben we met beide buren overleg mee gehad maar helaas voelen zij helemaal niets voor een schutting. Sterker nog ze zullen er alles aan doen om dit tegen te werken waren de letterlijke woorden. Om de schutting te kunnen plaatsen moeten haag en boom verwijderd worden.

We hebben daarna meteen voorgesteld om de schutting aan onze kant van de erfgrens te plaatsen zodat zij er geen kosten aan hebben maar ze zouden wel hun beplanting ertegen aan mogen zetten. Dit om de goodwill van onze kant te tonen.
Ook dit voorstel viel in slechte aarde. Ik heb ze daarna erop gewezen dat wij in ons recht staan om ten alle tijde een schutting op eigen grond te plaatsen en beplanting/bomen te verwijderen.
De haag en boom zijn niet opgenomen in een notariele akte of opgenomen in het kadaster maar middels mondelinge afspraak tussen de vorige bewoner en de buren geplaatst.
Deze afspraak komt te vervallen bij een nieuwe bewoner als ik me niet vergis. (voor de boom is geen kapvergunning nodig)

Zij beweren nu ineens dat de haag en boom op de erfgrens staat en niet om mijn grond terwijl de denkbeeldige erfgrens eenvoudig te zien is vanwege de uitbouw aan het huis. Maar nee dat klopte niet want de uitbouw zou ook wel eens buiten de erfgrens kunnen vallen! Complete onzin want de uitbouw is gewoon een verlengde van de woonkamer en geen enkele cm in de breedte uitgebouwd.

We hebben de hovenier al laten komen om een overzicht te maken en meteen de situatie voorgelegd. Ook hij was er stellig van overtuigd dat alle beplanting op onze grond stond..het is gewoon overduidelijk te zien zelfs met het blote oog.

Nu eisen ze dat wij het kadaster opnieuw laten komen om de erfgrens opnieuw te laten vaststellen en dat wij de voor de kosten opdraaien.
Dit lijkt mij een onrechtmatige eis en het voelt allemaal als een pesterij om ons nog extra op kosten te jagen.
We willen hier alleen mee akkoord gaan op voorwaarde dat we die kadastrale kosten delen...het gaat immers om 900 euro.

Mijn vraag is kunnen ze dat van ons eisen terwijl de erfgrens gewoon duidelijk zichtbaar is?
In hoeverre zijn wij wettelijk verplicht om volledig voor die kosten op te draaien?

Zij betwisten immers de erfgrens en wij niet...

We hebben geen leuke start helaas en hoop dat je jullie met een verlossend antwoord komen.

Groetjes Johan en Marjon.

dinsdag 5 januari 2016