Waar loopt de grens?

4 reacties

Beste forumlezers,

Graag wil ik jullie advies vragen bij de volgende kwestie;

Wij hebben een half jaar gelden een woning gekocht van rond 1900. Naast en achter onze woning is momenteel nog weiland, maar hier zal binnenkort een nieuwbouwwijk verrijzen. Uiteraard was dat ons bij de koop ook gewoon bekend. Ons terrein was bij aankoop rondom "afgebakend" met deels Heras hekwerk en deels paaltjes met prikkeldraad. Om de komende jaren niet midden in een bouwterrein te leven en om later niet met 4 verschillende partijen te moeten gaan discussiëren over wat voor soort schutting er moest komen hebben wij besloten de boel voor te zijn, en de gehele boel op eigen kosten te vervangen.

We hebben het oude hekwerk verwijderd en zo'n 5 a 10 cm ( net hoe het uit kwam) verder naar binnen een nieuw hekwerk laten plaatsen, wat begroeid gaat worden met Hedera klimop. Bewust wat naar binnen gezet op eigen grond, om discussie met de toekomstige buren op voorhand te voorkomen. Alle lekker in eigen beheer gehouden, dus mooi nooit geen gedoe dachten wij.

Maarrrrr. nu blijkt dat het oude heras hek naast ons huis een meter van de erfscheiding stond. Dat is er zo'n 40 jaar gelden gezet en de boer van wie de naastgelegen grond was zal het allemaal prima hebben gevonden, zo ging dat vroeger. We kijken niet op een metertje meer of minder. Maar de projectonwikkelaar van wie de grond nu is kijkt natuurlijk wel op dat "metertje" Dus het nieuwe hek staat, de planten zijn ingevlochten, de bestrating is gelegd, en nu begint het feest...

Ons eerste gevoel was, mooie tegenvaller, onze tuin is dus over de volle lengte een meter smaller als we dachten en nu moet alles nog verzet worden ook. Moeten we er nog eens voor de tweede keer grof geld aan uitgeven. Tot wij er door mensen op gewezen werden, dat de grond door verjaring na al die tijd van ons is geworden en omdat het nieuwe hek op de zelfde plaats staat als het oude, (naja, zo 5 a 10 cm verschil) het hier gewoon mag blijven staan. Buren wisten ons te vertellen dat de huidige situatie qua scheiding zeker al vanaf de jaren vijftig is. Dat zou voor ons natuurlijk een behoorlijke opluchting zijn want we hebben flink kosten gemaakt voor het hek en de aansluitende bestrating.

Heeft iemand advies voor ons? Hoe zit het nu? En hoe pakken we alles dan aan?

Alvast bedankt voor jullie tijd!

maandag 4 april 2016