Bekroond door redactie: 10.000 punten behaald in een periode van 2012-2016
KK
Kk
Aantal ontvangen sterren: 1
Bekijk details

Wanneer is een schutting mandelig?

36 reacties

Wij hebben al jarenlang een probleem met onze buren over onze schutting en hun klimop (die wij van hun niet aan onze kant mogen snoeien).

De huidige schutting is in zeer slechte staat, de palen rotten weg. En aan hun kant hangt een klimop die nooit gesnoeid wordt, door dit gewicht is de schutting helemaal scheef komen te staan. Wij willen deze schutting nu gaan vervangen door een nieuwe schutting (volledig op onze kosten). En aangezien de huidige schutting al op onze grond staat. En ook volledig door de vorige bewoners van ons huis betaald is, willen wij gaan verbieden dat ze tegen deze nieuwe schutting weer een klimop aan gaan laten groeien.

Echter gooien de buren het er op dat in goed overleg met de vorige bewoners de toenmalige erfafscheiding (een haag) is verwijderd. Deze is vervangen door de huidige schutting (die dus door de vorige bewoners van ons huis is geplaatst op hun eigen grond ipv erfafscheiding). De buren mochten hier een klimop tegen aan laten groeien. (Er staan geen afspraken over op papier) (Wij weten van de vorige bewoners dat het toen NIET in goed overleg is gegaan allemaal, ook zij hebben een hoop strijd gehad. Maar zijn na 3 jaar alweer verhuisd.)
De buren geven aan dat zij bij het plaatsen er vanuit zijn gegaan dat de schutting op de erfgrens is gezet en daardoor is hij volgens hun volledig mandelig, ofwel gemeenschappelijk eigendom, geworden, ongeacht wie er betaald heeft. (Ze willen niet mee doen aan de kosten van onderhoud, wat ook bij mandeligheid hoort, dus een beetje tegenstrijdig misschien?)

Hebben zij hier gelijk in? Kunnen zij bepaalde aanspraken maken omdat de oude erfafscheiding destijds verwijderd is en zij dachten dat de schutting op de erfafscheiding zou komen?

Zo ja dan mogen we ze toch ook gaan verplichten mee te betalen in de kosten van vervanging/onderhoud?
Zo niet, hij staat op onze grond, dus hebben wij toch het recht zelf in handen wat we met onze schutting willen doen?

Zij hebben nu voorgesteld dat wij onze schutting weg halen en hun hun klimop en dat we geen erfafscheiding meer doen. Dit is uiteraard geen optie voor een achtertuin!
Dus nu is hun volgende optie dat wij aan onze binnenkant nog een schutting gaan plaastsen. Maar de schutting staat al op onze grond en als wij er nog een schutting aan de binnenkant tegen aan gaan plaastsen, kunnen wij onze buitenkraan niet meer gebruiken. Dus dit is voor ons ook geen optie!

Wie kan er ons juridisch advies geven?
Wij willen geen stappen nemen die juridisch niet juist zijn. Maar na zeker 4 jaar getouw trek zijn we het wel goed zat, en willen we nu eindelijk eens een nieuwe schutting kunnen plaatsen zonder een klimop eraan. Anders blijven we brieven krijgen van onze buren als wij hem aan onze kant weer eens gesnoeid hebben.

zaterdag 5 mei 2012