Wat is mijn recht als mijn 'ladderrecht' wordt geweigerd?

10 reacties

Het onderwerp is niet onbekend op dit forum; het ladderrecht.
Ik wil een bestaande schoorsteen op mijn woning verwijderen en hiervoor een (dubbelwandig rvs) rookkanaal terug plaatsen dit zodat wij een nieuwe houtgestookte openhaard kunnen realiseren.
Ik schat in dat de dakwerkzaamheden 2-3 dagen in beslag zullen nemen, welke ik zelf wil uitvoeren.

Helaas willen de buren ons niet toelaten op hun perceel om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren.

De situatie: vrijstaande woning met aan beide zijden een steeg, deze is aan 1 zijde met een deur afgesloten door de niet behulpzame buren.

Ik ben ervan op de hoogte dat ik de buren tijdig op de hoogte moet brengen, dit is tot nu toe 2x mondeling gebeurd zonder het gewenste resultaat. Mijn volgende stap is een brief schrijven waarin de werkzaamheden en de datum van aanpak staan omschreven. Hierop kan door de buren gereageerd worden met redenen waarom zij dit niet willen, in mijn optiek kunnen hun redenen als het last krijgen van de rook(-->bestaande toestand ook), overhangende takken(ander verhaal), geen ruimte(-->ruimte zat) niet worden ingebracht als geldige redenen.

Nou denk ik dat er een volgende situatie zicht gaat voordoen, ik sta gereed met mijn spullen om aan de slag te gaan op de aangegeven datum...maar de buren laten mij nog niet toe en houden de deur dicht.

En wat dan? Kan ik dan zonder problemen over de deur/schutting klimmen om de werkzaamheden uit te voeren?(met het risico dat de buren met een pollepel achter mij aankomen) Of kan ik de politie inschakelen die mij dan helpen toegang te krijgen? ik doe immers niks illegaals(onderhoud eigen woning). Of moet ik een kortgeding aanspannen? En voor wie zijn die kosten?

Ik ben benieuwd of lezers zijn die een vergelijkbare situatie hebben meegemaakt en hoe dit is opgelost?
Kort samengevat; Wat is mijn recht als mijn ladderrecht wordt geweigerd?

Graag uw reactie.

vrijdag 12 juli 2013