Wat zijn mijn rechten? erfgrens, verjaring

8 reacties

In 2006 heb ik een huis gekocht. Gezien ik alleenstaand ben met een niet zo heel hoog inkomen heb ik dit huis in stappen gemoderniseerd en gerenoveerd.
Ik had al een tijdje het vermoeden dat er iets niet klopte met de erfgrens maar ik had tot nu toe niet de financiële middelen om die uit te laten meten. Ik wil komend voorjaar eindelijk een carport bouwen en besluit eerst de grond na te meten.

Ik heb een kaart opgevraagd bij het kadaster en daaruit blijkt dat mijn kavel een bepaalde breedte moet hebben. Ik meet dat na en ontdek dat er 75 cm ontbreekt. Bij de buren zit een meetpunt van het kadaster omdat zei een aantal jaren terug de erfgrens met de buren aan de andere kant hebben laten bepalen dus ik gebruik dat meetpunt en kom erachter dat hun perceel 75 cm breder is dan de kadasterkaart aangeeft. Ook de buren aan de andere kant van mijn perceel meet ik op en die grens blijkt te kloppen. Ik heb nu dus een duidelijk idee waar mijn ontbrekende grond gebleven is.

Ik heb gelezen dat als ik hier werk van maak dat de buren moeten kunnen aantonen dat zei 20 jaar gebruik maken van deze grond om voor verjaring in aanmerking te komen. Dus ik heb direct een kadastraal bericht eigendom aangevraagd van het betreffende perceel naast mij via het kadaster waarin staat dat zei sinds 2003 eigenaar zijn van de woning. Ik ga er op dat gebied dus vanuit dat de erfgrens nog niet verjaard is.

De eigenaren van het perceel waar het om gaat zijn enkele jaren terug naar het buitenland vertrokken en verhuren nu het huis met alle ellende van dien. Ze zijn nauwelijks te bereiken, de verhuur geschied via een makelaar en er is al meerdere malen onenigheid geweest vanwege de manier waarop het pand verhuurd/ onderhouden word.

Omdat de overlast behoorlijk was heb ik afgelopen zomer een schutting geplaatst, geheel op mijn eigen kosten omdat de huurders niet mee wilden betalen en de eigenaar van de woning niet thuis gaf, helaas blijkt nu dat die schutting niet op de juiste plek staat.

Ik heb inmiddels een erfgrensreconstructie aangevraagd en wacht op de offerte. Gezien mijn financiële situatie wil ik redelijk zeker van mijn zaak zijn voordat ik stappen onderneem. Kosten maken kan maar niet als het weggegooid geld is.

Op het erf van de buren staat een oude schuur/garage met een deur die naar nu blijkt op mijn grond ligt/ opent. het gaat om een oudere schuur waarvan ik niet zeker ben of deze er al langer dan 20 jaar staat. Dus op het moment dat ik de schutting op de rechtmatige plek zet kunnen de buren de schuur niet meer in of moeten de deur verplaatsen of kunnen alleen nog via de garagedeur naar binnen. De schuur ligt net op de erfgrens zoals ik deze heb voorgemeten

De achteringang van de tuin van de buren (huurders), blijkt nu op mijn grond te liggen, dit houd in dat als ik de schutting verplaats of de geplande carport plaats, zei niet meer in hun tuin kunnen komen en dus de ingang zullen moeten verplaatsen.

op mijn grond staat een hekwerkje waarvan ik ook niet weet hoe lang het er staat. Het loopt aan mijn kant van het tegelpad waarvan nu blijkt dat het mijn tegelpad is.

Toen ik het huis kocht was de enige scheiding tussen de 2 percelen een tegelpad (ik heb hier foto's van) en dat kleine stukje hekwerk dat nu onderdeel is geworden van mijn konijnenren.

Nu zijn mijn vragen:
- Kunnen mijn rechten toch verjaard zijn ondanks dat de eigenaren van het pand naast mij pas sinds 2003 eigenaar zijn, of had er dan een erfgrensverlegging vastgesteld moeten worden toen of voor zei het huis kochten?
- Wie draait er op voor de kosten van het verplaatsen van de ingangen van de buren als ik de schutting op de erfgrens zet, en valt het verleggen en afwerken van een nieuw tuinpad voor de buren onder mijn verantwoordelijkheid?

Ik zie door de internetbomen het bos inmiddels niet meer. Wie weet raad? Ik wil niet nog meer gezeur met de buren, ik wil gewoon datgene waar ik recht op heb en waar ik voor betaald heb, dus ik wil goed beslagen ten ijs komen. De tuin is ruim 45 meter diep dus het gaat al met al om flink wat vierkante meters.

Alvast bedankt voor de reacties.
Pat

woensdag 22 oktober 2014