Wij willen een muur van een stal afbreken, die voor een gedeelte op onze grond staat en een gedeelte op de grond van onze buurman. Welke regels gelden hiervoor?
Wij hebben een perceel in ons eigendom waar op dit moment een aantal gebouwen (schuur en stallen) op staan, die wij willen gaan afbreken om een woonhuis daarvoor in plaats te bouwen. Echter staan 2 stallen met een gedeelte over de grens heen op het eigendom van onze buurman (broer/schoonbroer). De grond hebben we georven van onze ouders. Er is een rechte grens getrokken door een bestaand perceel zodat de grens het hele perceel deelt. Door deze deling loopt de grens echter door 2 stallen heen. Aan de zuidkant van het perceel staat aan de linkerkant een stal die voor een gedeelte (ca. 1.2 meter, het grootste gedeelte staat op onze grond) op de grond van onze buurman staat. Deze stal willen we in zijn geheel afbreken en herbouwen op onze grond. Links van deze stal zit een boorgpoort vastgemetseld. Het metselwerk van deze boogpoort is in een zeer slechte staat. Als wij de stal afbreken stort de boog boven de poort hoogstwaarschijnlijk in elkaar en daarom hebben we een tekening gemaakt waarbij de boogpoort opnieuw wordt opgetrokken.
Noordelijker op het terrein staat een koestal voor een gedeelte op ons perceel (ca. 2 meter over de grens heen, het grootste gedeelte van de koestal staat op de grond van de buurman). Wij willen het gedeelte van deze stal dat op onze grond staat afbreken, zodat we hier onze tuin kunnen verwezenlijken. Er zal hier dus een nieuwe muur gemetseld moeten worden met een hoogte van ca. 2.5 tot 3 meter.
Aan welke regels en wetten moeten wij ons gaan houden met betrekking tot de kosten van het slopen en herbouwen van muren e.d.?
De muur is eigendom van de eigenaar van de hoofdzaak, van het gebouw waar die muur deel van uitmaakt. Ook al staat het gebouw iets over de erfgrens. Dat heet natrekking.
Bij sloop mag echter niet zomaar opnieuw grensoverschrijdend worden gebouwd, tenzij erfdienstbaarheden anders regelen.
Ik raad je aan met de buren te onderhandelen over een grensverloopcorrectie, zodat de eigendomsgrenzen zodanig komen de lopen dat de bouwwerken niet meer grensoverschrijdend zijn.
Dit wordt dan een overdracht (tegen een vergoeding) van een of meer stukjes grond, mogelijk een ruiling (al dan niet met bijbetaling). Voor de grensverloopcorrectie is een notariële akte nodig. Je moet dus, als je het met elkaar eens bent geworden, naar de notaris. Indien nodig, kunnen bij die akte ook erfdienstbaarheden worden geregeld.