Woning scheidende kopgevel met klimop

19 reacties

Beste mensen,

Mijn buren en ik hebben een conflict over het volgende:

Onze rijtjeswoningen hebben een gemeenschappelijke woning scheidende wand, echter onze woningen staan niet in elkaars verlengde, maar zitten wel aan elkaar vast. Het woningblok van de buren is verschoven t.o.v. het woningblok van mijn woning. Hierdoor ontstaat er een stukje kopgevel aan beide woningen. Het woningblok van de buren staat meer naar achter, terwijl mijn woningblok meer naar voren staat. Ik heb dus een kleinere voortuin en een grotere achtertuin, terwijl dat bij de buren precies andersom is. De verspringing is ongeveer twee meter.

Ik probeer dit, misschien wat breedsprakig, goed duidelijk te maken zodat het voor iedereen helder is hoe de feitelijke situatie is.

Dan nu de kwestie. De kopgevel van mijn buurman grenst aan mijn achtertuin. Ik kijk dus tegen een lap muur aan, die ik niet fraai vind. Dertig jaar geleden vond ik dat ook al en heb daarom een klimop, een wingerd, tegen deze muur laten groeien. Mijn vorige buren hebben daar nooit een punt van gemaakt. En nee, deze klimop veroorzaakt geen schade aan de muur.

Sinds een jaar of twee, drie heb ik nieuwe buren die het geen goed idee vinden dat ik daar een klimop heb groeien, die ik overigens regelmatig snoei zodat niet alles wordt overwoekerd. De begroeiing valt volledig buiten het gezichtsveld van de buren. Mijn buren hebben mij gevraagd om de begroeiing weg te halen en dat heb ik geweigerd. Maar nu heeft mijn vindingrijke buurman dan toch een stok gevonden om de hond te slaan; hij wil de voegen van de kopgevel vervangen. Tja, en dat kan en mag ik hem niet weigeren.

Naar mijn smaak kan ik een schadevergoeding vragen vanwege gederfd woongenot. De klimop zal deze operatie natuurlijk niet overleven. Is dat redelijk?

Bovendien wil ik het recht hebben en houden, vanwege de overschrijding van de verjaringstermijn van 20 jaar, dat ik een nieuwe klimop terugplaats. Mag ik dit eisen?

Bij voorbaat dank voor uw reactie(s)

donderdag 27 juni 2013