Garantie vervallen door verhoging van de prijs?
Beste forumleden,
Een half jaar terug heb ik twee harde schijven gekocht bij een computerzaak. Deze zijn ondertussen beide defect en terug genomen door de computerzaak. Deze hebben ze getest en bleken inderdaad defect te zijn, en zijn terug gestuurd naar hun leverancier.
Nu wil/kan de computerzaak mij geen nieuwe harde schijven geven omdat deze specifieke schijven niet meer gemaakt zouden worden, en omdat de prijs van harde schijven de laatste maanden erg omhoog is gegaan kunnen ze mij niets gelijkwaardig leveren.
Voor eenzelfde soort schijf (1,5 tb) zou ik ruim 80 euro moeten bijbetalen (voor twee schijven).
Dat er een prijsverhoging is in harde schijfland wil toch niet zeggen dat mijn garantie is komen te vervallen?
Ze bieden overigens wel aan om het aankoopbedrag te retourneren, maar dat wil ik uiteraard niet, ik wil de twee harde schijven...
Deze vragen heb ik:
Moet ik akkoord gaan met terugbetalen van het aankoopbedrag?
Heb ik inderdaad pech dat de prijzen hoger liggen of heeft de winkel/leverancier pech?
Alvast bedankt voor jullie hulp!
Je hebt een koopovereenkomst gesloten voor een bepaald product tegen een bepaalde prijs. Jij levert de afgesproken koopsom en de verkoper moet je een deugdelijk product leveren (ook zonder "garantie"). De eerste zes maanden bestaat er ingeval van een consumentenkoop bovendien een omkering van de bewijslast, d.w.z. dat de wet ervan uitgaat dat bij een mankement het product ondeugdelijk was en dat de verkoper die anders beweert, maar tegenbewijs moet leveren (dat de koper onoordeelkundig en schadeveroorzakend met het product is omgesprongen).
Er zijn enkele uitzonderingen op die zesmaandenregel (bijvoorbeeld ingeval van bederfelijke levensmiddelen), maar die spelen hier niet.
Bovendein erkent de verkoper hier de ondeugdelijkheid van het product.
De verkoper dient zijn fout te herstellen. Als reparatie niet meer mogelijk is, moet hij eenzelfde ander product leveren. Hij verkoopt dat product of een gelijkwaardig product waar jij ook genoegen mee wilt nemen, nog steeds, dus dat kan hij gemakkelijk doen (dus de koopovereenkomst hoeft niet te worden ontbonden; bij ontbinding zou jij het betaalde bedrag terugkrijgen). Dat hij dat product tegenwoordig voor een andere - hogere of lagere - prijs verkoopt (iets dat hij nota bene zelf bepaalt), is niet relevant. Hij is, net als jij, gehouden aan de destijds afgesloten koopovereenkomst. Dus moet hij alsnog een deugdelijk product leveren.
In het bijzonder van belang zijn hier: Burgerlijk Wetboek Boek 7, artikel 17 lid 1 en artikel 18 lid 2.