Betreden erf voor onderhoud in opdracht van verhuurder

2 reacties

Ik huur een kleine benedenwoning met achtertuin van een woningbouwvereniging. Sinds een aantal maanden is een onderhoudsbedrijf in opdracht van de woningbouwvereniging bezig met onderhoud aan de gevels van de woningen. Sinds vorige week zijn ze in mijn straat bezig met het onderhoud van de gevels en is er een steiger tegen de voorgevel geplaatst.

Vanmorgen schrok ik echt toen er ineens iemand in mijn achtertuin bleek te staan, die mijn spullen aan het verplaatsen was. Mijn tuin is geheel afgeschermd door schuttingen en alleen vanuit mijn huis te bereiken. De man bleek van het onderhoudsbedrijf en was via een trappetje over de schutting in mijn tuin gekomen, ik heb hem gevraagd van mijn spullen af te blijven en mijn tuin te verlaten. Later kwam de uitvoerder van het werk verhaal bij me halen, volgens hem mogen ze mijn tuin betreden omdat er een brief over de werkzaamheden in mijn brievenbus gedaan was. In die brief staat niets over het betreden van mijn tuin, maar volgens de uitvoerder had ik dit op kunnen maken uit de zinsneden "Onze werktijden zijn van 7:30 tot 16:00 (maandag t/m vrijdag)" en "Het balkon en tuin kunnen wij zonder voorzieningen uitvoeren". Ik had echter altijd verwacht dat de medewerkers bij mij aan zouden bellen om een afspraak te maken voor het onderhoud, en niet zichzelf via een trapje toegang zouden verschaffen zonder dat ik ervan wist. Uiteindelijk heb ik de werkruimte vrijgemaakt en toestemming gegeven mijn erf vrijdag en maandag te betreden voor het onderhoud.

Ik blijf me echter afvragen hoe dit nu zit, ook omdat er kans is dat men op een later moment nog eens gebruik wil maken van mijn tuin. Het onderhoudsbedrijf meent dat ze dit te allen tijde mogen, ik meen dat ik moet toestaan dat onderhoud wordt uitgevoerd namens de verhuurder, maar dat voor het betreden van mijn huis of erf altijd mijn toestemming nodig is. Op die manier weet ik ook wanneer ik mensen in mijn tuin kan verwachten.

Hoe zit dit nu, denkt het onderhoudsbedrijf er te makkelijk over, vraag ik meer dan ik kan verwachten of wellicht allebei?

vrijdag 21 februari 2014