De boiler in mijn gehuurde woning vervangen? (ingewikkeld verhaal)

10 reacties

Beste lezers,

(Proloog)

Ik woon sinds ongeveer een jaar samen met mijn vriendin in een mooi 3 kamer-appartement.
Recent kwamen wij erachter dat ons energieverbruik behoorlijk hoog is. (off-topic maar 500kWh met zijn tweetjes en zuinig tot normaal verbruik is toch veel als je?!)
We hebben hiervoor een elektricien laten langskomen en laten nameten. Hier kwam inderdaad dat verbruik uit. Het was aan ons zelf om verder uit te zoeken waar dat verbruik dan vandaan komt.
Inmiddels hebben we al het witgoed nagemeten, en hierin geen rare dingen gevonden. Het enige apparaat wat we zelf niet kunnen meten is de boiler.

(Kern van het verhaal)

De boiler willen we dus graag eens laten onderzoeken. Ik heb gebeld met onze woningcorporatie Vestia, aangezien we dachten dat het onder de huurprijs viel. Stom, niet goed gezien, deze zouden wij van Eneco huren. Aangezien ik nog nooit ene cent aan Eneco heb betaald voor de huur van een boiler, ben ik ook met deze vraag naar Eneco gegaan. Volgens hen klopt het: we huren geen boiler van hen, en de boiler die er ooit zat (een boiler uit 1975!) hebben zij volgens de administratie in 2009 laten verwijderen. Kortom: wij zitten hier nu met een boiler die kennelijk van niemand is, en ik kan bij niemand aankloppen (althans, dat gevoel heb ik).

Moet ik hier zelf een boiler op laten hangen door een bedrijf, en de kosten die erbij komen zelf dragen? Ik weet dat er mogelijkheden zijn tot huur, maar het gaat me hier meer om evt bijkomende installatiekosten e.d. En in hoeverre is een woningbouwcorporatie verplicht om een degelijke en onderhouden warmwatervoorziening aan te bieden?

Het zijn wellicht wat veel vragen en het verhaal is misschien wat lang, maar ik zou graag hierover een gesprek aangaan met mensen die er verstand van hebben.

Alvast bedankt en met hartelijke groet,

B. Geijtenbeek

maandag 27 mei 2013