Dringend advies gevraagd: Zeer vervelende situatie voor mijn zieke ouders die met een problematische huurder zitten.

13 reacties

Goedeavond forumleden,

Mijn stiefouders zitten met een vervelend probleem het is een behoorlijke stuk tekst maar ze weten zich geen raad, en hoewel ik alles op de achtergrond heb meegekregen haalt deze persoon ook bij mij het bloed onder de nagels uit. En ik wil hierin wat voor hun betekenen en iets proberen te regelen ze hebben het immers al zwaar genoeg.
Vandaar dat ik dringend advies/informatie wil vragen op dit forum.

Het gaat namelijk het volgende:

Mijn ouders zijn eigenaar van een aantal loodsen/opslagruimtes welke verhuurd zijn.
Sinds vorig jaar Augustus is een loods verhuurd aan een schildersbedrijf, kort na de intrek begon deze mijnheer te klagen dat het dak lekt en dit probleem zo snel als mogelijk opgelost moet worden. Aangezien mijn vader met een zéér ernstige COPD aandoening (laatste fase) en mijn moeder daar het behoorlijk druk mee heeft. Doet de zoon veel administratie dingen en voornamelijk problemen verhelpen. De zoon heeft meerdere malen provisorisch het probleem proberen te verhelpen. Maar dit hielp slechts tijdelijk.

Toen heeft de huurder een brief met een berekening gestuurd naar mijn ouders dat de verhuurder het zat was dat er nog steeds geen goede oplossing was hij eiste de borg terug en diverse kosten zelfs de kosten dat die de brief moest opstellen. En hij geen huur meer betaalde tot het berekende bedrag van circa 1500 euro niet aan hem was overgemaakt.
En zodra er een nieuw dak geplaatst werd hij de volledige huur begon te betalen en de borg zou terugstorten.
Uiteindelijk hebben mijn ouders besloten het bedrag aan hem over te maken aangezien ze enigsinds wel gedeeltelijk begrip ervoor dat het wel vervelend was dat er een aantal maanden overheen zijn gegaan en dat het vervelend voor de verhuurder is als het zo lang duurt. Dit omdat mijn vader zo goed als invalide is en mijn moeder een behoorlijke verzorgings taak heeft.

Uitendelijk is besloten het dak te vernieuwen, maar hiervoor moest een vergunning worden aangevraagd en daar het dak oud is, moest ook een speciaal asbestverwerkings bedrijf komen. Dit alles heeft zo,n 2 maanden geduurd. En er zit nu een nieuw dak op.
Sindsdien is de huurder 2 maanden 2/3e huur en een volledig maand huur en de borg in gebreke mijn ouders hebben hem een keer telefonisch daarover aangesproken en een keer in persoon, hij kwam toen met het antwoord dat z,n secertaresse op vakantie was.
Tot op hede staat ie voor het opgenoemde nog steeds in gebreke.

Tot grote ergenis kwam een tijdje terug alweer zo,n 'eidel opgestelde' brief aan alsof het een deurwaarder is. Dat mijn moeder de heg was aan het knippen(dus het pand onderhouden) en dat eenmalig het voertuig de ingang verspert de huurder was hier aanwezig buiten een lang gezicht trok zei die er verder niets over maar een aantal weken later wel schriftelijk dreigen dat als het nog eens gebeurde ie de huur inhield....
Dit is volstrekt belachelijk het voertuig heeft er een keer gestaan, en de huurder was er zelf aanwezig en vraagt vervolgens niet of het mogelijk was het voertuig te verplaatsen. En nu was het dak niet lekt maar dat er ruimte is tussen het nieuw dak en wand waardoor vogeltjes naar binnen kunnen vliegen. Zolang dit niet verholpen is betaald ie weer geen huur.

Tot onze grote ergernis valt met deze schilder op geen enkele manier te communiceren namalijk telefonisch is die zo goed als niet bereikbaar de zoon van mijn ouders heeft meerdere malen verzocht met diverse telefoons de persoon te bereiken tevergeefs.
Ook is de zoon 2 maal aan de deur geweest van de persoon waarop de vrouw kenbaar maakte dat de man ruste en telefonisch later moest belde.
De incidentele keren dat de zoon de persoon eraan kreeg gooit ie telkes weer de haak erop.
Kortom in persoon danwel per telefoon op de mond valt er op geen enkele manier met deze man te comminuceren. Enkelt stuurt ie iedere keer dreigbrieven naar mijn ouders.
Mijn ouders zijn dan ook tot de conclusie gekomen om het huurcontract op te zeggen, daar deze huurder alles behalve correct is mijn ouders geven toe in begin laconiek ermee te zijn omgegaan en in goede wil het geeiste bedrag hebben overgemaakt en erna het dak vernieuwd hebben. Maar we zijn ons alle steeds bewuster aan het worden dat deze persoon zich iedere keer iets aan het zoeken is, en er bijna geen enkele communicatie mogelijk is, daar het door zijn houding onmogelijk wordt gemaakt.

En tot grote ergernis blijkt dat de huurder zonder enige toestemming alle sloten heeft vervangen mijn ouders kunnen de opslagruimte op geen enkele manier betreden.
Ook gebruikte de persoon de OPSLAGRUIMTE als werkruimte iets wat niet mag en ook duidelijk is omschreven in het contract dat het hier om een opslagruimte GAAT.

1.) Kan de huurder de borg terug eisen en gemaakte kosten zoals een brief opstellen eisen?

2.) Kan een huurder bepalen niet meer te communiceren met de verhuurder?

3.) Mag een huurder zomaar alle sloten vervangen immers is mij bekend dat een verhuurder ten alle tijde het pand mag betreden zeker in geval van nood, en er staat mij ook bekend dat dit zelfs verplicht is eens in de zoveel tijd te controleren of er zich geen illegale activiteiten afspelen in de opslagplaats, want mijn ouders komen er nu niet in ook niet in nood, is dit toegestaan?

4.) Mag een huurder een opslagruimte als werkruimte gebruiken?

5.) Mijn ouders willen het contract opzeggen, het gaat hier om 1 jaar contract het contract is vorig jaar 1 Augustus ingegaan, enkel hebben mijn ouders zowel de huurder hier geen erg ingehad dat er eventueel een nieuw huurcontract moete worden opgesteld of de beslissing maken om hem niet te verlengen. Enkel zijn we deze fase met een maand al gepasseerd valt dit nu onder stilzwijgen verlengen? Of moet er nog steeds een nieuw contract gemaakt worden of in dit geval geen contract verlenging meer?

Alvast heel erg bedankt voor de personen die mij en mijn ouders hiervoor advies kunnen geven, eventueel welke stappen te ondernemen. Mijn ouders hebben rechtsbijstand welke we ook gaan inschakelen. Maar ik wou ook graag informeren op deze forum hoe of wat.

Mvg,
Gielen

vrijdag 23 augustus 2013