Dringend eigen gebruik

6 reacties

Goedendag,

Wellicht dat iemand mij kan helpen met het navolgende.

Op 22 maart jl. hebben wij (partner & ik) een huuropzegging ontvangen van de verhuurster van onze woning (wij huurden een etagewoning van een particulier).
De reden(en) die zij hiervoor gaf: dringend eigen gebruik, financiële redenen alsmede uiteindelijk verkoop van de woning.
Ontzettend jammer, aangezien ons tijdelijke huurcontract nog tot 2017 liep en wij graag deze tijd hadden willen 'uitzitten' in de woning.

Aangezien dringend eigen gebruik een wettelijke reden is hebben wij haar aangegeven binnen 6 weken te reageren.
In de tussentijd hebben wij (gelukkig) een andere woonruimte gevonden en zijn wij op 3 april jl. alsnog akkoord gegaan met de huuropzegging (in de brief vermeld dat wij akkoord gaan wegens dringend eigen gebruik vd woning). Wanneer wij deze woning niet hadden gevonden, waren wij niet akkoord gegaan met de opzegging.

Al gauw bleek (tijdens de oplevering van de woning op 29 april jl) dat niet de verhuurster, maar haar meerderjarige dochter de woning gaat betrekken.
Wij hebben haar hier uiteraard mee geconfronteerd en e.e.a. werd door haar bevestigd.
Wij hebben haar aangegeven dat wij, indien wij dit van tevoren hadden geweten, uiteraard niet akkoord waren gegaan met de opzegging, immers: wij hebben de woning verlaten in de wetenschap dat zij er zou gaan wonen. Tevens hebben wij haar aangegeven het spijtig te vinden dat wij kosten voor verhuizing/herinrichting hebben moeten maken, terwijl dit klaarblijkelijk voorkomen had kunnen worden.

Nu mijn vraag: is hier achteraf nog iets aan te doen? (hierbij denk ik aan een tegemoetkoming in de kosten die wij hebben gemaakt)
De huurovereenkomst is in principe ontbonden op basis van valse gronden. Hadden wij geweten dat haar dochter in de woning ging wonen, dan waren wij niet akkoord gegaan met de opzegging. In principe is er, naar mijn idee, sprake van een wilsdefect.
Echter, begrijp ik dat de bewijslast nu bij ons ligt ipv. bij haar (achteraf gezien hadden we natuurlijk nooit akkoord moeten gaan met de opzegging...)

Wellicht dat iemand mij wat duidelijkheid kan geven omtrent bovenstaand!

Alvast hartelijk dank,

H.W

maandag 26 mei 2014