Een corporatie weet dat zij ooit zodanig heeft gebouwd dat daardoor enorme energieverliezen onstaan, dient zij dat anno 2010 dan niet op te lossen?.

2 reacties

Het gaat hier over blokverwarming, maar niet in een flat. In een groep huizen die deels op en over elkaar gebouwd zijn, deels 2, 3, 4 of 5 kamer woningen.
Voorzien van meerdere ketels, maar gemiddeld per 4 huizen 1 ketel.
Er is niets geïsoleerd. Warmte-leidingen voor warm water en cv liggen als ring-leidingen en stromen dus vaak ook zonder warmte-afname op dat moment.
Er is een bewonerscommissie die er niet uit komt wat te doen omdat er mensen zijn die hier voordeel bij (denken te) hebben en mensen die bijna altijd nadelig uit zijn. De corporatie kijkt toe. Op alle radiatoren zitten warmtemeters, elektronisch, radiografisch uit te lezen. Er zijn warm-watermeters per huis, maar er zijn geen doorstroom-meters. Er zijn vele verschillende problemen waaronder vocht; niet warm te stoken; hoge kosten; ondoorzichtige kosten, te late facturen, geen openheid, geen gesprek mogelijk als huurder alleen; onderlinge wrevel; onkunde etc.. etc..

Een ding is duidelijk, er is een enorm energieverllies, ik ben geen vakman, maar door mij na ettelijke gesprekken en wat rekenwerk geschat op zeker 30 tot 40%, bij erge koude, langere tijd zelfs 50% op punten. Alles erg afhankelijk van de buitentemperatuur en de ligging van de woning. Anno 2010 een blamage voor de corporatie in mijn optiek, maar nog veel meer een ramp voor de bewoners.
Gezien het feit dat alle leidingen niet geïsoleerd zijn en op sommige plekken onder de vloer in de kruipruimte lopen, zijn er huizen die wel vragen om warmte, maar het niet krijgen omdat het onderweg al verdwenen is. Huizen waar die leidingen door lopen hebben geen warmte-vraag. Bij erg koud weer vliegt daar echter warmte zo door het dak naar buiten (ketels staan op zolderverdiepingen).
Op de facturen is ook te zien dat er meer gas wordt afgenomen dan via de warmtemeters wordt gemeten. Daar zit altijd een verschil natuurlijk, maar in sommige woningen meten de meters exact en in andere nog geen 60% van wat aan energie (gas) in de ketel is ingebracht. Door de bouw kunnen toch nog mensen in een "gunstige" woning een enorme rekening krijgen.
Dit komt dan omdat zij veel thuis zijn geweest, en/of er in totaal veel is gestookt voor cv en warm water. Waardoor de 35% "vaste" kosten hoog zijn, en die worden over de woningen per m2 verdeeld. Dus enorme vaste-kosten-posten per woning. Als je veel thuis was krijg je daar ook nog eens de variabele kosten op, ben je niet veel thuis geweest dan zijn die minder, maar de vaste kosten tellen door als de buren wel veel hebben gebruikt. En dat allemaal in een niet te voorspellen verhouding. Voorbeeld: wanneer je de energie inkoop voor cv warmte, warm water en vaste kosten scheidt, dan zijn er woningen (waar de bewoner weinig thuis is geweest) waar de inkoop cv warmte door de verreken-methode negatief wordt. Hun variabele warmte is zo weinig t.o.v. de rest en ook t.o.v. de vaste kosten dat de zuivere cv kosten negatief worden en dus van de vaste kosten worden afgetrokken in de praktijk. Dat alles wordt vakkundig weggemoffeld op de factuur, maar als iemand minder moet betalen dan er aan vaste kosten is voor dat huis eigenlijk, dan is het duidelijk, voor mij althans.
Wat kan je hier nu aan doen. De bewoners zijn onderling verdeeld, de corporatie maakt hier gebruik van en de metende instantie doet ook net of ze gek zijn, die weten precies wat er aan de hand is maar beweren doodleuk op hun facturen dat er een Euro per m3 gas betaald moet worden. Terwijl dat in de betreffende periode 0,55 ct was. Als e.e.a. goed geregeld kon worden dan is de oplossing duidelijk: isoleren. Bij minder warmteverlies zijn er ook minder verschillen. Maar als je daar met weinig medestanders tussenzit, wat dan?

woensdag 8 december 2010