Eisen woningbouwvereniging bij verlaten huurwoning

0 reacties

We hebben bijna drie jaar geleden ons oude huurhuis moeten verlaten i.v.m. de onveilige situatie die was ontstaan door een conflict met de buurman die via de woningbouwvereniging en het GGZ in het huis naast ons was geplaatst. De woningbouwvereniging reageerde op deze situatie met het vervroegd aanbieden van een schakelwoning. Onze oude buurt zou namelijk vervangen worden met nieuwe woningen, en via een schakelwoning zouden wij dan na enige tijd de nieuwe woning kunnen betrekken. Aangezien wij ons echt niet meer veilig voelden zijn wij enkele maanden eerder dan verwacht naar deze woning verhuisd.

De schakelwoning waar we in kwamen was in behoorlijk verwaarloosde staat: de woning stond al langere tijd leeg. De tuin was een bende en binnenshuis was het niet veel beter. Het heeft behoorlijk wat tijd gekost om alles een beetje netjes te maken. Afgezien van een broodnodige onderhoudsbeurt hebben we niet veel aan het huis en de tuin gedaan, aangezien dit een tijdelijk 'thuis' was en we weer binnen korte tijd zouden verhuizen.

Nu, bijna drie jaar later, zijn de nieuwe woningen klaar. Vandaag kwam er een medewerker van de woningbouwvereniging om ons oude huis te controleren en te kijken wat er allemaal moet gebeuren voor we het huis verlaten. De medewerker melde na de controle dat wij, als wij niet de oude bielzen en grindtegels achter ons huis verwijderen vóór we vertrekken, een boete van 1000 euro krijgen. De grindtegels en bielzen waar het om gaat waren van de vorige bewoners en lagen er dus al zo in toen we het huis betrokken. Hetzelfde geldt voor de vloerbedekking van de vorige bewoners die we op de trap en de overloop hadden laten liggen. Daarnaast werd gedreigd met het schrappen van de vergoeding die we krijgen als we naar het nieuwe huis verhuizen, als we niet aan de door de woningbouwvereniging gestelde eisen zouden voldoen. De woningbouwvereniging wil het huis na ons vertrek als koopwoning op de markt doen.

Nu is mijn vraag: mag de woningbouwvereniging ons door middel van o.a. boetes verplichten om de grindtegels, bielzen en vloerbedekking te verwijderen? Deze waren er al toen het schakelwoning-huurcontract getekend werd, en zijn dus niet tijdens de huurperiode door ons geplaatst/gelegd. In het contract staat dat de tuin en dergelijke onder 'het gehuurde' vallen (verder zijn er destijds geen bijzonderheden vermeld), maar als alles in de oude staat opgeleverd dient te worden, dan valt de tuin daar toch ook onder?

woensdag 25 april 2012