Gedwongen sloop en vervangende woning

0 reacties

Hallo allemaal,

mijn ouders moeten noodgedwongen hun huis verlaten.
I.v.m. de bouw van een nieuw winkelcentrum moet hun huis plaatsmaken voor parkeerterein en worden de huurwoningen bij ons in de straat gesloopt.
De woningbouwcorporatie is nu 2 jaar met de huurders in onderhandeling over deze sloop en het regelen van een goede compensatie.
Al snel wordt duidelijk dat er in het nieuwe centrum(waarin ook woningen worden gebouwd)woningen gebouwd worden die voor de gedwongen verhuizers bestemd zijn.
Hiervan worden 4 seniorenwoningen, 3 eensgezinswoningen en een flink aantal appartamenten gebouwd waarbij de oorspronkelijke bewoners voorrang krijgen bij de toewijzing.
De toewijzing hiervan gaat aan de hand van de woonduur die elke huurder heeft in zijn huidige woning.
Mijn ouders hebben de keus laten vallen op de seniorenwoning, ondanks dat zij 6de zijn in de lengte van woonduur komen zij in aanmerking voor een seniorenwoning doordat 2 andere huurders voor een appartement kiezen.
Echter heeft een van de buuren, die een kortere woonduur heeft, flink zitten lobyen bij de woningbouwcorporatie wat tot resultaat heeft gehad dat de woningbouwcorporatie een week voordat er getekend zou worden een aanvullende eis hebben toegevoegd aan de seniorenwoning. namelijk een minimale leeftijd van 55 jaar.
Helaas zijn mijn ouders pas 54 als de woningen worden opgeleverd.
Mijn vraag is: mag de woningbouwcorporatie deze woorwaarde zomaar op het laatste moment toevoegen? en is dit een wettelijke regel?
Mijn ouders hebben direct bij aanvang van het project (2 jaar geleden)aangegeven dat zij een seniorenwoning wilde hebben.
Zelfs in de laatste gesprekken hun ons verteld dat als er 2 voor een appartement kiezen zij voor de senioren in aanmerking zouden komen.
Ook bij het herhadelijk aangeven heeft de woningbouwcorporatie geen enkele keer gesproken over deze eis en zelfs een keer verklaard dat zij vaak 50 als grens hanteren.

Hopelijk kan iemand ons advies geven.

zondag 11 december 2011