Heb ik recht op verlaging van de huur? Wat als mijn huisbaas echt mijn kamer leeg haalt?

1 reactie

Van mijn huisgenoot hoorde ik voor het eerst over het bestaan van de maximale huur. Dit houdt in dat de verhuurder maximaal maar een bepaald bedrag mag vragen per maand. Dit bedrag kan berekend worden met een soort puntentelling. Deze puntentelling vond ik op http://www.huurders.info.

Vol goede moed belde ik de volgende dag naar mijn huurbaas. Zo gepiept, dacht ik. Mijn huisbaas schoot echter volledig uit zijn slof toen ik hem belde. Hoe haalde ik het in mijn hoofd, schreeuwde hij door de telefoon! Omdat ik vastberaden zou krijgen waar ik recht op had, sprak ik met hem af onder twee ogen hierover te spreken.

Bij dit gesprek had mijn huisbaas een totaal andere toon. Hij legde rustig uit dat ik met hem bij het ondertekenen van het huurcontract had afgesproken niet over de huurprijs te gaan zeuren. Dit kon ik mij eigenlijk niet herinneren. Daarbij, al zou ik het gezegd hebben, ik had nog nooit van de puntentelling gehoord, dus wist niet wat voor consequenties deze mondelinge afspraak zou hebben.

Vervolgens heb ik mijn huurbaas duidelijk gemaakt dat ik er toch mee door zou gaan, simpelweg omdat ik hier recht op had. Als reactie hierop begon hij te dreigen met wat hij allemaal zou doen wanneer dit gebeurde. Zo zou hij mijn inboedel door een stel polen laten weghalen en dan zeggen dat hij per ongeluk het verkeerde huis had leeggehaald!
Omdat ik zeer gehecht ben aan mijn kamer, leuke huisgenoten heb en ook een geweldige locatie, besloot ik dat de 80 euro die ik er per maand mee zou besparen het niet waard was. Wel heb ik nog even gebeld naar instanties die zich hier mee bezighielden. Deze beweerden echter alleen maar dat hij waarschijnlijk blufte. Wat ik zou moeten doen als mijn huisbaas daadwerkelijk op deze manier in actie zou komen kreeg ik geen antwoord op.

maandag 8 maart 2010