Huisdier (hond) in huurwoning toegestaan?

1 reactie

Sinds een klein jaar huren wij een woning van een particulier. Het betreft een zelfstandige woning op 1 hoog.
Nu zijn wij voornemens een hond te nemen. In eerste instantie reageerde (de vrouw van) de huurbaas erg enthousiast. Nu heeft hij in een gesprek aangegeven het er eigenlijk niet mee eens te zijn.

Hij gaf aan er nog op terug te komen. Nu heeft hij een mail gestuurd waarin staat dat een hond niet is toegestaan. Hij heeft alleen mondeling in het gesprek een toelichting gegeven dat hij bang is dat het huis gaat stinken of dat er schade ontstaat aan het huis (uiteraard hebben wij een maand borg betaald en staat in het huurcontract dat wij het huis in oorspronkelijk staat dienen op te leveren als wij vertrekken en dat we dus ook aansprakelijk zijn voor schade).

Echter, in ons huurcontract staat niets vermeld over huisdieren. In de huisregels van de VVE (die wij ook getekend hebben) staat: 'het is niet toegestaan huisdieren te houden welke overlast veroorzaken'. Wij achten het niet aannemelijk dat onze hond overlast zal gaan veroorzaken. De VVE beslaat een groot aantal woningen en ik kan mij niet voorstellen dat niemand een hond heeft (dit ga ik nog uitzoeken). Kortom; volgens mij kan hij dit niet verbieden?

Graag advies: indien er niets over vermeld staat in het huurcontract kan mijn huisbaas dan gedurende de huurperiode aangeven dat huisdieren (hond) niet zijn toegestaan? Is bovenstaande regel van de VVE voldoende basis om het houden van een hond te verbieden?

Alvast hartelijk dank!

groet,
Jorien

dinsdag 12 mei 2015