Incassokosten na niet nakomen afspraak makelaar

2 reacties

Ik woon sinds april 2012 in een huurwoning in Rotterdam. Aanvankelijk woonde ik samen met een huisgenoot, maar deze is in december 2012 samen gaan wonen met haar partner, wat inhoudt dat ik alleen achterbleef en alleen de volledige huur heb moeten betalen. Dit heb ik niet gedaan, met de volgende reden:

Het huis waarin ik woon bestaat uit een woonkamer en twee slaapkamers. Een van die slaapkamers is een zolderkamer. Deze zolderkamer was in zeer slechte staat. De makelaar heeft mij toegezegd - zelfs nog voor ik het contract ondertekende - dat de zolderkamer gaat worden geïsoleerd en dat de achtergebleven rommel zou worden opgeruimd. Dit is gebeurd, maar pas na negen maanden van mijn kant bellen, vragen, nog een keer vragen. In al die negen maanden heb ik de zolderkamer dus niet kunnen gebruiken.
Toen mijn huisgenoot in december het huis verliet, was de zolderkamer nog steeds niet geïsoleerd, wat dus betekende dat ik deze kamer niet aan een nieuwe huisgenoot kon verhuren. Resultaat: ik moest wel alleen de volledige huur betalen, maar ik kon geen huisgenoot in huis nemen om in de zolderkamer te laten wonen, gezien deze nog niet bewoonbaar was. Wat ik in deze periode heb gedaan is de helft van de huur betaald tot de makelaar heeft besloten de kamer te isoleren. Sindsdien betaal ik weer volledige huur.
Er staat nu nog een bedrag open bij de makelaar. Ondanks dat ik negen maanden heb moeten wachten op een isolatie, heeft de makelaar niet zoveel geduld - ze hebben na twee aanmaningen te hebben verstuurd een incassobureau ingeschakeld. Dit zelfs nog toen ik via mailcontact de zaak met hen direct wilde oplossen. Ik heb nu een betalingsafspraak met dit incassobureau, maar zij vragen incassokosten.

Ikzelf ben van mening dat ik deze niet hoef te betalen, omdat mijn makelaar hun afspraak tot het isoleren van de zolderkamer niet goed is nagekomen. Negen maanden maanden wachten op een isolatie - die overigens uiteindelijk in 2 dagen klaar was - vind ik erg lang.
De makelaar geeft aan dat dit bedrag wel direct betaald moet worden, omdat er een overeenkomst - contract - is aangegaan.

Mijn gevoel van eerlijkheid wordt hiermee aangetast, maar ik vraag me vooral af wat ik hier juridisch mee kan. Vandaar dat ik deze topic heb aangemaakt.

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

Alvast bedankt,

Eric

PS: toen ik nog met mijn huisgenoot samenwoonde sliep ik in de woonkamer, of, als de huisgenoot niet thuis was, in haar kamer. De zolderkamer is dus in al die tijd niet gebruikt als woonruimte.

maandag 4 maart 2013