Bekroond door redactie: 10.000 punten behaald in een periode van 2012-2016
EM
eva maria
Aantal ontvangen sterren: 1
Bekijk details

Intimidatie door w.b. corporatie. Machtsmisbruik verhuurder.

0 reacties

Signaal hierover. Is mij niet zelf overkomen. Aan ernstige overlast van buren wordt door een verhuurder - volgens mensen op dit forum - vaak niet veel gedaan. Maar in sommige situaties vindt een verhuurder bij een zakelijk geschil - over onderhoud - het wel handig meldingen - nooit uitgezocht - over geluidsoverlast - te benutten? Om mensen te intimideren?
Een kennis van 75jr. oud - is het overkomen. Gedupeerde durft er niet tegen in te gaan. Moest verhuizen wegens afbraak huurhuis. Verg. verhuiskosten E 5000. Recht op 3 keer aanbod andere huurwoning v.d. w.b. corp. Twee keer aanbod woningtype totaal niet naar wens. Huurder weigert. Terecht. Het wordt wel hoog tijd om te verhuizen. De afbraak is gestart en de afbraakbuurt is duidelijk onveilig met veel leegstaande huizen. Er wordt ook bij deze huurder ingebroken. Derde keer eindelijk wel overleg mbt wensen. Nu aanbod woning: kwa ligging, uitzicht en grootte zeer naar wens. Woning - uit c. 1950 - is wat groter dan de achtergelaten woning en heeft ook een tuin. Een prachtig uitzicht. Winkels nabij. Fijn! Bezichtiging samen met twee andere bejaarden w.o. ik. Ja, de woning heeft de genoemde kwaliteiten! Maar het huis is wel in slechte/rare staat. Bijna alle houtwerk - helaas ook deuren - slordig dik geverfd in knal kleuren. Paars, hardgroen, knalblauw, kanariegeel, sterk roze. Wanden ook. Plafonds gelukkig wel vaalwit. Wat schilferig hier en daar. Aantal grote gaten in muren. Wc/douchevloer met tegels uit jaren 50. deels kapot. Onfris. Stank. Kunststof aanrecht grote brandvlek. Spaanplaten kastjes erboven wat raar opgehangen maar nog netjes. Vensterbanken zijn weggebroken. Alle vaste kasten, en ouderwetse schuifdeuren zijn slordig weggebroken, gedeelte plinten ontbreekt dus en c. 5cm hoge bobbels in de beton vloeren waar kasten en de drempel van de schuifdeuren waren. Kan daar wel vinyl over? Heel duur vinyl dan maar. Bobbels blijven zichtbaar. Aardige originele tegelvloeren in hal en keuken zitten vol verfspetters. Jammer. Ook maar duur vinyl over deze zeer oneffen vloeren. Wel goede cv ketel, radiatoren. Gelukkig! En verhuurder geeft een nieuw douchegarnituur. Dubbele ramen, kunststofkozijnen merendeels. Gelukkig. Maar een enkel - groot - oud verrot enkel glas raam. In de uitpandige douchecel, helaas. Er is sinds 1950 gelukkig wel deels gerenoveerd. Tuin is duidelijk jarenlang verwaarloosd. Krater c. 3 meter doorsnee van verwijderde tuinvijver in het grasveldje. Verwilderde bomen/struiken. Verzakt stenen terrasje. Voortuin: ook wildernis met omgevallen betonnen balken en hekwerk.
Toestand wordt genoteerd en gefotografeerd door de kennissen. Er mag wel wat a.d. woning gebeuren, menen zij. Hoe is het mogelijk dat de huurster die er vertrok de woning zo kakelbont etc. mocht achterlaten? Er zijn toch regels? Wat later vertelt de bejaarde hen : "nee, ik protesteer niet want als ik het zo niet accepteer krijg ik deze woning niet toegewezen. Dan wijzen ze weer een woning toe die ik kwa ligging, uitzicht, formaat niet wil". Is hem duidelijk gemaakt dus. Tja. Deze huurder houdt verhuurder liever "te vriend". Verbiedt de kennissen uitdrukkelijk zich er verder mee te bemoeien. Een kennis met verstand van de buurt etc. zegt ook al: ja, als verhuurder zich zo opstelt, beter niet te protesteren, want dan krijgt hij die woning gewoon niet. Zo gaat dat hier."
Er bestaat voor de toekomst (10? 15? 20? jr.) een afbraakplan voor de woning. Tegen die tijd is huurder wel overleden/in verpleeghuis? De huur is E550. Is het zo vreselijk voor een w.b. corp. een huurwoning toch een beetje behoorlijk op te leveren?
En toch nog wat te renoveren? Kennissen helpen de bejaarde gelukkig wel de woning wat op te kalefateren. De muren (knalgeel, knalgroen, knalpaars) worden gerepareerd en wit gesausd. (Drie lagen dure latex en vijf pakjes Alabastine nodig). Kost veel tijd en geld. Houtwerk, deuren, worden maar in de knallerige Disney kleuren gelaten. Er moet al zoveel gebeuren. Lampfittingen, gordijnrails, alles is afwezig. Paar stopcontacten branden door. De stinkende vloer v.d. douchecel en de oude muurtegels uit 1950 ..chloor dan maar. Wc vloer..tapijtje over de losliggende tegels. Bejaarde heeft vnl. Aow, is zelf geen klusser en het wordt allemaal te duur. Het verhuisgeld, E 5000,- is zo gauw op. Kennissen geven het een en ander voor de nieuwe woning maar toch..Vloer/raambedekking/2e h. kasten/verf/ verhuizing. Professioneel en volgens de normale regels voor de oplevering de woning opknappen .. is het zo vreselijk voor een verhuurder dat even door een ploegje werklieden met materiaal uit de groothandel te laten doen? Moet om dat uit te sparen een oud mens zo worden geintimideerd? Of omgekocht? Als u een woning toegewezen wilt krijgen die niet veel kleiner is dan wat u had en op blinde muren uitkijkt en in een buurt waar u niet wilt wonen - moet u accepteren dat wij kosten uitsparen bij de oplevering van de door u verder wel gewenste en zo uitziende woning. Hoe vaak komt zoiets voor? Op zich is het allemaal niet aantoonbaar enz dat er werd geintimideerd. Wel is natuurlijk zo te zien dat de huurwoning idioot werd opgeleverd en zo werd geaccepteerd. Dat de regels mbt oplevering door verhuurder duidelijk werden overtreden. Ik vind het a-sociaal.
Later hoorden wij van een buur dat de vorige huurder die het huis toetakelde met die knalkleuren en zo uitwoonde, boos was vertrokken wegens geluidsoverlast van een groot gezin met jonge kids boven het huis. Inderdaad flink lawaai, rennen, springen, en zeer gehorige huizen daar. Vond deze nieuwe 75 jarige huurder niet fijn maar wel te verdragen. Hij klaagt niet bij verhuurder. Gaat voorzichtig om met de bovenburen. Accepteert ook dat er peuken, as en bv. half lege bakjes patat in zijn achtertuin vallen vanaf het balkon boven zijn tuin. Wenst vooral prettig om te gaan met de omwonenden.
Tijd later werd er een reparatie uitgevoerd door verhuurder, schandalig onkundig met vernieling.
Kennissen w.o. ik bellen boos verhuurder. Wij dreigen met publikatie hiervan in de wijkkrant. De 75 jarige bewoner zit te huilen. Belt in paniek de kennissen. Is dagen ziek van de narigheid. Krijgt dag of wat later een leefbaarheidsmedewerker van verhuurder op bezoek. Die zegt: "als u hier drukte over maakt, we hebben nog wat geluidsoverlastmeldingen over u staan, we kunnen u er zo uitzetten". Lijkt wel Maffia. Een vermenging van zakelijke belangen en om zo te zeggen leefbaarheid. Gebeurt dat vaak zo? Is gewoon? Weet ik niet. De 75 jarige bewoner wil dus dat er verder geen bezwaar wordt gemaakt. Ook niet in de wijkkrant. Reparatieschade wordt later wel beetje hersteld door verhuurder. De 75 jarige bewoner geeft mi niet meer of zelfs minder geluidsoverlast dan andere gewone bewoners. Het is zo dat er over deze 75 jarige wel eens is geklaagd. In die huizen zijn er nogal veel bewoners die elkaar van geluidsoverlast beschuldigen. De 75 jarige heeft na een tijdje wonen zijn geluidsinstallatie echter al lang uit de woonkamer verplaatst naar een zijkamertje direkt naast het trappenhuis. Waar buren opzij er dus onmogelijk last van kunnen hebben. Alleen de tv staat in zijn woonkamer en die zet hij heel zorgvuldig op laag volume. Is echt geen lastige huurder! Na een tijdje is hij zelfs populair geworden bij de meeste buren. Ze begroeten juist hem vrolijk in allerlei talen, noemen hem opa, komen hem soms exotische bordjes eten brengen. En helpen hem met die grote tuin. En als zij een tapijtje of mooie luie stoel over hebben, komen ze vragen of hij dat wil hebben. Ze doen soms boodschappen voor elkaar ook.

vrijdag 9 mei 2014