Kan ik gedwongen worden om mijn boom te laten kappen?

4 reacties

Beste lezer,

Ik schrijf dit verhaal voor mijn tante die inmiddels 76 jaar is.
Zij woont sinds 1984 in een huurwoning.

Toen zij hier kwam wonen stond er een Libanon ceder in de voortuin. Deze is inmiddels best flink geworden en komt ver boven het dak uit.
Sinds verleden jaar probeert de woningcorporatie haar het leven zuur te maken wat haar gezondheid niet ten goede komt.

In een 3-tal schrijvens hebben zij haar verzocht om:
1. Overhangend groen weg te halen welke over het voetgangerspad hing
2. Snoeien van de boom tot 2 meter ?
3. Uiteindelijk kappen van de boom, dit alles i.v.m. het huurreglement waarin staat dat je als bewoner verantwoordelijk ben voor; “Het regelmatig snoeien van struiken, heggen, hagen en ( opschietende ) bomen ( ook als u deze niet zelf heeft aangebracht )”

Tijdens de wisselingen werd er gesproken over dat er onveilige situaties zouden zijn en dat er schade zou zijn ontstaan aan de woning en aan het riool ( van de gemeente ).
Verder werd er ook gesproken over dat de straat ( van de gemeente ) omhoog gedrukt zou worden.

De "kleine" boom die pas na 1984 is geplaatst en voor de overlast zorgde onder punt 1 is direct gekapt. Echter dit was niet voldoende en begon men over punt 2 en uiteindelijk punt 3.

Aangezien wij adequaat gereageerd hebben dat wij graag in overleg treden over een passende oplossing, nadat is aangetoond dat de Libanon ceder voor schade genoemd onder 2 en 3 zou zorgen werd de briefwisseling een stuk dreigender. Ook hebben wij foto's aangeleverd dat er wel degelijk jaarlijks gesnoeid wordt en dat de tuin er bijzonder netjes bij ligt. Er werd inhoudelijk niet meer gereageerd, enkel met het feit dat opschietend voor de verhuurder schijnbaar 2 meter hoog betekent ?

Inmiddels hebben wij gezamenlijk een gesprek gehad met de verhuurder en het komt er op neer dat de gemeente volgend jaar "misschien" de straat voor zal gaan aanpakken en de wortels van de boom zouden weleens voor schade aan het riool kunnen zorgen waardoor de verhuurder een conflict zou krijgen met de gemeente.

Ik krijg dan ook sterk de indruk dat de verhuurder mijn tante en menig ander in de buurt ( staan nl meer grote bomen ) bang wilt maken met een gerechtelijke procedure zodat de bewoners zelf de bomen gaan weghalen, zodat de verhuurder de kosten niet hoeft te dragen.

Hun aanbod is dan inmiddels ook dat of zij betalen nu de kapvergunning of de boom moet gesnoeid worden tot de dakgoot. Helaas kan ik geen foto bijvoegen, maar dit is ongeveer de helft van de boom.....

Kan ik hier advies krijgen in wat te doen? Ik ben nl bang dat mijn tante het er niet bij wilt laten zitten, maar goed voor haar gezondheid is het ook niet.

Met vriendelijke groet,

Michel

woensdag 22 juli 2015