Kan mijn huisbaas mij er zomaar uit zetten?

4 reacties

Een vriendinnetje van mij (Francien) ging uit haar kamer per 24 september, en vroeg mij of het iets voor mij is. Dat leek mij wel wat en rond 8 september belde ik haar huisbaas (L. Hartman) om te vragen of ik de kamer mocht overnemen. We maakten een afspraak om elkaar te leren kennen en er werd een contract naar mij gestuurd. Deze heeft hij 15 september getekend en ik enkele dagen later. Het contract voor de kamer zou per 1 oktober ingaan.

Toen Francien de 24ste uit haar kamer ging, begon met klussen. Ik wilde graag het behang eraf halen, omdat er lagen dik over elkaar heen zaten. Ik vroeg de huisbaas of dat mocht en ik welke staat de muren zouden zijn. Hij vertelde mij dat ik het gewoon moest doen en wanneer ik slechte muren tegen zou komen, ik hem even moest bellen. Ik ben een aantal dagen met vrienden bezig geweest het behang er af te halen. De muren bleken heel slecht te zijn (er kwamen krantenberichten uit 1948 tevoorschijn) en brokkelden af en er zaten diepe gaten in. De huisbaas zou even komen kijken en zou er een timmerman op af sturen om de gaten te dichten. Later, toen het wat langer duurde, zij hij dat de muren ook gestukt zouden worden en dat de leidingen ook gelijk maar ingefreesd zouden worden. En oh ja, hij zou er ook een nieuw plafond inzetten.

Op dat moment voor mij vervelend, want het was al een maand uit met mijn vriend en ik had dringend woonruimte nodig, maar goed, op de lange termijn zou het fijn zijn, dus ik prees mij zelf gelukkig met zo'n huisbaas!

Halverwege oktober belde de huisbaas mij op met de vraag of ik de sleutel van mijn kamer wilde afgeven, zodat de timmerman deze op slot zou kunnen doen, zodat hij daar zijn spullen achter kon laten. Dat wilde ik best wel doen, en heb de sleutel in het slot van de deur achter gelaten. Af en toe kwam ik kijken naar de vorderingen van mijn kamer, maar de deur bleek nooit op slot te zitten.

Nu duurde het stuken en fresen wel erg lang en toen ik er zaterdag 30 oktober vroeg of ik er al een vloer in zou kunnen leggen (ik had namelijk even in de kamer gekeken en nu bleek dat er wel al gestukt was), wist hij dit niet. Maandag zou hij met de elektricien bespreken of dit zou kunnen (er moesten volgens hem nog stopcontacten doorgetrokken worden na het stuken...). Ik kreeg er al een vreemd gevoel bij.

Die maandag (1 november) stond er een bericht op mijn voice-mail met de mededeling dat het allemaal wel erg lang duurde en dat het niet meer ging werken op deze manier en dat ik er maar uit moest gaan. Het zou zeker nog een maand duren, want hij wilde nog gaan verven. Ik belde terug met de mededeling dat ik best nog een maand kon wachten, want een nieuwe kamer heb ik ook niet zo snel binnen een maand. Toen zei hij dat hij het helemaal gehad had met het verhuren (er was daarvoor nog het een en ander voorgevallen met een andere huurster, en die wilde hij er eerst uit hebben), ook omdat de keuken zo smerig is en zo, dat hij het huis dus leeg wilde verkopen. De 2 andere huurders die er nog in zitten, zouden al vervangende woonruimte hebben, en alleen ik zou er dus ook nog uit moeten. Hij zou voor mij iets vervangends zoeken. Nu vond ik dat dit niet kon, maar omdat die andere 2 er ook uit zouden gaan, en ik niet wist wat mijn rechten zijn, ging ik wel naar die kamer kijken. Dit was een veel te kleine kamer, waar ik niet in wilde gaan. Hij zou door gaan zoeken, maar heb tot op heden nog niets van hem gehoord.

Ik had zelf de huisbaas daarvoor ook nog gevraagd of de reden dat ik mij kamer uit moest was, omdat zijn zoon erin kwam wonen. Dat had ik namelijk gehoord van Francien, die nog haar oud huisgenoten spreekt. Nee hoor, dat is helemaal niet waar, was zijn commentaar, ik wil hem er ook helemaal niet meer in hebben. Ik ga het verkopen!

Echter hoorde ik wel iets van de huurder die daar nu nog woont (Jade), namelijk dat zijn zoon met 2 vrienden in het huis komt wonen. Waarvan 1 jongen dus in mijn kamer. Het huis blijkt niet verkocht te worden, maar hij wilde mij eruit hebben zodat die vriend van zijn zoon erin kan gaan wonen.

De huisbaas zij tegen mij dat ik geen rechten had op aanspraak van die kamer, omdat ik nog niet regelmatig huur betaald heb (ik had pas 1 keer 1 maand huur en een maand borg betaald) en omdat ik er nog niet woonde (de kamer werd gestukt, dus kon ik er nog niet in). Ik zei hem dat ik gewoon een contract per 1 oktober had lopen, dus dat het gewoon mijn kamer is. Toen zei hij tegen mij dat ik niet eens de sleutel had! Dat was dus de reden dat ik de sleutel achter moest laten voor de timmerman, maar ik had wel nog een sleutel, want ik had 2 setjes gekregen.

Alvast bedankt voor de reacties!

Met vriendelijke groeten,
Jasmijn van 't Hoff

woensdag 10 november 2010