Moet ik mijn overkapping veranderen omdat mijn buurvrouw het niet mooi vindt?
Ik heb aan de zijkant van mijn huurwoning 3 jaar geleden een schutting geplaatst. Sinds begin dit jaar heb ik daar een gedeelte van overkapt. Ik heb 5 balken (7*7cm) van de muur naar de schutting bevestigd, waarvan de langste 3 mtr. De balken zitten met grote bouten rechtstreeks in de muur en zijn schuin afgezaagd zodat ze ook klem zitten tegen de muur. Bij de schutting zijn ze met hoeken vast gezet. Ze hebben een afstand van 175 cm van elkaar en daartussen 2 dwarsbalken (8 in totaal). Dit alles is voor deel bedekt met lichtdoorlatende golfplaten. In overleg met mijn buurvrouw (koopwoning)komt er nog een dakgoot langs aan haar kant. Zij heeft dus nergens problemen mee. Nou wil de woningbouw dat ik de constructie verander, want die zou niet stevig genoeg zijn. Als er veel sneeuw op zou vallen kan het doorzakken. En ik mag van hun geen dakgoot plaatsen aan de kant van mijn buurvrouw. Terwijl zij er geen problemen mee heeft. Ook willen ze dat ik de golfplaten vervang voor antraciet, want dat vinden hun mooier en ziet er niet zo goedkoop uit. En moet ik het dak helemaal dichtmaken, omdat de muur nu nat wordt en niet kan drogen doordat het niet goed kan luchten en dat zou vorstschade kunnen veroorzaken. De muur droogt echter wel want er waait nog steeds wind doorheen en de zon kan erop schijnen. Volgens een regel in het huurcontract mag je iets zonder toestemming bouwen mits het makkelijk en zonder al teveel kosten is te verwijderen. Als het schade, overlast of hinder voor derde oplevert dan moet je het aanvragen. Het is makkelijk te verwijderen en het geeft geen schade of overlast aan derde, behalve dat niet iedereen het mooi vind. Maar dat is smaak. Hebben zij een punt?
Over de dakgoot aan de kant van de buurvrouw het volgende:
In boek 5 van het burgerlijk wetboek staat het volgende artikel:
Artikel 52
1. Een eigenaar is verplicht de afdekking van zijn gebouwen en werken zodanig in te richten, dat daarvan het water niet op eens anders erf afloopt.
Er kan wel met de buurvrouw afgesproken worden dat er een dakgoot aan haar kant van de schutting komt, maar dat kan alleen de eigenaar doen. De eigenaar is de verhuurder en die wil de afspraak niet maken. U bent slechts huurder en de afspraak tussen u en de buurvrouw geldt in dit geval niet. Dus de dakgoot aan de kant van de buurvrouw kan niet doorgaan.
Dan de technische staat van uw afdak. De verhuurder heeft vast wel een deskundige naar u toegestuurd.
U schrijft dat in het huurcontract staat als het schade overlast of hinder voor een derde veroorzaakt, dat er toestemming gevraagd moet worden.
U vind dat daar geen sprake van is, de verhuurder wel. Daar kun je over twisten, maar mocht er schade aan de woning ontstaan, dan kunt u hiervoor aansprakelijk worden gesteld.
En past u het afdak aan, aan de eisen van de verhuurder, dan loopt u dit risico niet.
Vraagsteller verwijst naar "een regel in het huurcontract". Om een goed antwoord op de vraag te geven, moet ik eerst weten hoe die regel precies geformuleerd is. En of er eventueel andere regels in het huurcontract staan die relevant zijn voor deze casus.
De betreffende regel in het huurcontract behelst waarschijnlijk dat voor álle ingrijpende veranderingen (en daarvan lijkt mij hier toch wel sprake) voorafgaande toestemming van de verhuurder nodig is. NB dit is ook van belang voor wat er na beëindiging van de huurovereenkomst met de door u aangebrachte overkapping moet gebeuren: misschien bent u wel verplicht om die af te breken (terugbrengen in oude staat, of tegenwoordig: in "goede staat"); maar anderzijds heeft u na beëindiging van de huurovereenkomst misschien nog wel recht op een schadevergoeding, namelijk wanneer de door u aangebrachte voorzieningen voor de gehuurde woning een meerwaarde heeft gehad; immers: de verhuurder kan dan aan een volgende huurder een hogere huurprijs in rekening brengen dan voor vergelijkbare woningen zónder die voorziening.
Hiervoor is goed overleg met de verhuurder essentieel: sommige verhuurders zijn coulant, andere stellen zich weer keihard en klantonvriendelijk op. Maar: de houding van uw buren (koopwoning) is hierbij niet zo relevant. Dat speelde namelijk in een eerdere fase een rol: bij uw aanvraag bij de gemeente om de overkapping te plaatsen; en daarbij is ook weer van belang of het om een vergunningsplichtige overkapping ging. En dat kunt u weer vinden in de gemeentelijke verordening van uw gemeente.